pondělí 17. září 2012

BISTRO FRANZ V REMOSCE

Tak jsem se vrátila z Brniska. Nebylo to vůbec lehký, kocovina nás přitlačila k zemi a pak jsme nemohli najít městský okruh a vyjet, Brno nás prostě chytlo a nechtělo pustit. A něco na tom městě je. Minimálně mají jednu z nejpříjemnějších kaváren/bister ze všech možných, který jsem navštívila. Šéfuje tam Radek, který má 7 dětí (ano, radši to napíšu, ať předejdeme fámám jako včera večer), a nejedno mu s chodem bistra pomáhá (švarný synky potkáte třeba za barem a mladší třeba s Radkem sbírají pampelišky na tu skvělou limonádu, kterou zrovna pijete). Sedm dětí, krásná žena, a jedno bistro. Tahle nějak si představuju taky ono "chtít od života něco víc".


Fakt je ten, že večírek se vydařil, stejně jako moje re-prohibiční tvarohová buchta s mandarinkovou šťávou, mandlema a rumem (oujé). Osobně jsem celý přípravný proces musela pořádně podlejvat Starobrnem, protože co si budem povídat, byla jsem trochu nervozní. Přece jenom pečení na veřejnosti poprvé, chápejte, není to sranda.



Skamarádila jsem se s milou paní kuchařkou, a díkybohu za její soljanku, která je na kocovinu nejlepší (přesně ta správná dávka kyselosti, masíčka a mastný klobásky kterou potřebujete) a která se mě zeptala, jestli jsem kuchařka povoláním.

Farmářský máslo je nejlepší kamarád každé pečící dívky. Stejně jako rtěnka (Dita von Teese for Artdeco).

fotka roku, Pakočka líbezná.
Všechno živě a před publikem.


Fungl nová: Grandka a Originál (ta menší)...a bistro se plní dětma čekajícíma na muffiny a koláč!


Takle krásně nám výsledek Vývař-pečení vyfotila Ashu.

Tvarohová buchta s mandarinkama a rumíčkem.
RE-CEPT "TVAROHOVÁ BUCHTA S MANDARINKOU, RUMEM A MANDLEMA"

kup/sežeň:

kostku másla
půl kila tvarohu (dvě kostky)
cukr (já preferuju třtinový)
3-4 vejce
prdopeč
dětskou krupičku
vanilkový cukr
RUM (tresť je pro sraby)
manadarinku
citron
mandarinky v plechovce
mandle na plátky
(kdo má rád rozinky)

postup:

Utři 160 g másla s 250 g cukru. Přidej 3-4 žloutky (podle velikosti vajec zvol počet). Utři. Smíchej si v menší misce krupičku (moje míra je dvoudecková sklenka vrchovatá, pokud je ve finále těsto moc řídké ještě přidám) a prdopeč a vanilkový cukr. Do první mísy s utřenou směsí přidej tvaroh. Utři vše. Jak nejlíp dovedeš. nastrouhej trošku citronové kůry a kápni trošku mandarinkové i citronové šťávy. Mandarinkové klidně víc, podle toho jak to máš rád mandarinkové, obviously. pak přimíchej krupičku s prdopečem a van.cukrem. Zase tři. Potom přidej plátky madlí. dvě hrstičky, nejlíp je ještě nasekej na drobounko. Potom rum. Velký panák. Vyšlehej si bílky a opatrně je do těsta vmíchej. pokud je vše moc řídké přisyp krupičku (ne, nedávej tam víc rumu, hlavně).
Pořádně vymaž remosku máslem a vysyp krupičkou, předehřej si tak na 10 minut víko remosky. Přiklop a peč. Cca. 30 minut, buchtu sleduj okýnkem a zkoušej špejlí. Kraje budou tmavší. S tím počítej. Uvnitř musí buchta být vláčná a navinulá.

Koláč od Vývařovny se hrdě pyšní na Franz baru vedle Re-muffinů (malinovo čokoládové se smetanou a mátou).

A nějaký obrázky z večírku:

Lazy Wild! Návrhářka Lazy 50s Eye a Bára z Divokých matek.

přijeli holký z Prahé!

 Víc fotek (a co si budem povídat kvalitnějších a ze série "umím dokonce ostřit") na FB BISTRA FRANZ a na FB REMOSKY.

P.S. I měkkým alkoholem se dá natvrdo opít. Vím o čem mluvím.

bonus sick pics:
Soljanka a vincentka, brněnští vědí jak vyprostit.

Artur už má byt.

Překvapení: doma na mě čekal smažáček a mrkvokvět. <3
P.P.S. díky ještě jednou všem za super večírek a pečení live. Báře, Radkovi, Janě, Vojtovi, Lazy, Re-hani, Johance, VŠEM!
P.P.P.S. pokud všechno dopadne potkáme se na revanš/revenge pečící párty v Praze v Divokých matkách.
(fotky Vývařovna, Bistro Franz, Remoska a Ashu)

5 komentářů:

  1. Buchta vypadá dobře, ale kde kua vzít rum v zemi zasažené prohibicí?

    OdpovědětVymazat
  2. nejenom buchta... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vše bylo vydařené jak jen to vůbec šlo. Vojta a Bistro Franz děkují celým srdcem!

    OdpovědětVymazat
  4. No teď lituju ještě víc. Minulý týden jsme měli dilema, kam skočit na oběd. Vzpomněla jsem si, že na Veveří jsou dva "nové" podniky, na scuku relativně dobře hodnocené. No vybrala jsem, blbečka, ten druhý a byl to mega průser. Když jsem pak nahlídla do Franze a mlsně obhlídla talíře, fakt jsem si nadávala. Příště ale určitě přijdu!

    OdpovědětVymazat