pondělí 20. ledna 2014

JSEM TAKY JENOM ČLOVĚK - JAK ŘÍKÁ BEYONCÉ

Takže se taky klidně přiznám. Že mám do konce měsíce velice malej rozpočet. Že beztak nejvíc utratím za jídlo (a boty), takže jsem si musela nastavit limity a přejít ke kompromisům. Jeden den zeleninový kari? Druhej den rybí prsty (a žádný boty). Teda vlastně první. Dneska. Nesuďte mě, protože jsem taky jenom člověk, jak říká Beyoncé. A komu jinýmu to věřit (než mě).

Další oblíbená večeře v době krize a taky spěchu (příprava je takřka instantní) jsou polívky v plechovce. Je to spíš anglo-americkej fenomém, u nás se chytly spíš sušený polívky v pytlíku, který se ovšem do kvality nedaj srovnat (ale jsou samozřejmě levnější), takže zatímco středně drahý rybí prsty jsou vždycky tak trochu krok do neznáma, co se týče konzerv s polívkou mám jasno- Baxters. A taky Spencer, jasně. Jenže to bych tam musela dojít. Výhoda skotských Baxtersek je, že je mají v Albertu a stojí 41 korun. Ok, oproti kuřeti na paprice v sáčku za 30 je to víc, ale nějak si musím vykompenzovat tu gastro-hirošimu spáchanou Euroshopper prstama (a je to venku, stály 9,90). Většinou mají minestrone nebo tomatovou do který si ráda přidávám vařenou mrkev nebo rýži, vydá na 2 porce (takže na jednu pro mě). Obligátně čekám, že jakmile jim něco v Albertu pochválím do dvou dnů to zmizí a už se neobjeví, takže good luck to me.)
Poslední haluz, který občas podlehnu ani ne tak z nedostatku peněz jako spíš času je bageta. Oh, ano, Crocodille. Ale zase nebuďte pokrytci, protže kdo to občas nedělá tak jí právě teď u počítače Golfa!
A co vy a počítání drobných deset dní před koncem měsíce? Taky vám máma dělala rybí prsty tak často, když jste byli malí? Co je pro vás největším laciným pozůstatkem fast-eatingu z devadesátek?

P.S. Na trávení (si) vám posílám pěknou písničku:

16 komentářů:

  1. Zelňačka z domácího zelí - náklady asi tak dvě koruny. Pak bramborový knedlíky z cibulkou, náklady zhruba tytéž. Vošouchy (bramboráky), náklady dtto.
    Na rybí prsty si z let 1980-1990 nevzpomínám, buď nebyly, nebo byly podpultové nebo hnusné:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knedlíci!!! radi maté!ale tučni jsou knedlici.Tranh

      Vymazat
  2. Sorry tohle neni low budget, ale low quality. Taky nemam moc casu, prachy momentalne polyka bydleni a jim asi tak 1000x lip nez ty. A navic ten clanek neni zabavnej ani nic jinyho (a ja nepatrim obvykle mezi vase kritiky). Cau Akras

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, ne opakujeme se to néhceme, chcéme vam dat nudle,maso, zelelínu, tak nemajíte pénize tak jdou do SAPA tam dame plné hrnice nudle! dame zavitci a dame kuřec! nebojte neni každé vietnamci zlé=načešský! chceme dóbře žit tu s češi -neni penize- dame jidlo tam do kastrol. Hezký veče přejemevam. Tranh

    OdpovědětVymazat
  4. u nas doma taky bramborovy knedliky s cibulkou. a kolinka s vajickem, to jsme chteli hodne a mama byla rada.
    ps: rybim prstum za 9,90 jsem taky podlehla, ale uz nikdy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dost mě to prohnalo.)! Přiznávám se.))

