pondělí 2. prosince 2013

RUSKÝ BIZÁR


Právě jsem se vrátila domů od sousedů. Vypili jsme flašku vodky a snědli kastrol nějakého mixu kuřecího s brambory a koprem, mísu podomácku nakládaného zelí s mrkví, trochu řepného salátu se zakysanou smetanou a pár pusinek šarmělu.
Jmenuju se Eva a před pár měsíci jsem se přestěhovala do Moskvy. Na dlouho. Možná na vždy. Zvyklá na pražské poměry jsem se po první návštěvě restaurace hodně rychle probudila a začala vařit doma tak často, jak nikdy před tím. Hned od začátku mě ale trápil fakt, že v obchodech nemůžu najít to správné koření, resp. mě zajímalo cokoliv jiného než všudypřítomná Podravka. Časem se to ale vyjasnilo. Jakmile je zboží vyprodáno, prostě ho nikdo nedoplní. A tak je potřeba koupit všechno, co kde vidíte, kdykoliv to vidíte.
Dalším zklamáním jsou snídaně. Mám ráda kávu s mlékem. Káva je v pořádku, ale to mléko... poté, co se ho napijete, vás zalije dlouhotrvající pocit laktózy přilepené na stěnách vašeho krku. Ruský mléčný mýtus vypráví o lidech házejících do lahodného bílého nápoje žáby, tzv. bojovníky proti zkysnutí. Očividně to funguje.

Když je nepoživatelné mléko, nemůže být dobrý jogurt, smetana, sýr a spol., jak správně odhadujete. Nicméně poměrně populární zůstává kefír, zakysaná smetana a tvaroh, který se běžně prodává v pytlících. Na výběr je standardně ze dvou příchutí, přírodní a meruňka.
Žádná domácnost se potom neobejde bez majonézy. Hellmannska obsahuje něco kolem 80% oleje. Jakákoliv ruská majonéza si frčí na 67% obsahu oleje. Upřímně, chutná jako kousek plastiku. Dávám to za vinu balení do pytlíků a kyblíků, které mají rádi i kečup, hořčici a další dochucovadla.
Sklenice si rusové šetří na nakládání. Ke klasickým okurkám, houbám nebo ovoci si přisedává všechno, na co si jenom vzpomenete. Špatná představivost? Tak dobře, tady je nápověda:
Jestli se vám nelíbí to, co vidíte v zavařovačkách nebo v sekci "čerstvá zelenina" četných supermarketů, můžete sáhnout i do mrazáků. Že se stejného zboží před vámi dotklo pár lidí? No taaak, nebuďte přecitlivělí.
Jasně, pokud zrovna nejste vegetarián, jsou tu i další možnosti. Na hovězí a vepřové rovnou zapomeňte, nemůžete si ho dovolit. Jazíčku se zachtělo jehněčího? Ha, ha, ha. Hezky si nasaďte laťku trochu níž a dejte se na cenově přijatelné kuře. Pokud ovšem rádi hazardujete, můžu doporučit i tohle:
Ryby a mořské plody taky nejsou špatnou volbou. Třeba taková tlačenka z krabích tyčinek a něčeho dalšího...
Nebo "rybí jerky" prodávané v rozmanitých tvarech i baleních jako je oblíbený pytlík určený především pro ty, co se neradi rozhodují...
"kusovky" na váhu pro zkušené...
a nebo rovnou celé sušené ryby pro fajnšmekry.
Máte radši tradiční party snacky? Není problém, na výběr jsou tu typicky ruské příchutě brambůrek. Sáhnout můžete po krabí, máslové s koprem, kaviárové nebo  nakládaných okurkách. Poslední zmíněná je jistě speciálně vyrobena pro milovníky pití láku z nakládaček. Jeden by fakt nepoznal rozdíl.
Ještě pořád nic? No tak dobře, k sehnání je i ruská verze Bake Rolls. V podstatě se jedná o černý sušený chléb ve tvaru hranolek. Ani zde nesmí chybět velké množství příchutí a to od aspiku s křenem až po nudný česnek.
Nejpopulárnější ruský desert na závěr. Jak jinak. Šarměl, marshmallows ve tvaru pusinek, které jsou k sobě přilepené cukrovou pastou. Rodina byla ráda, když jsem jim ho přivezla během nedávné otočky v Praze, až okusíte, budete taky.


