neděle 21. února 2016

SPOKOJENÁ MÁMA

Poslední dobou tady vládne tvrdou rukou Pakočka a dobře tak, píše jak divá a píše skvěle. Já přispěji svojí troškou jedině protože jde o velmi závažné téma, které trápí mnoho lidí a zaslouží si pozornost. Kam vzít mámu (snad i tátu, ale my častěji řešíme ty mámy...) na oběd. Nejen, že často váhám i já sama, ale obrací se na mě i přátelé s dotazy, jak tuhle situaci vyřešit. A pokaždé, když někdo zmíní návštěvu rodiny v Praze, okamžitě se zvědavě ptám, kde budou obědvat. Ať už máme k rodičům vztah jakýkoliv, nikdo nechce řešit to trapno, když se oběd nepovede a je to VAŠE vina. I když je výčitka nevyřčená, je to tak...VY jste vybrali místo, VY jste to navrhli, VY jste zklamali maminku. 
Abychom předešli takovým situacím, sestavila jsem několik tipů podle možné klasifikace matek.


Začnu nejhorší variantou:
MÁMA Z MORAVY
Taková varianta je totiž nejhorší oříšek a sama váhám, co v takové situaci poradit. Pražské restaurace z takového boje vyjdou vždy jako předražené, drzé a neštědré "nóbl" přetvářky, kde se moravská pohostinnost a dobrota ani neotřela. Najít místo, které by splnilo tři nejdůležitější kvality vyžadované od moravských maminek - tedy nejnižší cena / nejmíň Prahy / nejvíc vřelosti - je totiž dost náročné. Na rozdíl od hodných maminek, které rozebereme později, drahota v tomto případě vyvolává vztek namířený nejčastěji na personál. 
Volila bych lišáckou taktiku - pokud se vám podaří odlákat pozornost od ceníku, zkusila bych lepší italské restaurace, velká obliba pizzerií je na Moravě známá. jelikož se mi ale takový úskok zdá skoro nemožný, navrhuji průměrnou i když hezkou pizošku v nějaké milé pražské čtvrti, například na Letné, Břevnově nebo Dejvicích. Velmi dobrá volba je třeba Coloselum. 

HODNÁ MÁMA
Tady se setkáme s několika podskupinami. Hodná máma je určitě super věc, vždycky lepší varianta než zlá máma, co si budeme povídat...Bohužel ale v některých případech se u nás - dětí - setkává taková povaha s agresivitou. Taková máma si totiž o nic neřekne, nevysloví žádné přání ani preference, neprojeví nespokojenost a sní i podrážku za 250Kč a bude se usmívat. Chcete přeci, aby si konečně doopravdy něco užila a nemáte jistotu, že to tak bude, protože to ani sami nepoznáte. Je hodná příliš. Současně ji nechcete moc stát (v životě jste ji už tak stáli příliš) a  když vás nechá zaplatit, stejně vám pak strčí do kapsy peníze. Můžeme se setkat i s takovou formou skromnosti, kterou jakýkoli náznak honosnosti uvádí do rozpaků. V lepších restauracích se stydí a je nesvá. 
Nejlepší volbou se mi zdají bud poctivé české hospody, oblíbený je Vodouch na Vinohradech nebo U Veverky v Dejvicích. Pokud chcete mámu rozmazlit a přitom si být jistý dobrou, milou a citlivou obsluhou, vezměte ji do Louvru. Tam mají s maminkami letitou zkušenost. 

NÁROČNÁ MÁMA

Chce vidět z Prahy to nejlepší, evidentně. Restaurace tedy musí být v centru a nejlépe s výhledem na Hradčany. Jídlo musí být něco, co doma nemají, o čem bude vyprávět. Současně to ale nesmí být moc velká exotika, je to stále přeci jen česká máma. Někdy může být takový oběd hodně stresující, cítím s vámi a pokusím se poradit něco, co je podle dobrý zážitek pro přespolní a současně s nádechem exkluzivity. Sice falešné, ale to máma neví. 
Marina Grosseto, jasný jak facka. Kavárna Slávie hezky k výloze (tady ale pokulhává jídelníček a někdy až moc vekslácká obsluha...ale výhled TOP). Pro světoběžkyně a čtenářky víkendových lidovek bych se nebála ani Esky v Karlíně, i když bych za tím viděla lehkou zlomyslnost nedospělého puberťáka. Oběd ve Fish and Chips v Dlouhé může být taky fajn, když máte maminku třeba soudkyni na okresním soudu nebo má zubařskou ordinaci. Jinak její náročnost ukojte třeba trendy párkem v rohlíku a buďte u toho vtipní. 


