úterý 4. září 2012

MOJE TLUSTÁ ARABSKÁ SVATBA

Ne, nevdala jsem se. Ano, pokud mě chcete žádat o ruku, chatrné naděje tu ještě jsou. Pravda je taková, že jsem byla v jedný izraelský vesnici na arabský křesťanský svatbě. Tedy na jednom ze sedmi večerů, během kterých se tady běžně slaví. Tohle byla tuším cosi jako "groom's night". Kdybych neměla druhý den test z hebrejštiny, bylo by tohle gastroalbíčko jistě mnohem zajímavější. Takže sa-kha & enjoy.

1# Všichni mě ubezpečovali, že svatba bude malá a komorní a že se určitě se prý nemám čeho bát,  víc než 300 lidí prý ani náhodou nedorazí.
2# Na svabičku potřebujete i hudbičku. Jestli existuje arabskej Radeq Brousil, tak je to tenhle hoch.
3# Jelikož svatba je těchto končinách společenská událost, kde je třeba předvést svůj styl, není radno zanedbávat ani výběr doprávního prostředku.

A když už jsme u těch bohulibých koníčků - od jiného pána jsem zase dostala výtečné tipy, kde ve vsi zalevno avšak kvalitně nechat obskočit kobylu, případně oslici.
4# Nejdřív nám na stole přistály saláty: První dva zleva chutaly v podstatě jako nakládaná zelenina v kyselém nálevu, ten prostřední byl pálivou verzí našeho zelného, následuje cosi jako marinara sauce a uzená lilková pasta s tahini, které se tuším říká baba ghanoush.
5# Kibbeh, výborné závitky z vinného listu a stejně dobrá rýže s mletým masem a piniovými oříšky, jejíž jméno jsem už zase zapomněla. All made on the spot, jak se již za chvíli přesvědčíme.
6# Nevím jak se to stalo, ale svatební master chefka uznala za vhodné, abych se jako famous foodblogerka z Evropy zapojila do příprav. Přidělila mi výrobu tataráku z ovečky s bulgurem zvaného kibbeh. Když jsem nesměle naznačila, že bych tuto lahůdku radši na svém menu neviděla, byla jsem upozorněna, že je tu silná víra v uřknutí jídla a moje vybíravost by tudíž mohla ostatní hosty odradit. No, přemohla jsem se.
7# Ženich (v růžovém), jeho bro a svědek v jedné osobě (v růžovém) a spousta dalších bros se oddávají mužnému křepčení do rytmu DJ Star. Věta "nechci tančit" je pravděpodobně to nejužitečnější, co jsem se kdy v hebrejštině naučila. Kdybyste byl někdo náhodou někdy v podobné situaci, řekne se to "aní lo rocá lirkod", arabsky to bohužel neumím.
8# Pivo Maccabi je jedno z mála native izraelských piv. Sponzoruje spoustu sportovních událostí a chutná jako Gambrinus. Druhé zdejší mainstreamové pivo se jmenuje Goldstar a chutná jako tmavej Kozel nebo Krušovice. Všechny rozumný hospody proto radši točej Guiness nebo Paulaner. Jo a na hudebních festivalech tu chodí sampling girls Staropramenu v victorian/goth kostýmech a blond "Heidi děvčátko z hor" paručkách. Tolik o pivu.
9# Arak. Asi jedinej zdejší tvrdej, kterej pořídíte stejně levně jako tvrdej u nás. Chutná docela dobře, po anýzu. Pije se smíchanej s vodou. Ty jeleny na obalu jsem nepochopila, asi nějaká inspi Jägrem, ale proč ne.
10# Nevím, jestli pro mě byl větší šok, kolik mám arabských příbuzných asi z pátýho kolene, že se jedna z nich jmenuje stejně jako já (modrá mašle) anebo že pro náš příbuzenskej vztah existuje v arabštině regulérní výraz.
No a to je vlastně všechno. Byli jste někdo taky na arabský svatbě? Nebo řecký? Byla komorní?A co syrová ovečka, šmakuje?

2 komentáře:

  1. Byla jsem na turecký. Nejdřív jsme se snažily tančit něvestou, ale po pár neúspěšných pokusech chytnout se s ní dokola jsme byly vyhozeni :D
    Pak někdo něco řekl o sestře místního starosty vesnice, a už to jelo - výjev jak z westernu, starosta (který má mimochodem vzácnou srdeční poruchu, která mu nedovoluje se fyzicky ani emočně vzrušovat), běží s řevem proti znehbyněnému mladíkovi a tříští o něj židli. Pak se vrací ještě jednou, tentokrát s kladivem, ale to už jsme byly nemilosrdně vystrnaděny pryč, jelikož to prý pro nás děvčata "není bezpečné".... asi měli pravdu.

    OdpovědětVymazat
  2. Já byl akorát na svý. Další komentář asi netřeba:-)

    OdpovědětVymazat