      Vymazat
    2. Dobry den, co prohnalo? Děkujeme Tranh

      Vymazat
  5. Low budget jídla z mojí kuchařky, když je toho doma málo a není člověk úplně líný postát u plotny:

    Zeleninové polévky (pohanka nebo vlasové nudle, kořenová zelenina)
    Tomatová polévka s řapíkatým celerem (nakrájenej řapík osmažíme na tuku,zalejeme vývarem,po změknutí přidáme loupaná rajčata z plechovky a rozmixujem, dobrý dát do polívky nudle nebo pro fajnšmekry rýži)
    Mrkvový krém (když mrkev stojí 9,90 kilo, tak je hřích z toho neudělat kotel polívky, co se rozmixovaná nemusí ani zahušťovat)
    Polévka z červené čočky (cibule, čočka, muškátový oříšek, vývar - když je z bujonu, je za 15 minut uvařeno aji s krájením cibule)
    Těstoviny s pestem nebo rajčatovkou, co si člověk zavařil v létě, když rajčata stála pár korun
    Kuskus se sojovým masem (200 gramů "masa" za 9,90? :))
    Dýňový krém (v případě, že dostanete dýni z domova a nestojí vás nekřesťanské peníze :-D)
    L.

    PS: Na mase si neujíždím, vegetarián nejsem, jedu trošku v polívkách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tohle všechno jedu, jedu nejvíc v různých variacích....ale mě se dost často stane to, že přijdu domů a mám celodenní hlad- tzn. kdybych měla čekat než se mi uvaří polívka tak se mnou šlehne.)

      Vymazat
  6. Tak za mne - kazdou, ale opravdu KAZDOU nedeli po navratu z chaty vlakem od Kutne Hory k veceri bud mrazene plnene tasticky tvarohem (plnka povidla byla k sehnani jen obcas a dosti hnusna...:-) s maslem a cukrem nebo masove kulicky v rajske omacce s ryzi. Ty "masove" kulicky byly sice jedna flaksa, ale stejne nam se segrou chutnaly...nemuzu zapomenout na chut varene cele cibule, kterou mama pridavala k ryzi pro lepsi chut, s tou "rajcatovou" omackou....vzdy jsem si nechaval tuto kombinaci na zaver. V te dobe (bavime se cca o 1984) zadne vecerky nebyly, takze nehrozilo, ze by clovek neco koupil cestou z nadrazi domu. Mrazak byl jedina jistota...pripadne mne rodice vyjimecne vyslali s kastrolem pro gulas k Sojkum (bydleli jsme na Letne, kdo zna tak roh Kamenicke/Obrancu Miru, dnes je tam CSOB..:-( Ten byl skutecne vyborny, lepsi jsem snad od te doby snad nejedl...specialitou bylo cele varene vajicko, ktere davali na kazdou porci spolu s cerstvou cibuli....k tomu doma okoraly chleba z patku a bylo to fakt mnam!!!! Ale to uz neni low budget, to bylo pomerne drahy, porce tusim tak za 8-10 Kcs...to rajsky koule byly tak za 4-5Kcs a bylo jich tam snad az 8 takze koule dvakrat stacily na veceri pro 4 lidi bohate...:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrej challenge! Vždyť nás jen provokuje! Copak foodkritik, co ho zve na degustaci např. Paukert, bude jíst eurorybí prsty (vyráběné z fujseparátů a předsmažené na vyjetém oleji) nebo konzervovanou polévku, kde procento chemikálií převyšuje obsah stravitelných látek? Mává Jan Bauer!

    OdpovědětVymazat
  8. Napadlo Tě, že za těch 41 kaček za konzervu hotový polívky bys uvařila 2x tolik rajský polívky, kdyby sis koupila 2x rajčata v plechu a trochu zeleniny? Polotovary a hotový jídla POKAŽDÝ vyjdou dráž, než když se holt člověk chopí vařečky a uplácá si něco homemade. (ale to přece víš, ne?)
    Rybí prsty pobavily, každej máme nějakou tu guilty pleasure. :-)

    PS: Neber to jako buzeraci. ;-) Radši bych tu viděla, jak doma vařím tu rajdu, než vyfocenou plechovku.

    OdpovědětVymazat
  9. Já vzala jedno balení hrachu, mrkev, cibuli a byla z toho kašo-polévka asi 5 porcí - to je low budget, ne jedna porce polévky za 40 Kč :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ale vy pořád nechápete, že mně jde taky o čas.)!

    OdpovědětVymazat
  11. Ja to jako silena zamestnana biomatka naprosto chapu, jen si to uzij. Na vyvarovani levnych hrachovych polivek mas zbytek zivota. Mit v peci jen sebe, tak rada bych se nekdy odbyla hotovkou z Markse:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. co je realita a co jenom v mojí hlavě? Ta ironie jo nebo ne?))

      Vymazat