úterý 12. června 2012

BLOGEROVO POZDNÍ ODPOLEDNE: CIDRERIE

Co dělá foodbloger ve všední den, když je hnusně, na famářských trzích mají zavřeno, bylinkovou zahrádku mu zalil deštíček a z Ditina Deníku má takový respekt, že "the first time" s ním stále odkládá?

No přece využije milých pozvánek, které za poslední týden dostal do mailu. První z nich byla na degustaci ciderů Cidrerie ve vinném baru Veltlin v Karlíně. Byl to skvělý zážitek a já jsem ostuda ostudná - nedělala jsem si totiž poznámky, protože jsem tajně doufala, že recenzi bude psát Hannah.
Mám-li lovit v paměti (ano, leze to do hlavy, zvlášť když vaši jedinou večeři tvořila vanička polníčku), vím jen, že nějaká slečna z publika se dožadovala odpovědi na otázku, zda je cider možno pít ze skleničky od hořčice. Za Vývařovnu každopádně ano.
Sympatický pán z Cidrerie nicméně tuším doporučoval malé, silnostěnné sklenky, ale překážkou prý nejsou ani vinné. Ale teď už k samotné chuti ciderů:
Můj dosavadní vztah k tomuhle pití byl asi takovej, jakej jenom může bejt, když často chodíte do IKEy a zhruba srovnatelně často do IKEA food shopu. Tyhle IKEÁcký bichromatický plechovky s naivistickým designem mě jakž takž uvedly do problematiky ciderů na tom nejlaičtějším levelu. Abych to zkrátila - asi před dvěma lety jsem jela do Bristolu, kde jsem jich vytočila hektolitry za barem (vedle piva s ledem a rybízovým sirupem). Kromě hruškovýho Kopparbergu a Gaymers mi ale stejně nechutnaly. Byly přeslazený, přebublalý a neskutečně po nich bolela hlava a pálela žáha.
O to víc mě potom všechny 4 cidery z Cidrerie, které jsme ochutnaly (ročník 2011 - suchý, suchý / variace kořenitých odrůd, polosuchý, polosuchý / variace jemných odrůd), svou chutí překvapily. Spíše než mošt nebo pivo svou chutí připomínaly osvěžující, lehce perlivé víno. Moje oblíbené varianty (1. a 3.) ani nebyly příliš sladké, takže určitě doporučuji. Sladká Hannah si zase oblíbila čtyřku. Diskomfort v oblasti jícnu také dosud nepociťuji  a to jsem ochutnávala opravdu poctivě (i když možná buď spíš pochválen Loseprazol 20mg, kdo ví..). Akorát škoda, že se v průběhu degustace ve Veltlínu nenašlo nic k zakousnutí...
Kanapka s vajíčkovou pomazánkou přišel bohužel až po degustaci. Musím však říct, že byla vynikající a recept na ni by mi udělal obrovskou radost. Co vy na to, majitelé Veltlinu?
 Co vy, pijete cider? Jaké vám chutnají? Už jste měli od Cidrerie? A co vinný bar Veltlin, obědval tam už někdo? (denní menu vypadají opravdu lákavě!)

P.S. Zdravíme svého super stylového fanouška, se kterým jsem se na akci potkaly!

7 komentářů:

  1. Je to jsem nechtěla, udělat tam fakáče.

    OdpovědětVymazat
  2. H.U.

    ...poněkud dražžší, ale pro mě jednoznačně best of...

    http://www.henrywestons.co.uk/oak_aged_ciders_red/

    OdpovědětVymazat
  3. H.U.

    ...asi bych neměl tolik lejt, když jsem si nevšiml, že se řeší cidre a ne cider...

    OdpovědětVymazat
  4. Cider se v ledničce u nás doma vždycky najde. Kopparberg, Magners, Bulmers.. V Robertsonovi mají Bulmers plechovkovej, dry, moc dobrej, málo sladkej.

    OdpovědětVymazat
  5. Recept je jednoduchý: máslo se utře se žloutky, přidají se bílky, trochu majonézy a biodynamický ocet z vinařství Nikolaihof. Mrzí mě, že jste při degustaci hladověla, kanapky byly připraveny, pokud by jste se zeptala někoho z personálu, dozajista by vám někdo něco nabídl..Příště budeme všímavější..za VELTLIN Honza Čulík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za recept :) a příště se určitě budeme těšit!

      Vymazat
  6. This is such a great cider, fresh but still with a sweetness.
    I am a great fan of ciders especially in summer!

    OdpovědětVymazat