středa 11. prosince 2013

ALKOHOLKA IV: H&M A JARO 2014


Míra Valeš řiká: největší úspěch jsou vždycky upřímně myšlený věci. Mám já něco radši než správně udělanej drink? Ne. A baví mě něco víc, než míchat ty nejlepší drinky? No ne. Tím si nejspíš můžu vysvětlit úspěch Alkoholky. V létě jsem ve Funbikes začala a tolik mě to chytlo (a tolik se to chytlo), že za tři měsíce později si v H&M můžu navymýšlet, co chci, mám pár týpků s kravatou ze Zátiší group k ruce a všechno je velký úspěch. Jasně, tohle už nejsou původní knedlíky, griotky a menzy. Jenže když já z toho mám takovou, takovou radost! 


Zadání bylo na poslední chvíli a navíc dost zrádný: Maroko. V Maroku se hulí, ale nepije se tam. Co mám asi tak udělat za drink? Není to jako Mexiko a margarita, Brazílie a caipirinha, New York a cosmo, Discoclub Palm Beach Teplice a mozek. Nápad na odprezentování jsem dostala až v tramvaji, když jsem si ze zoufalosti vypsala všechny chuti, co by šly s Marokem spojit: máta, citrusy, mandle, skořice, meloun, růže. A jak jsem psala v úplně prvním postu - ODKAZ TADY - když dáte ve správné míře dohromady alkohol - sladký - kyselý, tak to funguje. Když není žádný drink, co by se dal míchat, ať si ho každý namíchá sám a usmlouvá si to jak na tržišti v Marrakéši. 


Drinky bylo nutné míchat přímo na místě a bez shakeru, proto jsem vybrala drcený led místo kostkového. Jinak mi stačila barmanská lžička a ubrousky. Na ozdobu jsem používala mátu, maraschino třešinku a růžové lístky. Zátiší dodalo křištálové sklenice a asi dvacet různých sirupů. 

Jako welcome drink jsem vymyslela twist na Mai Tai:

50 ml vodky
25 ml orange curacao
25 ml Monin Orgeat / mandle
25 ml limetkové šťávy

Nalijeme do skleničky, přidáme led, přikryjeme ubrouskem, zamícháme tím koncem lžíce, co není lžíce (tady vidíte, jakej jsem pořád pankáč), přidáme více led, brčko, ozdobíme.

Mai Tai recept najdete na DIFFORD'S GUIDE.COM.


A dál už jsem každému míchala drink podle toho, na co měl chuť. Tahle slečna, Melissa Minca, si zkraje přišla pro drink s ginem a růžovou limonádou, který dala všem ochutnat, a tak jsem ho míchala poměrně často:

50 ml ginu
25 ml grenadiny 
25 ml citronové šťávy
cca 75 ml Fentimans růžové limonády

(postup zůstává stejný)


Drink, co jsem pila já, není nafocený, ale bourbon Maker's Mark pro mě má něčím prohibiční kouzlo a tak je nejspíš správně, že si ho máte představit:

50 ml Maker's Mark
50 ml Fentimans Rose lemonade
kapka Monin Cerise / třešeň
kapka Monin Canelle / skořice

Přidáme kostkovaný led, zamícháme lžícovou částí barmanské lžíce a ozdobíme plátkem růže a maraschino třešinkou. A rozhodně tenhle bourbon nepijeme brčkem, jo?

Marocká H&M kolekce na jaro je krásná - podívejte se na ní TADY
Mý alkopostřehy můžete prozměnu sledovat ZDE

TIP NA KONEC NO.1:
Drinky jsem dělala stejnym stylem, jako se dělá caipirinha - aby se vše ve sklenici pořádně promíchalo, musí se překrýt rukou, a to není úplně hygienické - proto vždycky používejte ubrousek!

TIP NA KONEC NO.2:
Pokud zdobíte drink větvičkou máty, vždy ji stiskněte v dlaních nebo si jakoby naplácejte přes hřbet ruky - uvolní se aromatické oleje a máta více voní. A taky - dejte ji dohromady s brčkem, pokaždé, když se napijete, ucítíte mátovou vůni. Dávat ji naproti brčku nemá smysl.

VTIP NA KONEC:
Nebude. Takováhle zakázka neni prdel.

2 komentáře:

  1. Dobry den z klamaní máme. Krásné nafocení ale kde je jídlo? kde jsou menzesy a takove jidla z nich? Tranh

    OdpovědětVymazat