Pro Vývařovnu zaznamenala: Eva Malá

38 komentářů:

  1. Ja ked som bola mala tak som milovala ruske suchariky hned by som si ich kupila keby ich predavali aj u nas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím konkrétně, ale třeba v Praze je prodejna s ruskejma mňamkama na Francouzské a v podchodu u Muzea, třeba by to tam měli.. Jana

      Vymazat
  2. Tvl. Ten zelen.mrazák je super!To chci vTescu!Jak se žerou ty sušený ryby.Má s tím někdo zkušenost?A jak to chutná?Vídáme to na kolbence a v ruských šopech, ale nikdy neseberu odvahu to koupit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v Globusu už tu zeleninu takhle mají a nejen zeleninu. Tedy v tom Libereckém

      Vymazat
    2. Sušené ryby sa v Rusku jedia ako obľúbená pochúťka k pivu miesto čipsov a iných hlúpostí a z výživového hľadiska je to podľa mňa skutočne rozumnejšie riešenie. Ak kupuješ sušenú rybu v celku, potrebuješ sa naučiť grif ako ju očistiť. V domácom prostredí odporúčam rozprestrieť novinový papier na stôl, v krčme sa s tým nebabrú. Rybu chytíš za chvost a niekoľkokrát ju silno obúchaš o stôl, aby trochu zmäkla, poddala sa a ľahšie sa čistila. Potom ju ošúpeš, oddelíš mäso od kostí a zvyšku a ješ. Prípadne sa dajú kúpiť sušené kalmáre, tie čistiť netreba. Fajnšmekri majú radi vzduchový mechúrik rybky, ktorý opražia nad plameňom zapaľovača a potom ho s radosťou chrúmajú :) Dúfam, že Ti to pomohlo. Martina

      Vymazat
    3. Drahy Rizku, testovala jsem ruzne druhy susenych ryb a nebudu zastirat, ze jsou jednoduse ke zbliti. Kup v Praze a uvidis sam.
      Co se vyzivove hotnoty tyka, moc me nezajima, kdyz jidlo neudrzim v ustech (viz. reakce Martiny).

      Z Moskvy zdravi ruska spojka Eva

      Vymazat
    4. Ty sušené rybky a různé potvory se konzumují jako chuťovka k pivu. Jsou hodně slané a chutnají jako Jerky sušené maso v rybím provedení.

      Vymazat
  3. Další z důvodů proč nenávidět Rusko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. сразу видно, интеллигентный человек.

      Vymazat
  4. ,,rybí jerky" je super mají ho i v makru,sušené kalamáry taky super, sušené celé ryby jsem nezkoušela

    OdpovědětVymazat
  5. Takovej mrazak "na vahu"jsem videl, tusim ze ho ma globus..

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Eva, neviem kde nakupuješ potraviny, ani koľko máš rokov, či si študentka a v akej si sociálnej situácii. Chápem, že Moskva je drahá a keď vravíš, že si nemôžeš vyskakovať a dovoliť hovädzinu či bravčové, viem si predstaviť v akých potravinách asi nakupuješ. No prosím, vysvetli to aj v článku, lebo inak je v Moskve veľmi dobrý výber potravín, každé slušnejšie potraviny majú vlastný mäsiarsky pult a rovnako aj to mlieko a mliečne výrobky sa dajú dostať kúpiť vo vynikajúcej kvalite. Nehovoriac o tom, že keď človek nakupuje v potravinách ako Azbuka či Bachetle, je tu fantastický výber potravín rôzneho druhu z každého konca Európy, takže jogurty môžeš mať nemecké či francúzske, čedar poctivý anglický a slaninu hoci aj maďarskú. Podravku tu nikde nedávajú do všetkého, jediné, čo nájdeš všade plávať, je kôpor. Ale inak sa mi tu akákoľvek potravina zháňa omnoho ľahšie ako na Slovensku. S pozdravom z Moskvy Martina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martino,
      diky za reakci, ale musim dodat, ze tento clanek neni o zahranicnich potravinach, ktere jsou k dostani v Moskve, ale o bizardnich ruskych potravinach, ktere jsou bezne k dostani v obchodech a supermarketech na kazdem rohu.
      O Podravce pisu, protoze ji muzes koupit vsude, oproti napr. roznarynu nebo treba i zakladnimu kminu. Nikdy jsem nerekla, ze Podravku rusove davaji do kazdeho jidla (ikdyz se to da predpokladat).
      Co se nakupovani potravin na Slovensku tyka, prijmi moji uprimnou kondolenci.

