středa 25. února 2015

PŘEŘEPOVÁNO


Pan prezident mi na srazu s vítěznými vinaři popřál smrt. Držím půst, a tak je ze mě do Velikonoc abstinent a vegetarián. Oproti mým původním očekáváním je to druhé těžší, i když pro přežití ve dnešní době vyplněné takovými titulky je zapotřebí spíš alkohol. Každopádně si šahám na dno se svojí kreativitou. Řepa mi v tom holka hodně pomáhá. Je levná a červená, win win. Tady máte několik receptů:

1, Pomazánka podle Yotama Ottolengiho
K Vánocům jsem od Pakočky a svého nejlepšího kamaráda, Štěpána, dostala úžasnou kuchařku Jerusalem. Jsem z ní slabě řečeno nadšená. Hodně mě ovlivnila, co se týče kombinací ingrediencí, které by mě dřív nikdy nenapadly. Třeba do této pomazánky se přidává datlový sirup, což k už tak hodně sladké řepě nezní jako dobrý nápad, ale funguje to skvěle. Zatím jsem ji dělala dvakrát a všichni strávníci vykřikovali "skvělé" "výtečné" "přidat" "nejlepší" a dokonce i "bravo".
párty tácek

Kromě řepy potřebujete česnek, jednu chilli papričku, řecký jogurt, datlový sirup (jde koupit skoro v každých "zdravých" potravinách, ale lze taky nahradit javorovým), olivový olej a za´atar (arabské koření). Umytou neoloupanou řepu dáme péct tak hodinu a půl do trouby, měkkou a vychladlou pak oloupeme a rozmixujeme se zbytkem ingrediencí. Sůl a pepř podle chuti, navrch je super přidat jarnícibulku, opražené lískové ořechy a kozí sýr.

2, Druhý tip je taková klasika, hrozně jednoduchá. Prostě pečená řepa. Oloupaná řepa se nakrájí na plátky, pokape olivovým olejem a okoření, 30 minut v troubě jí stačí. No ale aby to nebyla taková nuda, doporučuji zpestřit něčím debilním jako třeba :
Medvídek?
Pokud jste na to moc hrdí, stačí jen přikrájet trocha mrkve. O mé lásce k mrkvi jste už četli a nedocenili. Tak třeba tentokrát budete vstřícnější...
S tymiánem

S rukolou a balkánem

3, Rizoto s řepou
Tohle dělám ze všeho nejraději a zase tady dominuje kombinace s kozím sýrem, která je k řepě prostě nejvíc. Naučila jsem se to tak, že upečená řepa se rozmixuje a přidá ke skoro hotovému obyč rizotu uvařeném v zeleninovém vývaru s česnekem a jarní cibulkou. Víno v době půstu pochopitelně vynecháme. Vypadá to jako tatarák, ale nechutná to tak. Takže alespoň svoje oči na chvíli ošálíte. Existuje víc verzí, někdy se řepa vaří přímo s rýží, někdy se pomixuje jen část a zbytek se nakonec jen přikrájí. Tohle je ale nejjednodušší a já dávám za jedna! (a Šimon po ochutnání taky) 
detail
Jestli ještě nemáte řepy dost a chcete se pokochat fotkou vybuchujícího jídla, jen do toho. A jestli vás nápad řepovýho paňáčka na plechu pobavil, tak tohle je přesně pro vás.
<3
PS: Pokud budete chtít k červeným prstům sladit i vlasy, tady máte TIP od KAROL

Žádné komentáře:

Okomentovat