úterý 5. února 2013

KUBÁNSKÁ KRIZE, KREVETY & PITÍ TABASCA

Být bez auta v Americe je něco jako být v kuchyni bez nože. A jelikož je můj řidičák neprůstřelně uzamčen na fízlárně v Berouně, veškerá má dobrodružství závisí na milosrdenství domorodců s vozy. Tohle však stálo za to.  Vyjeli jsme asi 150 km nad Miami na Jupiter Beach vyměnit umělý kozy, třpytky a devadesátkovej styl tohoto města za důchodcovejskej chillout, surfing a golfový hřiště.
Kvalitní, patriotický dekór samozřejmě nemohl chybět.
1# Oběd jsme si dali v restauraci Schooners specializující se na rybí sendviče. Intenzivní touha po krevetách zapříčinila, že jsem si obědnala patrně největší (a nejdražší) babicárnu na menu. 

Habaňero Mango BBQ Shrimp Salad za 12.99,- by byl vlastně super, kdyby se neztrácel pod přílivem majonézy a dalších zbytečností, které by v něm vůbec nemuseli být. 
Obsluha tak nějak zapomněla na příbory...
2# Moje nové oblíbené jídlo jsou sweet potato fries. Tady je měli na jedničku.
Seafood Salad Sandwich - 8.99,- ; Grouper Sandwich - 11.99,-, Crab Cake Sandwich - 10.99,-.
3# Můj oblíbený povahový americký rys je vůle udělat sebevětší píčovinu pro pobavení přátel. Dan, který neváhal exnout tabasco, má jednou pro vždy můj respekt. Co se stalo potom, zjistíte ve videu:

4# Další den jsme se konečně (po měsíci, dva body za time management skills, Karol!) vypravili do Malé Havany, kubánské čtvrti, nebo teda spíš čtvrti, která je ještě o něco kubánštější než všechny ostatní. El Pub Restaurante mě ale spíš zklamal. Dílem za to mohla ďábelská servírka, která pro své pobavení předstírala, že neumí anglicky a kochala se naší zmršenou školní španělštinou. 
 Arroz con leche za 2.50 $, plantain chips a octovo česnekovej dip jako pozornost podniku, vepřový steak za 12.99 $ , sangria litr za 12 $. Dezert a banány byly fajn, steak vypadal a chutnal, jako by ho přejel tank nebo teda spíš kolona tanků a poté byl vymáchán  v Zátoce sviní. Sangria chutnala jako kola řízlá krabicákem. Prostě kubánská krize. 
 5# Ani tady nemůže chybět patriotický dekór.
Fotky bohužel ani zdaleka nevystihují špinavost a ulepenost podniku.
6# Že nemám auto je průser první..a taky ten menší. Že nemám kuchyni je ten druhej a zásadní. Naštěstí se mi podřilo přesvědčit jednoho ze zdejších jinochů, že si nedovede pro svůj volný čas představit lepší využití, než mi uvařit arroz moro, jedno ze základních jídel kubánské kuchyně.
Rýže, černé fazole, brambory, cibule, česnek, kuře, chili / jde o jednu z asi miliónu možných variací /
7# V neděli byl Supebowl. Prohru Sanfranciských 49ers jsme zapili PBR, což se dá kulturně přeložit jako americkej Braník a zajedli kuřecíma křidýlkama v Buffalo Wild Wings. Mají tam deal, že když někdo zvládne 50 křidýlek s jejich nejpálivější omáčkou, nemusí je platit. Že by další sázka?
8# Po měsíci jsem se taktéž odhodlala vydat do školního šopu s dárkovými předměty. Výběr obrandovaného nádobíčka se ukázal být vskutku široký. Pán za kasou mi s lítostí oznámil, že obrandovaný toaletní papír byl bohužel pro časté zneužívání znepřátelenými školami před pár lety vyřazen z výroby.
Marketingové oddělení Univerzity Karlovy se v tomto směru má co učit. Obracečka a otvírák v jednom s logem alma mater?
No nekup to!
9# Co myslíte, čím mám obohatit - podotýkám, že tentokrát legálně - svůj inventář? Poraďte!
10# Moje soukromá reality show Zhubni nebo přiber nebo obojí najednou nebo ani jedno s podtitulem "Karol vs. imperialistické kalorie" pokračuje a jelikož jste dozajista nedočkavi skóre posledních dní, nemohu než opět než přiznat porážku:
11# Někdo se přejídá abych zaplašil smutek, ale já se přejídám pořád bez ohledu na duševní stav, takže jsem si pro změnu zvedla náladu humorným gastrostatusem:
Čímžto se s vámi loučím a doufám, že jsem vás natolik inspirovala, že tímto trendem zamoříte přinejmenším Čechy, Moravu, Slezko, Slovensko a přilehlé okolí. No a..co byste rádi příště?

16 komentářů:

  1. Tabasco není zas až takový mazec. Vsaďte se s někým ať vypije něco z této nabídky :-) (ale to už by nemělo být o tři dolary...)

    http://www.habanero.cz/typ/palive-omacky-s-extraktem/

    OdpovědětVymazat
  2. Karol, plíz, jak byste popsala chuť sweet potato fries? Hranolky na sladko? Do USA se právě chystám, rád bych zkusil nové chutě, na druhou stranu bych byl nerad nemile překvapen, jako např. v japonsku solenými švestkami... dík moc. mates

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, chutná to jako smažená sladká brambora, se solí je to dobrý, ta nasládlá chuť není nijak přehnaně/nepříjemně intenzivní

      Vymazat
  3. Mates: ...myslim, ze to budou hranolky z batatu ("sladka brambora" - da se koupit i u nas)
    katka

    OdpovědětVymazat
  4. Proč máš řidičák u chlupatejch? :D

    OdpovědětVymazat
  5. Mates, Katka : Ano, jsou to hranolky z Batátů a jsou skvělý, nejlepší je ale kombinace obou druhů:) bára

    OdpovědětVymazat
  6. Karol , máš tam hrubky!!!!Nebo to je cool ???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mi sem napiš kde, to opravím

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. "...by byl vlastně super, kdyby se neztrácel pod přílivem majonézy a dalších zbytečností, které by v něm vůbec nemuseli být" - má tam být nemuselY. Nesnášim hrubky a miluju vývařovnu, eh.

      Vymazat
  7. !!...dalších zbytečností ,které NEMUSELI!!!!!!být! Úroveň novinářky.A ta fota jídel,to je hnus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SOUHLAS, CELÝ BYCH TO TU ZRUŠILA, JAK SE DĚLÁ BLICÍ SMAJLÍK?

      Vymazat
  8. Jsou ta emerická jídelka hnusná, nebo jsou hnusná fotografie slečny Karol ???čím se liší od té polívky ,někde v Holešovicích ??Neznám,nebyl jsem.Ale mám dojem ,že ta ne moc vyvařené slečny hrají nějakou zákeřnou hru.Chtějí ničit ????

    OdpovědětVymazat
  9. Taky chci hrozně moc zkusit vypít Tabasco, pořád mi to leží v hlavě.

    OdpovědětVymazat