neděle 27. října 2013

10 FATÁLNÍCH PRŮSERŮ DENÍKU DITY P.:ULTRA ERUDOVANÁ KRITIKA

Ditinu knížku mám moc ráda a vařím podle ní. Myslím, že i osoba Dity je hodna obdivu, pro to, co dokázala. Moc si vážím i filmového díla pana Ondříčka (Grandhotel, Ve Stínu, Samotáři..). Ale udělat z papíru pořad není prdel a v případě Deníku je to spíš průser. A pořádnej. Čtěte proč.

Dita: "Občas jím majonézu lžičkama, jako kdyby to byl Pribiňák."
1# Možná jsem se v tý škole učila fakt blbě, ale dosud jsem měla za to, že televizní pořad má zpravidla mít scénář. Scénář nejobvykleji sepisuje scénárista a u toho se velepravděpodobně očekává širší slovní zásoba než ve větě "Tenhle dort je pro mě strašně emotivní, ... protože má v sobě spoustu emocí. Našla jsem ho náhodou v knize španělských receptů a když jsem ho ochutnala, zapůsobil na mě úplně emotivně" anebo aspoň přítomnost příručního tezauru. "Scénáristka" paní Pecháčková starší to řekněme mírně po-to.

2# Znělka "Rise and shine". Zhudebněné předávkování Prozacem zazní v pořadu asi 286x.

3# Kdo knihu má bude dozajista stejně jako já rozvzteklen, že je pořadí receptů v telině jiné. My diváci fakt nemáme rádi, když se nám s věcma šachuje tak nám to nedělejte, OK?!!

4# Když někdo mluví jako debil, měl by s tím něco dělat. To je omluvitelné u eléva, ale ne u člověka s vlastním pořadem v atraktivním vysílacím čase. Existuje spousta roztomilých říkanek, které projev řekněme alespon mírně zlepšují, asi tak jako bujón polívku, některé, Dito, speciálně pro tebe i s gastronomickou tématikou:

Máma mák na buchty míchá, buchty to je její pýcha.
Strýček Šusta sušil švestky v Sušici u sušičky.

Šla Prokopka pro Prokopa: Pojď Prokope pro trochu oukropa.

Veřejnoprávní televize MÁ mít ze zákona vzdělávací funkci a MÁ udávat standardy i v kvalitě mluveného projevu. Kdybych měla dítě tak mu ucpu uši nebo mu radši pustím Pohlreicha nebo South Park nebo mu dám peníze na koncesionářské poplatky, ať si za ně jde koupit cigarety. Fakt ne.



5# Někdo na ČSFD Ditě vytkl "Šarm jeřábnice z ČKD". Čtyři slova výstižnější než celá moje kritika.

6# Ten pán v lederhosen či tyrolském kroji ve znělce. FTW FTW FTW.

Dita: "Ráda se dotýkám masa...je takový...živočišný!"

7# ČT miluje kopčení BBC a jde jí to asi tak dobře jako Ditě kopčení Nigelly Lawson. NE.

8# Herecké výkony, tedy, ehm, výbuchy (či snad výrony?) všech přítomných.

9# Příběh uvěřitelnej jako v pornu. I když scéna s Markem Prchalem zamilovaně zírajícím z přítmí...no, pobavila!

Dita: "Průhledný vody mě fakt neba."

10# ČAUZR. Čágo bello šílenci jsme žrali Terce Pergnerový, protože jí bylo dvacet a nám deset. NOT HAPPENIN', Dita!

P.S. Stejně na to koukám.

65 komentářů:

  1. Podle pořadu jsem vařila už třikrát (paštika, králík a koblihy). Zas tolik mi ty průsery nevadí (asi to bude především tím, že TV poplatek zatím neplatím). Někdy si říkám, že kdyby měla scénář, že by to snad bylo ještě horší. Pro mě pořad plní spíš to, že mě informuje, jak něco udělat. To ostatní je spíš pro pobavení.

    OdpovědětVymazat
  2. Není to "Z" ČKD, když už požadujeme od někoho spisovný jazyk?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O spisovnosti tu nepadlo ani slovo, podle mě projev může být projev ne třeba úplně spisovný a zároveň kultivovaný. Tohle je verbální kanál, který dělá z Pohlreicha učitelku rétoriky z klášterní školy. Ale opraveno a děkuji.

