pondělí 10. září 2012

ZAŽÍT MĚSTO JINAK 2012: POTLUCK TABLE


V sobotu 22.9. se uskuteční už sedmý ročník jednodenního festivalu Zažít město jinak - letos opulentnější než kdykoliv předtím. Do minulých let probíhal jen na Vinohradech a Smetanově nábřeží, letos se zapojí před 20 pražských čtvrtí, každá s vlastním programem.

My se držíme té opulence - konkrétně v Zóně Letná. Před Bio Okem budeme mít vývařovnový POTLUCK TABLE.


Tady trochu antropologie: označení potluck pochází ze slova potlatch (česky překládáno jako potlač), což je druh ekonomické výměny u indiánských kmenů na pobřeží Tichého oceánu v USA a Kanadě. Potlače fungovaly recipročně, pointou bylo uspořádat pro vedlejší rodinu/kmen/vesnici co nejokázalejší hostinu s tím, že oni se budou příště snažit být ještě trochu víc megalomanští. A tak pořád dokola. Pro indiány byly natolik ekonomicky likvidační, že je kanadská vláda v 60. letech musela zakázat.

Potluck v anglosaské kultuře velmi oblíbenou party formou - lidi prostě navaří, přinesou to na jedno místo a jedí. Byla jsem na pár takových pártoškách u v Praze žijících expatů, stejně jako na pár Díkůvzdáních, které fungují prakticky podobně a úplně chápu, proč si na tom všichni tak ujíždějí.

Na ZMJ tedy budeme mít pětimetrový stůl, kam navaříme, navaří i lidi z Alfreda ve dvoře a z Oka a pak to všechno sníme. A samozřejmě i vy musíte něco donést a dát si s námi. S holkama navíc budeme vybírat nejlepší donesené jídlo - vítěz dostane cenu, dokonce, oumaj!

Jinak pro upřesnění, ta ulice je Františka Křížka, budeme tam od dvou odpoledne, dál tam můžete vidět třeba koncert Wild Tides nebo KPFRM, v Alfredu akrobaty Compagnie Des Pieds Perchés, jít na prohlídku s bezdomovci (pořádá Pragulic), další gastro řeší třeba i Bistro 8. Více informací najdete samozřejmě po prokliknutí odkazů.

ZCELA ZÁSADNÍ ODKAZY:

Žádné komentáře:

Okomentovat