úterý 9. února 2016

MORTAL COMBAT: MRE (MEAL-READY-TO-EAT) ANEB TESTUJEME INDIVIDUÁLNÍ POTRAVINOVOU DÁVKU


Ok, Leželo mi to ve skříni už skoro rok a tak byl nejvyšší čas. MRE- Meal ready to Eat neboli bojové individuální dávky potravin,
Jako soundtrack k ne příliš zábavnému čtení vám nabízím vše co jsem si ten den poslechla. Nelžu. Samotnou mě moje hudební chutě překvapily (až na královnu Bey, samozřejmě).
Premisa: dopředu upozorňuju, že tohle nebude asi úplně o chuti, ačkoli pár věcí z balíčku příjemně překvapilo. Jedná se o balíčky, které mají pokrýt potřeby vojáků ve výcviku/terénu na 12 hodin, ale podle nejrůznějších fór (ano, dostala jsem se i na stránky postapo.cz) se s dávkou dá vyžít celý den.
U mě tohle bylo o čirý holčičí zvědavosti. A taky nikdy nevíte kdy se bude hodit umět použít bez-zápalný ohřívač. Do skauta jsem nikdy nechodila a nejsem ani trochu "postapo", takže nehrozí, že bych najednou v záchvatu šílenství začala ve sklepě a skříních hromadit konzervy a individuální potravinový balíčky. Prostě- nezbláznila jsem se, jen jsem byla uplně normálně zvědavá.
Kromě postapo.cz mě vyděsili i nejrůznější instruktážní youtube videa podivných amerických redneck výletníků, kteří vypadali, že kromě výletování v bojových podmínkách rádi semtam zajdou na blešák pro novou brokovnici, ale i tak maj rádi k smrti svýho papuška. Creepy. Takže ano- pochopili jste správně- první testovací balíček byl provenience US Army.
Balíčky koupíte on-line nebo v armyshopu a ceny se pohybujé kolem 150-200 kč/balíček.
Amerických potravinových MRE balíčků existuje 24 verzí, včetně vegetariánských. Já jsem si v army shopu koupila v záchvatu nekontrolovatelného nadšení menu č.23- Chicken Pesto Pasta.

1) DESIGN
Funkční mimikry hnědosti některým kolegům v kanclu připadaly na první pohled jako cosi neuvěřitelně designového. Ano- pár drobností skutečně působí jako minimalistický skandinávský design. Za jedna například kartonové sirčičiky se skvělou zápalností (i ve větru!) nebo třeba jeden list toaleťáku pečlivě naskládaný do papírového rukávku. Celkově balíček a jeho komponenty působí vcelku elegantně. Taková nenucená techno-elegance a funkčnost. Malé balíčky třeba s vakuovanými italskými chlebovými tyčinkami nebo skořicovým bochánkem mají vyloženě kabelkový formát. Vskutku pro dívky.
doplňky


2) SNÍDANĚ
Ráno jsem nesnídala. Dala jsem si jen sklenici vody (dokonce bez citronu, protože v zákopu asi taky těžko seženete čerstvej citron) a tabletu chlorelly (to je moje denní rutina a omluvila jsem si to formou- tedy tableta, to se může, to si klidně i voják může nastrkat po kapsách na dobrý trávení a rovnováhu organismu. Lol.)
A taky jsem si povolila cigarety. Ty podle mě v žádným zákopu nikdy nechyběly.
A pak už jsem se jen těšila na překvápka v balíčku.
Místo kafíčka (který taky balíček obsahuje, ale nechtěla jsem si ho hned vystřílet) jsem začala elektrolytickým nápojem v prášku s "přírodní a umělou" příchutí hroznů. Překvapila mě barva. Modrá laguna od Zonky by bledla závistí. Další zajímavá vlastnost tohdle pitíčka je jeho vcelku překvapivá močopudnost. Do zákopu nevim nevim. Nebo to takhle funguje jen na vyhladovělý holky v kanclu. Kdoví?
Jsou i momenty kdy zatoužíte po Jacobs instatntu...
Pak jsem si trošku zahřešila a šla si do kuchyňky ohřát vodu na kafíčko. Samozřejmě balíčkové. Slaboučká parodie na granulovaný kafíčko vcelku zachránil třtinovej cukr a sušený mlíko (bez obsahu mlíka- tohle mi vysvětlete).
3) OBĚD
Nejzábavnější část dne- jako vždycky. Tentokrát jsem musela před ohřevem použít youtube (ok, v přírodě bych asi zatím nepřežila), ale v pořádku, jednou za čas si musím na youtubu najít i jak použít otvírák na konzervy z Ikey. Celá já.
Ohřívací sáček funguje bez zážehu, pouze vložíte pytlík s obědem (který vypadá jako větší verze kočičí kapsičky) a přilejte vodu po rysku. Vložíte zpátky do krabičky a nakloněné poloze necháte "uvařit" zhruba šest minut. K termoreakci dojde takřka okamžitě...bohužel nevím proč se mi jídlo ohřálo tak nějak polovičatě.Po otevření ohřáté kapsičky mě čekala podivá masa kousků- těstovin a kuřete. Naštěstí všechno přebila chuť pesta a tu a tam jsme našla i sušené rajče! Ve finále musím konstatovat, že tohle není o nic horší gastro zážitek než vám dopřeje třeba Amore mio nebo njiný podobný insta-těstoviny s omáčkou. A kdyby bylo jídlo vyloženě horký a mohla jsem si ho posypat navrch sýrem- asi bych byla spoko.
Oběd



...a pak už jsem jen zybtek pracovní doby myslela na to, že si chci dát po setmění kalíšek nebo dva...



4) SVÁČA


Italský rozmarýnový chlebový "tyčinky" překvapily měkkostí. Otevřít cheddarovej taveňák v pytlíčku jsme se neodvážila...


"Patriotic cookies" chutnaly jako chudší příbuzný máslových sušenek, vlastně jako snídaňový sušenky, které jsme byla zvyklá snídat v Itálii. Ty z discountu. Přirozeně.
Nevyfotila jsme vám "cinammon bun", asi proto, že vypadal zhruba stejně jako ty měkký "krekry". A chutnal fajn.
Teď jsem právě pár hodin před koncem pracovní doby. Těším se na pivo. Na Becherovku na vytrávení. A na cokoli se Srirachou. A jsem unavenější než obvykle. Ale budu bojovat až do konce. A zítra mě čeká balíček francouzské armády. Takže možná bude i kachní paštika. Tak mi držte palce. Because I slay.
P.S. Absolutním vítězem testu se dnes staly 2 ks skořicových žvýkaček. To jim v Americe vždycky šlo!

2 komentáře:

  1. Jakožto bývalého důstojníka (ještě z dob studené války) mě váš článek docela zaujal a pobavil :-) Přeci jen bloggerky z oblasti "dobrého jídla a pití" nepíšou o vojenské bojové menáži každý den.

    Pokud by vás to zajímalo,kdysi jsem na svém blogu psal článek na téma jak se jedlo (a vařilo) v Československu na vojenských útvarech.
    Článek naleznete ZDE SLUZBA-PROCHAZI-ZALUDKEM,

    S pozdravem: Zdeněk

    OdpovědětVymazat
  2. PS: pokud by odkaz nefungoval jako "klikací",tak tady je ještě jednou: http://pohranicnik.blogspot.cz/2012/06/sluzba-prochazi-zaludkem.html

    OdpovědětVymazat