      Vymazat
  3. Pořadu chybí už jen to, aby začal Marek Prchal Ditu bít na veřejnosti (jako Charles Saatchi Nigellu). Pak to bude komplet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pan Prchal opustil kvůli Ditě P. svou manželku a dvě děti. Tak uvidíme, co se vyvrbí (vím, co se vyvrbí - svatba ... ach jo)

      Vymazat
    2. :)))) Pan Prchal nikdy ženatý nebyl a ani dvě děti nestihl mezi střídavými pobyty v protialkoholické léčebně. Dita je jeho první ženou a myslím, že vzhledem k tomu, že je už v pokročilém středním věku, je docela dost ráda, že se konečně "udala". Prostě to bude dvojka k pohledání :)

      Vymazat
  4. Když má někdo nulové charisma a působí hystericky i když nemluví, nezachrání to nic - ano, případný pořádný scénář by pomohl, ale je to neskutečný průser. Já tu paní moc neznám (nesleduji moc copy-copy tuzemskou food scénu), ale upozornil mě na to kamarád jestli prý chci vidět největší příšernost v rámci podobných show a vydržel jsem to jen pár minut, prostě se to nedalo.

    OdpovědětVymazat
  5. Pořad budí kontroverzní nálady :-)) ad scénář - nevím, mě právě to, že to není strojené hodně baví ad znělka - stejně jako u Masterchefa vadí tisícíté opakování čehokoliv, tady je to to samé, je to fakt otrava..ad Dity mluvení, než jsme pořad viděla, první co jsme slyšela o pořadu je, že "ta paní má fakt divnej hlas" a je pravda, že u prvního dílu jsme si zvykala, ale kupodivu na kuchařské pořady koukám kvůli vaření...takže no a co? ale nazývat to, že někdo mluví jako debil, mi přijde trošku přestřelené...ad šarm - každému se asi líbí něco jiného, mě zase naopak přijde že Dita má šarmu a charisma na rozdávání...ale co mě zaujalo úplně nejvíc je vizuální podoba...to je fakt paráda...takže já koukám, i když je to trošku weird..btw recenze na Herbář bude? ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ona je totiž paní Dita (tedy slečna) v reálu strašně arogantní a nepříjemná ženská - bohužel jsem měla tu čest - první co mě napadlo když jsem jí slyšela mluvit bylo že je to strašná "kosočtverec" bohužel se tak i chová. A teď vezměte tento "materiál" a natočte jí naživo - hrůza. Ale oceňuji co dokázala - pokud by jí někdo nadaboval - byl by to super seriál o vaření (obrazově je perfektně natočen)

    OdpovědětVymazat
  7. no, její "š", "ž", "č" a "ř" jsou EPIC.. s tím bych do český televize bez intenzivní hlasový výchovy moc nechodila. ššalotky, kašše a tššervená řepa.

    OdpovědětVymazat
  8. A ja jsem si rikala, ze jsem asi divna, kdyz mi prijde, ze se Dita vyjadruje jako "hrozne husta a cool" pubertacka a zaroven neni schopna dat dohromady jedinou vetu..je skoda, ze ji nenapisou nejaky scenar, protoze obraz, dekorace a v neposledni rade i recepty me moc bavi.:)

    OdpovědětVymazat
  9. No, vytýkat slovní zásobu a používat při tom neexistující slova jako "scénárista"... NOT HAPPENIN' WTF apply to burn GTFO EPIC FAIL. Největší lolec je pak to "filmové dílo".

    OdpovědětVymazat
  10. Emma lesní víla27. října 2013 v 11:43

    protože televizi nemám tak jsem neměla ani tucha o pořadu Dity, děkuji za upozornění, hned jsem na webu ČT shlédla první díl a osobně jsem nadšená, líbí se mi to. Jedinou výtku bych měla - hovoří pražským nářečím a není to pořad pro menšiny a přece jenom nám "z Dálného východu" to nedělá dobře.
    Jednou jste tady dámy dávaly odkaz na Vaše televizní vystoupení a to byl opravdu debilní průser a trapas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, ale já v době, kdy tento přímý přenos proběhl byla právě ta dvacetiletá elévka :) a rozhodně dosud nemám pořad s tučným veřejnoprávním rozpočtíčkem :)

      Vymazat
    2. To není "pražský nářečí" !!!! Ona z Prahy není - mluví prostě hrozně !!! - bych chtěla slyšet tu vaší východní češtinu osobo!

      Vymazat
    3. Něco jako "východní čeština" neexistuje, spousta moravských regionů nemá žádné výrazné nářečí, maximálně pár krojovaných výrazů, které ale kultivovaný člověk bez problému nahradí obecně srozumitelným. Naproti tomu české koncovky detekující ono "pražský nářečí" jsou absolutně nepřeslechnutelné a uširvoucí pro každého, kdo v tom nevyrostl/ nepohyboval se delší dobu.

