čtvrtek 1. června 2017

DÍVČÍ ROMÁN



Sanislav Rudolf - rohlíková romance

Pamatuji si na knihovnici v dětském oddělení městské knihovny, která mě nenáviděla. Byla ráda ostrá na děti, co neuměly asertivně zdravit. Mně se napoprvé nepovedlo říct Dobrý den příliš ukázkově a měla jsem holt smůlu. Svoji cestu k Metráčkovi od Standy Rudolfa jsem si ale přesto našla a paní mi ani v budoucnu nezabránila odnášet si domů úlovky ze skce "dívčí romány".

Divný fatshaming v podobě příběhu  Nemožně tlusté holky Jitky Pažoutové, který vlastně fatshaming být neměl, ale já z modrých kraťásků dodnes trapností musím zahánět pocit nevolnosti paňákem becherovky a při vzpomínce na Jitky napínavý hod koulí, který závratně promění její milostné šance mě nedojímá, naopak. Metráčkovo budovatelské štěstí mě nechalo zmatenou, protože v perspektivě všudypřítomného mileniálního Cosmpolitanu nebyl prostor pro hvězdnou dráhu koulařky. Přesto jsem si řekla, že by bylo fajn se zavzpomínat v gumačkách a v šatech, co mi byly tak trochu malý, na Standu Rudolfa a jeho veskrze nemožnou knihu. 




Lenka Lanczová: Podej mi ruku, Jano!


Půjčovala jsem si je v městský knihovně tajně, aby to máma nezjistila. Dívčí románky. Moje královna byla Lenka Lanczová. Čte se to "lančová"? A je tahle spodoba znělosti s fonetickým "lančem" čistě náhodná? Spíš ne, než jo, řekla by Hannah.
V roce 1997 vydala svojí prvotinu u nakladatelství Petra Eva Herzová, devatenáctiletá studentka FF UK.

"Měla na sobě novou křiklavě oranžovou minisukni a černý krajkový živůtek. K tomu všemu černé kožené šněrovací boty až po kolena. Živůtek hezky tvaruje jinak na moc velká ňadra a koketně odhaluje pupík. Mini zase dává vyniknout štíhlým stehnům a kulatým kolenům. Podpatky jsou taky velice užitečný vynález."

Přesně o 20 let později se jiný hlavní hrdinky ne nepodobně připravujou na #páteček. Svět se zrychlil, ale krajkový živůtek možná žije dál. Vzpomínám si na svoje odhalený břicho v Karlových lázních. Na to, jak jsem se zabouchla do souseda na sídlišti. Na diskotéku Sauna v Semilech. Na Berentzen jablíčko, na Semafor. Na propíchnutí pupíku. Na přesně takovýhle potisky na krátkých tílkách se skříženými ramínky. Z umělýho materiálu. Bůhví, co jsem tehdy vlastně jedla kromě jogurtu s rohlíkem. Ale románky jsem u těhle svačin zavřená v panelákovým pokojíčku hltala hodně. Dokonalý příběhy, hypperealita časopisu Dívka. Holky holkám.



10 věcí, co mě během dospívání naučila Alexis a ze kterých těžím dodnes:
– hrát Dostihy
I bought all of your holding including this house and there is absolutely nothing you can do about it!

– sebeuvědomění
I’m what I am and that’s why I’m where I am. Don’t you dare forget that.

– začít se orientovat v čase a prostoru
As mommy used to say: Time serves us, or we serve time.

– fakturovat
You don’t get rich if you don’t take chances.

– orientovat se v čase a prostoru jako skutečný profesionál
At six o’clock, I like to slip out of my shoes into something more comfortable – like a drink.

– nezaspávat práci nebo schůzku o tři hodiny a více
You think that I’m sorry is gonna make things alright again? Well it doesn’t turn back the clock, Amanda! You made your choice and you’re gonna have to live it it. Take it like a woman and not like a child and think of all the suffering you’ve caused!

– hezky se oblíknout na raut
Dicks! This is a ballet opening, not a costume party!

– způsobně se na něm najíst
That’s caviar, Mark, not peanut butter.

– vyjádřit svou případnou nespokojenost
The champagne was flat, the caviar was mushy and some of the company – to put it blunty was very, very dull.

– těšit se na věci
I just can’t wait for the day when I see you walking out of this house carrying the same two cheap plastic suitcases that you walked in here with.



FOTKY: PEPA DVOŘÁČEK
MUA: NATHÁLIA VIŠŇOVCOVÁ
STYLING A OBLEČKY: MARTINA /RECYCLE WITH LOVE
BOTY A PONOŽKY: TOMS, CROCS, HAPPY SOCKS /URBANLUX
TEXTY: VÝVAŘOVNA.COM

5 komentářů:

  1. Lanczová se čte Lancová. Lančová by se to četlo pouze v případě, že by se to psalo Lancsová. A Vývařovna je čím dál slabší, jediný, kdo je tady čtivý, je Pakočka.

    OdpovědětVymazat
  2. Vy jste tak krásný! ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Lanczová je polské jméno, proto opravdu "Lančová"

    OdpovědětVymazat