pátek 29. dubna 2016

GASTROINTELEKTUÁLKA: COFFEE TABLE BOOKS? KITCHEN-DESK MAGS!

Koho nebaví jen coffee-table books má možnost prolistovat a začíst se do kategorie, kterou jsem si pojmenovala "Kitchen (and beyond) desk-mags".
U časáku fakt, že jíme i očima platí dvojnásob. Pro někoho i víc.
U mě jak kdy, nebudu lhát. Přece jen se ještě stává, že se na hodinu zavřu na záchod s ezoterickým týdeníkem Spirit, jehož designu by mohl závidět kdejakej ironickej student umělecký školy. Jenže for real, Spirit to myslí vážně a teď tak trošku začínám pochybovat, jestli je tohle dobrej úvod článku o gastronomickým lifestyleu. Možná jo, možná ne. Pokud to od holky co umí díky Spiritu luštit křížovky a pravidelně se zasekává nad sekcí zásilkovýho prodeje pseudo-staroegyptskejch amuletů a seznamce lidí ve VT budete brát vážně, budu ráda. Oči mám a číst umím od šesti let. Takže pojďme na to!

V PageFive mají příjemný roztřel co se týče gastronomie v širším kontextu: kultura, eseje, fotky i autorský publikace.

PAJZLE
kategorie: autorská knížka

Pajzle jsou srdcovka, nejkrásnější kniha roku 2014, kterou konečně držím v ruce a stojí to za to. Malej sešítek s úvodem do hospodský kuchyně, vybledlý fotky hotovek (chápete to souznění, žejo?), skoro naivní, ale znepokojivý ilustrace od pařížskýho chlebíčku po cihlu eidamu v typickým červeným obalovým vosku a obskurní reprinty socíkovejch receptů jako na párty se Štrougalem a Bohdalkou (můj tip je "moskevská krusta" a "malířská paleta"). Na konci se vám pak dostane zaslouženýho rozhřešení v podobě jogínskýho návodu na zvracení.
Pajzle jsou všechno co miluju, díky Zulo a Marku.
(Jo, neni náhoda, že tohle píšu U Antoníčka, v mý oblíbený internetový hospodě na dolní Letný, Antoníček je kráj Pajzlů, bezesporu).



PYRÉ
magazín o farbách, chutiach, voňach a tvárách

Je třeba uznat, že v něčem jsou slováci prostě napřed. Alternativní autorský magazíny patří do týhe kategorie. Pamatujete ještě třeba na Anonym, skvělej počin na pomezí umění, nezávislý fotky a módy mladýho a extra talentovanýho fotografa Michala Pudelky a Katariny Gyu? Já ano. Svého času byl Anonym na česko-slovenským poli svého druhu zjevením. Podobným zjevením je pro mě na poli autorských gastro-publikací Pyré. Časopis o barvách, chutích vůních a tvářích, který za těma chutěma a vůněma stojí. Česko-slovenská gastronomická scéna už neni jenom smažák a nekvalitní pseudo italská kuchyně z maloměsta, naopak. Pyré tématicky mapuje co se tu děje, jak místní scéna reflektuje trendy nebo jde naopak proti nim a tvoří něco unikátního, vlastního.
Rozhovory, recepty, fotostory, které kombinují jídlo a módu v lokálním kontextu, čerstvá grafika, nové tváře, které stojí za vašim oblíbeným cidrem nebo za zpracováním jeho vizuálního konceptu. Eseje, zajímavosti, fotoreportáže, útržky zajímavostí ze světa gastronomie.
 V jablíčkovém (minulém) čísle Pyré můžete narazit na fotku naší oblíbené EYEEJ (Lucie Šatkové) a tohle není samozřejmě nikdo jiný než the one and only Hannah!
Moje oblíbený téma- jídlo do kosmu.

THE GOURMAND

A food and culture journal

Jídlo a kultura, časák, který v jednom podtitulu vystihuje jaký bych si přála mít život (a často mám pocit, že mám).
Fantastic Man pro gurmány a gurmety, pro lidi, který zajímají komplexní příběhy kolem jídla, kteří se rádi dívají na zajímavý fotky a čtou si rádi příběhy za jídelním lístkem.
Já jsem se začetla do esejovitých textů o pěti základních chutích (objevila jsme horkou vodu, tedy pátou chuť UMAMI, na Brno dobrý, Jano) a zažrala se do několikastránkové historie největšího hubnoucího kultu Weight watchers. Očima jsem doslova vylízala několik lesklých i matných fotografických souborů a dojedla jsem se Alexandrem Dumasem a statí o jeho životním eposu "Le Grand Dictionnaire de la Cuisine" doprovázené skvělýma fotkama bujónu, ústřic a kapustiček jako od  Terryho Richardsona v zástěře za plotnou.
Celkový dojem byl jako fantastická večeře v Alcronu. Za kterou nakonec nemusíte platit a ještě vám nabídnou digestiv na dobrou noc.
Kéž by náš život byl jako z těhle chytrých lesklých (i matných) časopisů, ach.

2 komentáře:

  1. Už jsem chtěl dlouho říct, že vám to neuvěřitelně sluší. Po tomhle článku už to nejde vydržet déle, takže - neuvěřitelně vám to sluší, pakočko.

    A články od vás jsou nej, tak nějak jim myslím rozumím.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s Petrem, live long and prosper, Pakočko.

    OdpovědětVymazat