      Vymazat
    4. Ja jsem z Prahy a jeji "nareci" mi taky nedela dobre, proste se to tam nehodi.

      Vymazat
    5. mluvi stredoceskym interdialektem

      a ano, mluvi priserne. to rikam jako Prazak :)

      Vymazat
    6. http://cs.wikipedia.org/wiki/Interdialekt

      Vymazat
    7. Tak tady jde o celý verbální projev, nikoli jen o typické znaky dialektu. Chápu, že někomu není shůry dáno, a ani po otrkání před kamerou není štond vypotit víc různých slov než baj vočko pět a půl; ale nechápu, proč prokazatelně vzdělaná žena - matka scenáristka - Marcela Pecháčková není puzena mateřskou láskou natolik, aby Dituně předžvejkala něco, co by nepůsobilo, jako když vejráte do prázdný ďoury. A vysvětlovat to záměrnou osobitostí - legrace na place? A pan Prchal, zaujat Lízou Důlitlovou, učinil z ní předmět svých marketingových strategií! To musel být bujarý večírek s Ondříčkem. Hihihi.

      Vymazat
  11. Jak psal někdo někde jinde - já na to rád koukám, stačí vypnout zvuk a je to fakt hezký.
    BTW: Chlap v lédrhóznách musí být nějaký inner joke, IMHO je to Jakub Žáček, což je naprosto dokonale šílený komik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehehe já jsem si právě byla skoro na 90% jistá, že je to on, ale i proto by mě ten vtípek zajímal....co je tím myšleno.

      Vymazat
  12. Čistě pro zajímavost, jestli Pita D. někoho vykrádá (i do Magazínu Albert), tak je to Donna Hayová - http://www.donnahay.com.au/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš jako receptama nebo tím stylem a celkovým pojetím svý značky? Tu Donnu vidim poprvý a něco na tom ale bude.

      Vymazat
  13. Pořady dělané "lidmi z lidu" takto bohužel většinou dopadají. Jamie Oliver si taky šlape na jazyk, ale jinak má slovní zásobu a vyjadřování v pořádku. Průměrná slepice středního věku z paneláku se ale u jeho pořadu rozčílí, protože si řekne "kde já budu shánět to či ono"... pro ni je totiž smyslem vaření po cestě z práce nejrychleji nakoupit a nakrmit to prase, co do kuchyně vchází, jen když chce říct "co bude k večeři".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jamie mi taky nic nerika, vari sterilne a ukecany je desive..

      Vymazat
  14. Nejlepší byla její hláška: Kdyby se to kuře vidělo, jak se krásně peče, tak by se samo podřízlo :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Emma lesní víla29. října 2013 v 8:00

    A když někdo ochotně spolupracuje se žumpou Blesk a posílá článek k uveřejnění tak to taky svědčí o zhovadilé úrovni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drahá Emmo lesní vílo, já v Blesku již téměř půl roku pracuji a jsem na to moc hrdá a na tom, že mě šéf oslovil, aby byl článek zveřejněn i tam vidím jen pozitiva.

      Vymazat
    2. hm...pracujes v Blesku a jecis o kultivaci. Pro koho? Pro idioty co tu zumpu ctou? lol

      Vymazat
    3. Emma lesní víla2. listopadu 2013 v 11:03

      A poslední díl skládačky nám zapadl, teď už je jasné proč štvavý konfrontační tón celého článku. Kultivace Bleskem započala.

      Vymazat
    4. hahaha to sedlo :)))

      Vymazat
    5. Aha, Hošek je hrdý na práci v Blesku. Tak to všechno vysvětluje. :-(

      Vymazat
    6. Karol, good luck, nesnaž se nikomu vysvětlovat, že to, že někdo pracuje v Blesku, nemusí nutně znamenat, že je debil. Taky jsem tam skoro dva roky pracovala a s posměchem a urážkami jsem se setkávala velmi často. Paradoxně zejména od lidí, kteří jinak o této branži věděli velký kulový. Na západě je naprosto běžné, aby novináři začínali v bulváru (ostatně je to fakt dobrá škola života i právě v otrkávání se a ignorování neopodstatnělých povýšeneckých urážek). Jsem s tebou!!! Jana

      Vymazat
  16. to píšeš do blesku ty? nebo to zkopírovali od tebe?? :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vždyť je to podepsané i mým jménem. V Blesku pracuju.

      Vymazat
    2. Přesně jsem chtěla reagovat,že co se projevu,nepříjemnosti hlasu a afektovanosti týče, pusť si někdy svá videa.

