středa 9. listopadu 2011

TRADIČNÍ PRAŽSKÉ ČTYŘKY: U VÁHY

Mám ráda hospody, maminka mě tam brala od malička a její motto je, že dobrý pivo je zdravější než barevná limonáda a protože sama moc nevařila vyrostla jsem na svíčkový z hospody stejně tak jako na "Bohni-číně" ze školní jídelny. Jako je Praha plná vývařoven je taky plná tradičních čtyřek. Bohužel nás spousta z nich opouštělo a opouští a taky se ve většině z nich nevaří (kluci, sorráč, ale nakláďák a utopenci nerovná se vaření).
Jednou z mála vyjímek je smíchovský hostinec "U Váhy" (Nádražní 88, Na Knížecí, P5)


Nejdřív vstoupíte do nudlovitý předsíňky, kde si můžete dát na stojáka pivko, pak je klasický výčep (pivrnec, rohová telka, štamgasti) a pak malý a velký "salonek". Kuchyň je za výčepem a šéfuje tu pevnou rukou kuchařka, velmi rozměrná ranařka paní Růženka.

Kalendář Rudy Pivrnce by cigarety Steel a trochu toho lidovýho gastrohumoru


Nabídka je pestrá, vaří se celý den a doporučuju samozřejmě klasický hospodský hotovky, my jsme si vybraly hamburskou vepřovou plec ve smetanový omáčce (aka přiznaný gastropod neboli co se zbylou svíčkovou omáčkou, žejo) a gastroklišé první třídy aka vepřový řízek s kaší a okurkou. Plus čočková polévka s uzeným.
Čočkovka s uzeným a klasický servis: maggíčko, espéčko, chleba v ošatce byla asi den stará šumava, ale jsme snad u Paula na karlovarským rohlíčku? Plus bod za klasickou úpravu příborů do ubrousku.

Čočkovka byla poctivě hustá, uzenýho bylo míň, ale šlo to. Porce spíš větší, 25 kč.

Odvažuju si tvrdit, že zdejší řízky se smaží na másle!

Řízek s kaší- kaše z brambor, řízek z vepře, porce akorát (tuším 150g, klasika). Velmi se mi líbilo nakrájení okurčičky, praktické a estetické.

Hamburská vepřová plec.

Maso prý měkké, omáčka byla uleželá, takže top. Tenhle gastropodvod je přiznaný a sympatický. Ceny lidový od 70 do 90 za hotovky. Porce poctivé. Jediný mínus je zakouřený prostředí a poněkud lo-fi hajzlík, ale stojí to za to. Jako bonus se třeba od výčepního dozvíte, že od minulýho režimu se změnila snad jen pracovní doba, tehdy se otvíralo už v šest a dělníci z přilehlý fabriky tady prý už v sedm vesele popíjeli, v továrně jen píchli píchačky a už to jelo. A když už jsme u piva, desítka a černý velký tady dostanete za neuvěřitelných 22 korun.
Celkový rating: tahle poctivá čtyřka s kuchyní zaslouží 8 hliníkových lžic s deseti a bonusový pivní tácek jako hvězdičku!

9 komentářů:

  1. To skoro vypadá, jako kdybys chodila na jídlo do Ústavní. (Tam měli mimochodem bohničínu fakt dobrou, narozdíl od jiných šlicht. šlichet. nebo jak se to skloňuje.)

    OdpovědětVymazat
  2. šest let na ústavce mě naučilo Bohničínu milovat...)

    OdpovědětVymazat
  3. V tom případě Tě musím znát. Itašltina a tak.
    Svět je malý a o náhody tu není nouze.

    OdpovědětVymazat
  4. Bohničína, Ústavka..., tak to jsem se zasnil, kde ty krásný časy jsou. Školní jídelna na Ústavce vůbec vynikala některejma majstrštikama. A Váhy, to je prostě klasika; jsem moc rád, že právě náš ústav vychoval tak vyspělé gastronomické publikum, které dokáže ocenit i neokázalou krásu pražských čtyřek, jichž valem ubývá. A že to napsala žena, to mne těší dvojnásob.

    OdpovědětVymazat
  5. určitě se známe. potkáme se u Váhy.)

    OdpovědětVymazat
  6. Himbajs, předběhly jste nás! Na tuto knajpu si již dlouho brousíme zuby a chceme ji zařadit do naší nádražkové rubriky.

    Nicméně mám dotaz. Kdesi jsem zaslechl, že tuto hospodu vlastnil či vlastní legendární český fotbalista Tomáš Skuhravý. Co je na tom pravdy?

    OdpovědětVymazat
  7. Tak pravdy se Skuhravým ani prd. Hospodu vlastní přímo sama kuchařka. A opravdu ať zde ochutnám cokoli - vždy je to extra bašta. A úplně nejlepší jsou velmi časté specialitky právě paní vedoucí a šéfové kuchyně v jedné osobě... a prosím veškeré jídlo i pití za velmi vstřícné ceny.

    OdpovědětVymazat
  8. cywe a teď mám strašnou chuť na čočkovou s uzenym! dík.

    OdpovědětVymazat