VOŽRALÁ MÁMA 
I to se může stát a musíme se s tím nějak poprat. Tady je prioritou soukromí a třeba výskyt dalších opilých osob. Extrémy se tím zjemní. I když takový tip může působit kontraproduktivně, tedy situaci spíš zhoršující, asi vám nezbude jiná možnost než pivnice. Co třeba zapadlejší koutek Na Mělníku na Letné? Hmm? Nebo U Houbaře v rohu? 
Pokud mámu přesvědčíte na lehčí oběd, napětí by možná uvolnil turek s chlebíčkem a věnečkem v cukrárně v pasáži na Karlově náměstí. 

BIO-EZO MÁMA
Takové tedy neznám a moji kamarádi se s nimi nechlubí. Osobně si myslím, že takové mámy teprve vodí svoje děti do školky, ale prý ne, mají i dospělé jedince. Komu každou neděli volá Květa Fialová? A kam ji berete na oběd, když vás navštíví? 
Je otázkou, na kolik už esoterika zvítězila nad dobrem. Jestli se to více kloní ke zdravé výživě a nevadí vám cesta až za Meet Factory, v létě by mohla být fajn restaurace Jelica. Na Letné svoji práci dobře zvládne Creperie U Slepé kočičky. Ano, ano, množství uměleckých děl pochybné kvality spolu s pohankovou palačinkou naladí tu správnou atmosféru a na mámu bude působit ta správná energie. 

Dál jsem ve svém výzkumu zatím nedošla, musím v něm ale pokračovat. Na závěr by se hodilo dodat něco pozitivního. Třeba, že ať už jsou naše maminky jakékoliv, chceme jen, aby byly spokojené. 

11 komentářů:

  1. fascinuje me jak ma mama z moravy vlastni kategorii, nehlede na jeji dalsi vlastnosti. vzdyt morava je vlastne takova hodne exoticka destinace..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výzkumy to jednoznačně dokazují. Máme na to i grafy, tabulky a reprezentativní vzorek respondentů.

      Vymazat
  2. S tou kategorií mámy z Moravy je to už opravdu úsměvné, co dodat, no hlavně že je autorka aspoń z těch Čech, když už ne ze samotného Práglu...s tou moravskou dobrosrdečností a milou povahou bych to moc nepřeháněla, sama z té úžasné Moravy pocházím a blbci jsou bohužel úplně všude, nehledě na množství škudlilů, na které člověk narazí i v tom hlavním městě naší země...a moje máma je naštěstí moravská výjimka:-)

    OdpovědětVymazat
  3. A po obědě na kávu a dezert do Šlágru na Ruské - tam se dají s úspěchem zavést všechny zmíněné kategorie. Dokonce díky prvorepublikovému vyznění i ty - pardon - staré mámy.

    OdpovědětVymazat
  4. Nezlobte se, ale po přečtení definice moravské mámy už jsem dál nečetla. Ještě dodejte, že do toho Práglu dojede na povozu.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem tu nechtěla zvednout žádnou negativní vlnu a prskat nějakou rozlícenost. Váš blog čtu ráda, protože je jiný, žádná přikrášlenost a nafiflenost z něj nečiší, za to je plný ironie, vipu, trefných postřehů, což se mně líbí.A i když si na svém moravském původu opravdu nezakládám a ke své rodné hroudě nijak sentimentálně netíhnu, přesto se mě ta jedna kategorie prostě dotkla. Myslela jsem, že se do té trapné moravsko-české řevnivosti vrhají jen omezení pitomci.. Blog budu číst pořád a beru to od vás jako specifický smysl pro vtip a nadsázku, pro mě tentokrát trošku přes čáru... ono není důležité, kde člověk žije, ale jak. To, kde se člověk narodí, opravdu neovlivní:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Emma-lesní víla23. února 2016 v 23:34

    Určitě je ještě nutné rozdělit kategorii mámy na tu jihomoravskou a severomoravskou (slezskou)!!!!!Rozdíly tam jsou a ne že ne!!! Taková moje ostravská máma by Tě vzala za to zařazení mezi moravské mámy takakurát kryglem po hlavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co teprv ani slovem nezmíněné romské, židovské a lesbické mámy, ty se chudery musí cítit v přeceňované přítomnosti moravské mámy úplně diskriminačně...!

      Vymazat
  7. Nechtěla jsem se moravských matek dotknout. Bylo mi to tak prezentováno přímo ze zdrojů, kteří si z toho uměli dělat srandu. Morava prostě, ráda bych tam letos v létě jela na dovolenou, těším se!

    OdpovědětVymazat
  8. Poprosím o definici ´´aristokratické matky´´. S pozdravem
    Vítězslav Ivičič www.czechfashionisto.com

    OdpovědětVymazat
  9. Smiřte se prostě s tím, že pro čížky je Morava exotika a šmitec...Ježiš, vždyť je to jejich vál :-))
    Dcera Moravské matky!

    OdpovědětVymazat