      Vymazat
  17. Me porad s DP prijde originalni a prijemny, proste ji verim ze rada vari a umi to. Knihu jsem nevidela. Asi vas trochu všechny stve ze je proste sva :-)
    Eva Zelinkova

    OdpovědětVymazat
  18. Tak mam pocit, že je to trochu obšlehnutý z článku v Respektu, ne?!

    http://respekt.ihned.cz/delnici-kultury/c1-61044890-food-porno-s-pribehem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sorry, ale je pod moji úroveň obšelhávat články, které obsahují slova jako "Roland Barthes" nebo "vršení významů."

      Vymazat
    2. Cha, až na to, že přirovnání k neuvěřitelnému příběhu v pornu je originální myšlenka K. Fily. Nigellino "food porno", o kterém se člověk dočte ve vztahu k jejím pořadům, má jiný základ: předvádění požitku z jídla a to ještě sexy ženskou. Chápu, proč to nezmínil. Srovnávat veřejně Ditu P. a Nigellu, ačkoli DP kopíruje tento koncept (ráda jím, maso je to takový živočišný) se nedá - bez toho, že by ji člověk téměř urazil, protože její sexappeal je jaksi "někde jinde".

      Vymazat
  19. Bleskem vytři prdel bleskem.
    nebo
    bleskem vytři prdel Bleskem

    OdpovědětVymazat
  20. Už to tu někdo napsal, ale oprava nebyla, tak znovu: ten kdo píše scénář je scenárista, ne scénárista.

    OdpovědětVymazat
  21. Všiml si někdo, že Dita P. pravidělně odkládá těžké nádobí přímo na tu sklokeramickou desku? :-) Čekám, kdy ji to na to upadne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano (už jsem se lekla, že jsem jediná :-D ) !!! Pracuji na reklamačním oddělení jedné společnosti vyrábějící domácí spotřebiče a když vidím těžké porcelánové formy apod. jak šupe na tu desku, tak mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě a trnu (...deformace) :-D

      Vymazat
  22. Taky mě překvapilo, jak Dita mluví, ale článek je plný ani ne tak kritiky, jako osobních útoků (jeřábnice z ČKD). Autorka zřejmě nemůže unést, že Dita si dovolí na nic nehrát a být bezprostřední a přitom všem je zajímavější než slečna Vývařovna (Blesk?).
    A myslela jsem, že stres ze zašpinění bílého gauče v tv mají jen nevyléčitelné panelákové slepice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono co čekat od Káji Hoška, která nejdřív ryje do Babici a pak v Blesku vychází její oslavný článek na Babicovo bydlení (například). Radši stokrát Ditu P. než vyčpělou vyvařenou závist a trapnost. Jo pardon, vona je vlastně punk. :-D

      Vymazat
    2. Co tady řešíte za nesmysly,je to pořad o vaření a ne o barvě hlasu nebo o tom jaké má šaty.Když se to někomu nelíbí,může se koukat na přisprostlého Pohlreicha.To nikomu nevadí,že je jak kanál,co?

      Vymazat
  23. bezprostredni?! Dita?! No to si delate prdel!

    OdpovědětVymazat
  24. ....a pořád to má stokrát vyšší úroveň než webovky Blesku:))

    OdpovědětVymazat
  25. Kdo ten článek napsal? To je boží! Už dlouho jsem se tak nepobavila a zároveň takhle neztotožnila s něčím názorem. Se vším do puntíku souhlasím. Takhle se píšou články! :-) Terezie

    OdpovědětVymazat
  26. Knížku mám a "žeru" jí... Nicméně z pořadu mám podobný pocit (snad jen přeházení jídel ne podle kapitol mi nevadí).
    Asi nejlepší kritika, jakou jsem na pořad četla (a že jich bylo). Krátké výstižné. Ditu nezatracuji, vařím podle ní, ale pořad nesleduju.

    OdpovědětVymazat
  27. Nejhorší investice bylo pro mě zakoupení kuchařky od Dity P.

    OdpovědětVymazat
  28. Kuchařku jsem si koupila. Recepty jsou super. Co se pí. Dity týče, tak šarm určitě má, nesporně je jiná než český průměr. A to je celý problém. Kdo vybočuje z průměru vždy budí rozporuplné reakce, kterých je zde hromada. Jinak co se týče mluveného projevu, tak souhlasím, že hlas do tv nebo rádia to není. Slovní zásobu také nemá zrovna širokou. Pořád se to ale dá poslouchat, aniž bych se u toho styděla. Projevy pana Polreicha nelze ani slušně popsat a troufnu si napsat, že degradoval český jazyk na úroveň vesnické čtyřky. Závěrem bych ráda podotkla asi to nejdůležitější, co jako divák vnímám. Pí. Dita bezesporu miluje jídlo a s láskou ho vaří. To bych řekla, že je nejdůležitější.








