čtvrtek 11. října 2012

DESIGNBLOK 2012 (SCROLL-DOWN, PLEASE)

Minulý týden byl opět velmi vyčerpávající, v podstatě jako každý týden. Probíhal Designblok. Omlouvám se za pozdní příspěvek, ale v mém případě je poslední dobou úspěch, když sem dám vůbec něco. Minulý rok byla Vývařovna přísná . Larisa, naše designbloková Miss PR, Miss Sympatie, Miss úsměv, Miss dlouhé šaty a Miss Universe, nám slíbila, že příští rok si odneseme úplně jiné dojmy. Jak by řekla její nová nejlepší kámka Pakočka: DÍKY, LAR!

Popořadě:
Designblok pro mě začal v pondělí v 11:00 v rezidenci primátora na Mariánském náměstí. V pozvánce bylo uvedeno, že bude následovat raut. Tak určitě. Libuši Šmuclerovou dojalo, že vidí tolik lidí zajímajících se o design, ale my víme svoje. Haters gonna hate, lovers gonna love, bloggers gonna eat. Ještě štěstí, že mým úkolem je dokumentovat právě jídlo. Můžu ke všemu přistupovat svědomitě; empiricky a povyšovat se nad všechny nenažrance. Catering obstarávala externě firma Vyšehrad Catering. Nikdo samozřejmě nemohl čekat, že chlebíčky bude mazat Jana Zielinski a Jiří Macek osobně. 

To, že na žádném rautu nesmí chybět červená řepa je u nás stejně železné pravidlo jako že to nemáte  přehánět s pečivem. Na fotce vidíte (tušíte) červenou řepu s gorgonzolou a ořechy. Vydařené!

Uzeninové origami pro mě plní spíš dekorační funkci, ale chápu, že na každém rautu být musí. Zde je ilustrační foto:


Další palec nahoru je salát Waldorf:

To mě přivádí k pravidelné rautové záležitosti, jíž je kuřecí soté. OMG. Proč? PROČ?! Je to nezbytná cena za červenou řepu? Kdybych nebyla líná a dala sem příspěvek už dříve, mám po dlouhé době gastrolingvistické prvenství, ale protože jsem, musím si nablito s rejží © půjčit od Karol. Raut má podle mě být poskládaný jen z věcí, co si chcete dát i samotné o sobě. Ale kdybyste měli na výběr mezi deseti jídly, dali byste si kuřecí soté s rýží? Samozřejmě, že nedali. Proč se tedy na rautech objevuje tak často? Proč vás jídlo, co by vás doma ani nenapadlo si uvařit, protože existuje spousta lepších a nápaditějších jídel, než jsou vysušená kuřecí prsa ve smetanové omáčce s dušenou rýží, dostihne každoročně i ve Varech?! No, tak jsem si ho výjimečně dala. A jen to potvrdilo moje slova. Už to, prosím, přestaňme řešit. Kuřecí soté si tolik pozornosti nezaslouží.

Na závěr jeden čistý průnik s našimi estetickými požadavky:

Ve Šporkovském pálaci v Hybernské jsem hned u vchodu potkala našeho asi-už kamaráda Jáchyma rozlévajícího cidre. Má teď veliké stresy se sklizní, takže doufejme, že vše dobře dopadne a za rok bude cidru spíš hodně než žádný.

Úterý. Kdybyste si mysleli, že vás pustí na párty v Konsepti, kde je asi tak 200 lidí ve 21:40, odpověď je NE, nepustí, lidi už jenom vycházejí. Přesun do 200m vzdáleného DOXu na Mercedez Benz párty nejlogičtěji řeší situaci. Raut byl velmi vkusný, na rozdíl třeba od hostů. Vytapetováno bylo carpacciem. Konečně jsem zjistila, že mi chutná sushi - a to sice nigiri s tuňákem. Krevety v kokosovém mléku byly fajn. Lososa, ani syrového, ani pečeného, jsem nechutnala, nemusím ho. Pravou buvolí mozzarellu chválit nebudu, s tím se přeci počítá. Fíky s ricottou zřejmě začínají alternovat červené řepě. Když jednou ochutnáš želé,  už málokdy dostaneš chuť na crème brûlée © . To spíš na jahody s mascarpone. 





Pro upřesnění: já vím, že tohle není úplně Vývařovna styl a že vás to moc nebaví. Ale vzhledem k tomu, že k oblíbenosti Karol a Pakočky mám  beztak daleko jako Aleš k oblíbenosti Vaška a Martina, nemusím se tím vůbec stresovat.

O jídlo ve výstavních prostorách se staralo Ambi - i tuhle volbu řadím do kategorie spíš jo:


Na závěr design:
Porcelánové kelímky Hidden Factory:


Blanka Jíšová (VŠUP/klauzurní práce): Dieta


- - - - - - - - - - -
Pod čarou:
Hannah:
Ahoj Lariso! Doufám, že se naším humorem bavíš stejně jako my a že to nebereš vážně. S Pakočkou máme tendenci smát se opakovaným vtipům půl roku, což je o pět a půl měsíce víc než normální lidi, takže kdyby ti to nebylo příjemné, řekni a my toho necháme. Akorát dopisuju report z letošního ročníku, za chvíli ti pošlu link. 
Larisa: 
Ahoj, prosimtě vůbec se neboj, že bych byla něčím traumatizovaná, já se taky ráda směju věcem poněkud jinak než normální lidi. Na report se těšim, tak prima! Jo a abys věděla, kolik se toho dá nacpat do malý psaníčkový kabelky, jo - odcházeli jsme z tý hogofogo Bílkovy 13 a tam ti bylo tolik čokolády a my se chystali na výstup na střechu, takže jsme ji tam nemohli nechat - do kabelky se vejde velmi hodně čokolády! 
Hannah:
Není pak ale kabelka vlivem tlaku a jiných podmínek zevnitř poněkud...HNĚDÁ?! 
Larisa:
Ne, my jsme ji poměrně záhy sežrali, noc byla krutá!
...
Larisa:
Byla to ta hogofogo horká čokoláda Rozbíjím se, kterou máš asi hodinu připravovat s máslem, mlékem a nad párou a pak ji s láskou vypít. A my ji s láskou sežrali studenou jen tak. No co už.

3 komentáře:

  1. Chci ten věneček s bramborovým salátem a řízkem, to je cool! A kuřecí soté a guláš prosím nadosmrti smrťoucí vyřadit z rautových jídel, proč to ty lidi vůbec jedí?! "Koukej mámo, suši,losos, nějaký karpáčo,to nežeru, ale maj guláš!"

    OdpovědětVymazat
  2. Při jedení kuřecího vývaru se na fotky kouká dost špatně. Ještě že mám dietu:-)
    Mmch kuřecí soté přichází na řadu v okamžiku, když už je všechno sežráno a hosté mají ještě hlad (vypozorováno na asi dvou rautech, kde tato lahodná krmě byla. Na jiných jsem si ho, pro nedostatek času, nějak nevšiml).

    OdpovědětVymazat
  3. Mám k oblíbenosti Karol a Pakočky asi tak daleko, jako Aleš k Vaškovi a Martinovi... Hannah, k tomu si dej copyright :D (ale není to tak úplně pravda, teda o Alešovi jo, ale o Tobě ne)

    OdpovědětVymazat