čtvrtek 16. dubna 2015

MÁM SE RÁDA vol.1 - KOPŘIVY

Po minulém ufňukaném postu si dáme trochu naděje. MÁM SE RÁDA bude o tom, že se Daniela má ráda. A třeba si podle toho něco uvaříte, nebo se i zasmějete. I když to hned s prvním tématem - kopřivama - zavání Herbářem, nebojte. Proti herbáři nic nemám (nebo spíš všechno), ale do žádných ezoterických výšin se nevznesu. A nejde o to nejíst hnusy, protože hnusy jsou někdy fajn. Ale spíš o to, že když začnete intenzivně vnímat nezvratný fakt stárnutí a třeba i komplikovaného vyrovnávání s těžšíma životníma událostma, věřte mi, že smažák s vlašákem je sice super ve tři ráno, ale v makro perspektivě vašeho pomíjívého života vám vše spíš zhoršují. Zato kopřivy jsou jako babiččino pohlazení v kombinaci s faceliftingem, co vás nic nestojí! 

No pokud je nekoupíte na Jiřáku na farmářských trzích, což jsem například sama musela loni udělat. Víc fajn je si zajet natrhat kopřivy na venkov. Ano, MIMO PRAHU. U mámy na chatě nikdy dlouho nevydržim. Přiznávám, že internet v mobilu tuhle nervozitu dost uklidnil, ale stejně mě tam většinou už po dvou hodinách chytá amok ve stylu PANEBOŽE CHYBÍ MI PRAHA TÁÁÁÁÁÁK STRÁÁÁÁÁŠNĚ MOC (mami, promiň)
asi tak

Ok, jsem povrchní snob, budu se s tím muset naučit žít. Někdy je to ale na jedno odpoledne fajn. Třeba zrovna tenhle víkend. Brácha našel zakletý tajný háj, kde kromě nás a čmeláků, který miluju!, byly už jen nádherný trsy mladých kopřiv. A my tam jako plantážnice s gumovýma rukavicema ve dřepu natrhaly dva kyblíky kopřiv. Romantika!
popracovní idylka
No a co s takovým úlovkem a ještě k tomu, aby byl co užitečný vaší skomírající sebelásce? První krok je v každém případě kopřivy spařit vařící vodou a tak max tři minuty povařit. Máma tvrdí, že odvar z kopřiv čistí krev. Ať už to znamená cokoliv (jsem ignorant, co se biologie týče), dává mi to pocit, že se mi s každým hrníčkem zvedají prsa a vidím ostřeji. Doporučují se třídenní kůry s pitím třikrát denně, ale upřímně- nejde zrovna o žádnou mňamku a mně stačí jednou za čas. Většinou v hodně shitty období. 

Doporučuju přelít pře síto. Všichni víme proč. 

tak mám na nohou crocsy no a co
takové iné kafe
Spařené kopřivy se pak dají osmažit na česneku a cibulce a jíst s rýží. Tady už se pohybujeme v chutnějším rajónu a i když někomu můžou stále vadit štiplavější struktura listů nebo prostě jen jejich chuť, kuš, máme se přeci rádi!
zakápnout citronkem!!!
no spíš ne...
Já jsem zkusila i trochu "orientálnější" verzi s ústřičnou omáčkou a chilli....a ne, zůstaňte u klasiky <3
Jasně, pak je tady ještě nádivka, ale to byste na rozdíl ode mě museli jíst pečivo. Já ho jím jako správně afektovaná čůza jen někdy, většinou opilá se smažákem navrch, nebo když s Janou prodáváme nádivku na různých akcích. My ji totiž umíme ták dobrou. Hrozně dobrou! 

Vystydlým odvarem se dají propláchnout vlasy. Stačí si to vygooglit. 

2 komentáře:

  1. Dobrý den, pani kóupilá crocs na zimni košichem! Sluši velikosti.Pitete do hóléšosiska tznice nebo SAPA véliky možstvi crocs! Děkujeme hezké članke no kopiřva roste i jist. Váš Tranh Nguyen

    OdpovědětVymazat
  2. Kopřivky jsou choo-choo, jak říkají Francouzi - hlavně na pleť!
    Vítek Ivičič

    OdpovědětVymazat