    OdpovědětVymazat
  29. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  30. panebože, co to je za soubor cintu a zvastu. nejaka nedomrla holcicka si zkusila napsat recenzi plnou alibismu a nesmyslnych hodnot vystavenych na piedestal, jez se pak snazi kritizovat. scenar mne opravdu rozesmal az skoro rozbrecel. scenar potrebujes ty, holcicko, ne dita a odricek. omg fakt. hlavne, ze se ti moc libi kucharka. ale na jeji velmi kvalitni a divacky pritazlive televizni ztvarneni, vyblejes takovejhle kybl hoven :)

    OdpovědětVymazat
  31. To se nám to krásně zvrtlo. Místo toho, aby se tu hodnotilo dílo Dity P., tak se tu navzájem napadají disktující a trumfují se, kdo koho víc urazí......chjo....

    OdpovědětVymazat
  32. Paní Dita vaří zatím nejlépe z těch kuchaříků v tv.Snad nejhorší je ten holohlavý sprostý kuchařík.

    OdpovědětVymazat
  33. Asi nemáte co dělat že se zabýváte takovejma kravinama!

    OdpovědětVymazat
  34. Sexy šťabajzna. Hned bych si nechal uvařit. Pěkný pořad i pěkná a roztomilá ženská.

    OdpovědětVymazat
  35. Kdybych si nepřečetla zdejší kritiky, ani ve snu mě nenapadne analyzovat chování či slovní zásobu Dity P. Pořad se mi vždycky líbil, bylo to jiné, krásné vizuálně, a bylo vidět, že Dita jídlo miluje a má k němu vztah, na rozdíl od všelikých patlalů na obrazovce. To je pro mě nejdůležitější, protože ona umí své jídlo prodat, a jestli používá věty, které z ní padají spontánně a znějí trochu dětinsky, neřešila bych to. Někomu vadí takové kraviny, až je to občas smutné, co všechno lidi řeší a v čem se rýpají, místo aby ocenili něčí snahu naučit nás lépe vařit :)

    OdpovědětVymazat
  36. Podradnejšiu kritiku som dávno nečítala. Nepotrebujem na ňu ani 4 slová, vystihnem ju jedným: ZÁVISŤ. Denník Dity P. je úžasný, momentálne ho vysiela naša STV1, dokonca som napísala nadšený ohlas do tv ako spatnú vazbu, čo naozaj nezvyknem robiť. A páči sa mi na ňom preesne to, aký je, že nemá žiaden trápny scenár s určenými replikami, je prirodzený, akoby ma proste žena, ktorá miluje varenie zobrala do jej kuchyne a nechala spoznať nielen recepty, ale aj to aká je, čím žije… Krásna kuchyňa, scény, nápady a hlavne prirodzenosť. Veľa by sa ešte dalo napísať, za mňa absolútne Top program! Tá kritika a zosmiešňovanie, o ktoré ste sa tu pokúsili, je fakt úbohé…

    OdpovědětVymazat
  37. Included in the official Paris Fashion Week calendar, Pressiat offers two pre-collections and two presentations per year. It will soon open its e-commerce site and so far has a wholesale Sport Sneakers Sale network consisting of the following boutiques: H lorenzo in Los Angeles, Notre in Chicago, La Collection Particuliere, Printemps and Elevastor in Paris and Cachemir in Japon. LookFantastic's research adds that bodycare Nike Dunks For Sale was the most popular skincare trend of 2022, with ingredients from skincare routines like AHA's, BHA's and hyaluronic acid proving increasingly popular. The second biggest skincare trend of 2022 was dermaplaning facials, a Jordan 4s technique that Air Force 1 For Sale uses a small razor-like Yeezy Shoes On Sale tool to scrape away dead skin and hair to leave a glossy finish. With the return of 'in-person' shows in 2022, there was an added air of excitement, both from Off-White Shoes the designers staging the shows, as well as the buyers, fashion editors and other industry professionals who attended. Investing in circular practices is absolutely crucial Designers Handbags Outlet for the transition we need to make and there is no time to lose. The handbag has taken on new forms Alexander McQueen Sneakers in recent seasons, no longer restrained by standard sizing and instead assuming extreme silhouettes, from minute to bulky sizes. It is the oversized handbag that we will be exploring today, a style that has barged its way into the limelight with its voluminous appearance that demands attention. Scotch Soda is a fantastic brand and will support our national and international growth ambition. We definitely exchange views on Golden Goose Sale what Air Jordan 1s On Sale we see on the market and what we find exciting.

    OdpovědětVymazat