středa 13. června 2012

BLOGEROVO POZDNÍ ODPOLEDNE: ROZPROSTŘENO

Lehce ocidrované jsme se vydaly do NoDu. Soubor Teatro NoD zincenoval hru na motivy intelektuály adorované reality show Prostřeno.
O domnělých čtyřicet tisíc soutěžili dokumentaristka a herečka Tereza Nvotová, herec a moderátor Andrej Polák, Hana Müllerová ze souborů HaDivadlo a Depresivní děti touží po penězích a seriálový a muzikálový herec Jan Cina a herec a student DAMU Pavel Blažek. Všeříkající tisková zpráva cituje autorku myšlenky, Kateřinu Bílkovou: ,,Název naší reality show je záměrně matoucí a veškerá podobnost s jakoukoli jinou show je fiktivní. Při psaní scénáře jsem nepoužila žádný z prvků, které současné televizní reality show používají. V centru našeho zájmu byly jednotlivé lidské charaktery a jejich rozdílnost a rozmanitost. Bavilo nás sledovat, jakým způsobem na sebe reagují v uzavřeném prostoru. Chtěli jsme nastavit zrcadlo již existujícím televizním formátům. Nic nehodnotíme, jen vytváříme nový, jeden z mnoha nových obrazů skutečnosti.” 

Já bych to viděla asi takhle: KONEČNĚ se můžete dívat na Prostřeno! a nikdo vám na to nemůže nic říct, protože jste v divadle a sledujete zprávu o rozkladu naší společnosti. Že i všichni diváci mají podklady nastudované nás přesvědčila naprostá euforie, když jeden z protagonistů vyřkl nahlas domněnku, že jeden ze soutěžících taktizuje. Tohle best of Prostřeno mi svým syrovým (aha, to je syrový to maso, to já ale nemůžu jíst tohleto) a silně koncentrovaným zpracováním pomohlo přijít na slovo, které už jsem dlouho hledala: AGÓNIE. Agónii zažívají nevědomky soutěžící, nevědomky celý národ, něktěří diváci nevědomě a někteří vědomě, ale stejně, pořád se v tom všichni plácají a je bolestivné a nekonečné - pro všechny.

Na reprízy 26. a 27. června určitě běžte - obsah hry je samozřejmě naprosto předvídatelný a pokud pořad sledujete, všechny repliky jste už bezpochyby slyšeli - ale to je přesně ten důvod, proč jít. Navíc to, že sedíte v plném sále lidí, co Prostřeno! sledují, vás naplní zvláštním klidem a sounáležitostí.

Konec zvonec, já si v hlavě během představení žádný imaginární zápis nedělala, protože jsem tajně doufala, že tuhle tzv. recenzi napíše Karol. Na závěr bylo velice milé pohoštění - bakety. Vlastně myslím, že tím pořadatelé trochu taktizovali. Chtěli nás rozhodit a dostat více bodů.

PS.: Karol vzkazuje, že doménu slzydetsvi.cz by si měli autoři neprodleně zaregistrovat.

ODKAZ: Na stránkách ROXY/NoD 

Další reprízy v sezóně:
26. června
27. června

Začátek ve 20:00


Žádné komentáře:

Okomentovat