      Z Moskvy zdravi ruska spojka Eva

      Vymazat
    2. špatné pra v opis mate! takové ví i také to je že tam vědi i Vitnamec že pišete se ,,bizarní,, ne bizardni vite? co nevadi je možnosti napravit tytyo chybí. Děkujeme krasné vanocenovyrok Tranh

      Vymazat
    3. "Náš" kmín neni zrovna základní, nevim, že by se někde jinde používal tolik jako v ČR.

      Vymazat
    4. Ja sem se narodila v russku ale vyrosla v praze a me se naopak zda ze v moskve vyber potravin je tak 3x vetsi. A kdyz hledas koreni tak jdi na trh a tam najdes takovych koreni ze si v zivote nevidela. Nejlepsi v Moskve je mix kultur a jidla z ruznych zemi SNS.

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Krása, krásnej článek, krásný věci. Zbožňuju představu ruský večeře s vodkou a sušenou rybou. Díky, ruská spojko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak nejak to tu vypada. Jsem rada, ze clanek nastinil skutecnost a ze bavi. Diky, Anonyme.

      Z Moskvy zdravi ruska spojka Eva

      Vymazat
  9. Krása, krásnej článek, krásný věci. Zbožňuju představu ruský večeře s vodkou a sušenou rybou. Díky, ruská spojko

    OdpovědětVymazat
  10. Krása, krásnej článek, krásný věci. Zbožňuju představu ruský večeře s vodkou a sušenou rybou. Díky, ruská spojko

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že hlavním problémem autorky článku není ruské jídlo, ale její rozpočet na nákup... Je to podobné jakoby šla do obchodu v Česku, nacpala si vozík výrobky Clever apod. a vydávala to za reprezentativní vzorek české gastronomie... Kdybych v Rusku mockrát nepobývala služebně a nenakupovala v tamních obchodech, neřeknu. Mám opačnou zkušenost, kdy jsme s kolegy vymetali tamní supermarkety a tržnice a užívali si různé pochoutky, které jsou u nás buď předražené nebo prošly řádným chemickým tuningem - třeba piniové oříšky na váhu a sušené ovoce, výborná čokoláda a sladkosti s vyšším obsahem kakaa, ovoce a zelenina mi taky připadaly kvalitnější, samozřejmě ryby, ale hlavně si všichni pochvalovali právě kvalitu mléčných výrobků:))... Méně xenofobie a více nadhledu drahá. Pokud jdeš nakupovat s tím, že nakoupíš sra..y, určitě je nakoupíš kdekoliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda pravdoucí:)
      A autorce Evě bych doporučila rozdýchat změnu spojenou se stěhováním, která asi není tak drsná jen kvůli gastronomii, a pak si trochu pohrát s formou článku, ubrat na bulvárnosti a osobní hrůze/antipatiích a podat to věcně, jako cestopisné zajímavosti. Ty baví lidi většinou vždycky, ale s nádechem sarkazmu se to musí umět.

      Vymazat
    2. Drahe damy (nebo damo?),
      dekuji za reakce, nicmene musim zminit, ze tento clanek neni o vsech potravinach, ktere jsou v Ruske federaci k dostani, ale o vsudypritomnych bizardnich, jak nazev napovida. Take neni o socialnim statusu, o ruske verzi Cleveru (nevim, jak jste na to prisla?), kratkodobe navsteve zeme, xenofobii, osobni hruze a ani neni psany pro National Geografic.
      Co se mlecnych produktu tyka, jste si jista, ze jste navstivila stejne mesto, ve kterem ziju? Dalsi Moskva je totiz napr. i v Texasu.
      Vetsine rusu (vcetne me petadvacetiprocentni malickosti) ruske mleko nechutna a piji radeji evropske nebo vyse zmineny kefir. Toto prokazuji i statistiky... domaci produkce mleka dlouhodobe klesa, import stoupa.
      Jednou nekdo nekde rekl, ze nejhorsi je se domnivat nebo hledat ve vecech neco, co v nich neni.

      Z Moskvy zdravi Eva

      Vymazat
  12. Ale přesně tak to myslím Eva podala, ne? Rozhodně jsem z článku nenabyl pocitu, že se všichni Rusové živí okurkovýma brambůrkama.
    Naopak jsem se začal těšil na svou první cestu do Ruska, někdy zkraje příštího roku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drahy anonyme, diky za perfektni pochopeni toho, co jsem se snazila sepsat. Az tu budes, dej vedet, dame bezkocovinovou vodku.

      Ruska spojka Eva

      Vymazat
  13. Nemám účet na žádném webu, které tu u komentářů jsou, tak jsem musel napsat jako anonym.
    Beru tě teda za slovo a v Moskvě se budu hlásit :-)
    Akorát s tou vodkou to bude slabší, na nějakou dobu mám teď s alkoholem utrum...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlas, hlas, tady je muj email: eva.mala85@gmail.com.
      No a pokud si budes zarizovat viza sam, budou se ti hodit postrehy, ktery jsem zaznamenala v prvnim vydani Pruvodce Moskvou:

      http://www.protisedi.cz/article/pruvodce-moskvou-start

      Vymazat
    2. Díky! Jak to bude s vízy ještě vůbec netuším. Průvodce si prostuduju.
      Ještě si musím oživit obrázkové písmo a konverzaci, přece jenom už je to pár let, co jsem vyhrál okresní kolo Puškinova památníku :-)

      Vymazat
  14. Mně se článek líbil a pochopila jsem ho snad jako většina čtenářů - ruský bizár, napsáno vtipně a svižně. Příště prosím něco z restaurací aj s fotkama, ať tady chudáci v Česku víme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky chapajici, potesilas. Obsah pristich pozdravu z Moskvy jsi skoro uhodla... protahnu vas po podnicich, ve kterych je k dostani nejlevnejsi cepovane pivo aka nejzasadnejsi seznam pro cechy zijici v Moskve, ktery jeste nikdy nikdo nevydal.

      Zdravi Eva

      Vymazat
  15. Emma lesní víla7. prosince 2013 v 12:41

    Jo, není nad "stakan" vodky, cigarety "bělomorky" - ale ty už jsou na ústupu a nejprodávanější pivo v Rusku - baltika . Minulý rok jsem strávila 3 měsíce v Petrohradě a opravdu se těším na jaro příštího roku kdy se tam vracím. Článek jsem pochopila a nejde o diskreditaci Ruska a Rusů, ale o vypíchnutí národních zvráceností v jídle a pití. To samé se dá udělat kdekoliv i u nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Petrohrad urcite navstivim hned, jak se udela trochu tepleji (dnes pres noc pry bude -24). Co bys tam doporucila navstivit?

      Eva

      Vymazat
  16. Emma lesní víla13. prosince 2013 v 10:15

    Záleží co tě zajímá - Ermitáž je tak obrovská (1 000 sálů) že to prostě nejde pokud nejsi fanoušek umění a nemáš aspoň 14 dní. Lepší je pobýt na Palácově náměstí a tam je vše, je to centrum, vidíš Zimní palác, Hlavní štáb. Autem jsem byla (asi 30 km) v Petrodvorci -učili jsme se o tom ve škole tak čistě ze zvědavosti. Na katedrály nejsem. Je tam bezpečno, určitě o 60% více než u nás v Ostravě. Skvěle se jezdí metrem a zírala jsem na čistotu autobusů,trolej i tram. Je znát ta blízkost Skandinávie. Ti při penězích a snobi chodí do Beckstage kde je špičková gastronomie, nám ostatním stačí Russkoje bistro nebo jolki-palki. A nezapomeň na vodku Flagman a zrníčkový kaviár doslova za pakatel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za doporučení. Ermitráž i další památky mám za sebou. Blízkost Evropy potvrzuji... resp. bych řekla, že Petrohrad snad ani není Rusko...

      Eva

      Vymazat
  17. V Petrohradu kamkoliv k Něvě! Třeba na Petropavlovskou pevnost. A na jídlo do nějaký obyčejný stalovaji, často tam maj kromě klasik (nějaký bifteky, nakládaná zelenina atd.) i dost etnický jídla z celý bývalý SSSR, většinou tam i obsluhujou nějaký Ázerbajdžánky nebo Uzbekové, a ve večerce sem docela často narazil třeba na gruzínský pečivo (chačapuri)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za další doporučení. Chačapuri forever! U baráku mám gruzínskou restauraci, jsem tam pečená-vařená.

      Eva

      Vymazat
  18. Já byla v Nizhnym Novgorodu a byla jsem v šoku stejně jako ty. Navíc ty potraviny mají většinou trochu jinou chuť, než jsem zvyklá.

    OdpovědětVymazat