čtvrtek 7. června 2012

PFF?PFF!PAKOČKA RAUTOVALA S KLAUSEM, ŠOK!


diplomati nebyli moc diplomatičtí- loktovačka byla nekompromisní...
Nebyla bych milující gastrofašista, kdybych se nezúčastnila toho nejitalštějšího rautu v Praze ever. Bylo to ultimátní, ostrá loktovačka proběhla, nedostatek plastových talířků Tesco Value taky, podnapilí diplomati a vaši bývalí profesoři, prostě idylka. A upřímně? Bohatě mi to vynahradilo PFF, bylo to jako PFF abstrahovaný pouze na italský stánky, včetně vtíravýho Ferrera a top of the creme de la creme stánku s drahýma grappama.

O co jde? Slavil se italský státní svátek a protože panu hradnímu asi nestačilo mít v zahradě o týden dříve PFF zastavil se i na tenhle italský jarmark. Jasně, dělal, že tam není kvůli jídlu, ale tak se prvních dvacet minut usilovně snažili tvářit všichni (kromě mě, já jsem tam byla s jediným zjevným cílem: ochutnat pro vás as much as possible a při tom se neopít a zůstat relativně přitažlivá aspoň do 21.00 hodin-hard job!...), ale mě to je víc než jasný...(ostatně, vám by bylo taky, kdybyste viděli ten diplomatický slet, který se konal hlavně u antipasti standu Ambi (Mammá) a u stánku s grappama..
Nicméně, nutno přiznat, že pan prezident si to dal, zaparlároval nám italsky a hodil do placu jeden dobře sebeironizující vtípek, pak už nebyl spatřen...ale to v tom chumlu nastavší rauto-paniky nikdo...ale já tipuju, že přesně věděl, kam se vrtnout...!
šílenství na antipasti stolu Ambiente x Mammá

Zemětřesení zničilo zásoby parmezánu? Panebože, lidi, možná je to naposledy, co kdy jíme parmezán,
víte kolik to stojí? Už jste někdy jedli diamanty? A kakali?


moje malé nebíčko
Tak a tohle je můj talířek předkrmů od Ambi: buvolí neapolská mozzarella (panebože, jen se rozplývala a byla velká jeko pěst), řepa a mrkev, salát z čerstvé chobotnice a cherry rajčátka, nakládané houby, olivy, parmezán. sušená rajčata v olivové oleji, těstovinový salát. Na fotce skoro nejsou vidět maličký kousky lososa, byly poslední a už jsem se neproloktovala ke grilovaným artyčokům, ty shořeli v rautovým pekle během prvních tří minut...aneb jak jsem pak řešila se sympatickým pánem z Ambi, ti lidé prostě vědí na co se zaměřit.
Piadina- italská placka z oblasti Emilia-romagna (pšenice, voda a sádlo nebo olivový olej)
...překládat to jako "tradiční  italský plochý chléb" je celkem lolézní, ne est-ce pas?

Piadina se jí různě, oblíbná je s mortadellou, šunkou nebo čerstvým sýrem stracchino a rukolou
(a jasňačka, že se jí teplá)
Nazdařbůh odložený boloňský tagliatelle a rozlitý lambrusco- půl hodiny po odpískání startu
...foodblogerka jen se zvednutým obočím přihlíží...

Wine food market a lambrusco- abysme se konečně přesvědčili, že i lambrusco může být sakra dobrý pitíčko

Wine food market dával ochutnávat Lambrusco (a Mortadellu). Zní to blbě? Omyl! Můj skromnej názor je, že to bylo víno večera! Bylo na lambrusco pěkně tělnatý (jo, fakt umím používat i takovýhle slova!) a mělo tak tmavou barvu, že jen pomyšlení, že mi někdo zlije moje fancy šatičky mě děsilo tak, že jsem se první hodinku tomuhle stánku úspěšně vyhýbala...doteď toho lituju! Tohle lambo bylo to ono, hustý jako krev a bublinky rafinovaně schovaný.
Sníst celou si kolekci a ještě vyžebrat kindervajíčko, cool hostesky, fakt jo!


Mattonka míchala letní koktejly. Nealko.
Naštěstí, to by tahle reportáž jinak asi nikdy nevznikla. (nahoře:limeta, máta, anýz)

Černý Orel z Malý Strany kromě boloňských tagliatelle nabízel ještě dvoje ravioly: ricottovo špenátové na másle a sýrové (ricotta a parmezán) v rajčatovém sugu. Tagliatelle jsem ochutnala od kolemjdoucího (oukej, byla to moje máma, no a?)...myslím, že v Praze dělám nejlepší boloňský ragú stejně já, takže whatever a pustila jsem se do raviolů.
Trochu mě zklamalo, že mi kuchaři nebyli schopní popsat jakýže je ten druhý sýr v sýrové náplni- a kdo to má podle nich vědět? Venezuelskej velvyslanec co stojí vedle mě? Trochu jsem se urazila, ale musím uznat, že to byla mňamka, až taková, že jsem je ani nestačila cvaknout, sórko.
Ohledně boloňských- ve frontě se mnou zapředl řeč nějaký ital, co si stěžoval, že se tady říká boloňský špagety. A co je to za kravinu. Boloňský špagety jsou nonsens. Jsou to tagliatelle. Jen jsem mu přitakávala. Můj gastrofašismus byl v tu chvíli uspokojen aspoň na měsíc dopředu a já vím, že můžu jít v příštích pár dnech do pizzerie a objednat si, aniž bych musela číšnikovi opravovat výslovnost nebo dělala korektury v jídelním lístku. Zaplaťbánbůh.

Random Raut Fun:
Gigantická mortadella od Winefood marketu.

Italský kulturní institut ve Vlašký ulici (kde asi taky jinde)- nadhled nad vadnoucím rautem. 
Mammá detailíček

Po všem: barbaři nechali salát, mrkev a řepu.
Il Convento- ultimátní dezertík.
Il Convento měla jako jediná maso, ale to už jsem prostě nedala, nemohla jsem, nešlo to- a ano, dodržela jsem základní pravidlo úspěšného rautování: žádný pečivo! Ovšem ten ultimátní dezert jsem si nemohla nechat ujít! Chřestová pěna s čokoládou a čokoládovým chipsem byla prostě top. A to jsem pár hodin před tím skuhrala Hannah, že sezona končí a já ještě neměla chřest. 

Worchesterská a pepřová omáčka k masům, jako příloha kuskus.

So fucking yummy!

Masová laborka, pořád Convento.

A něco na odlehnutí, hezky mezi jídlem, pokud se proloktujete:
Limoncello a cantuccino- ať nám tráví.
po Ambi druhý nejvíce okupovaný stánek- italská grappa a likéry..

Co víc říct? Za rok čauky. S Klausem nebo bez, hlavně když bude zase ta buvolí. Díky. 

1 komentář: