pátek 30. května 2014

KOUSA MAHSHI

Snad protože se Vývařovna kvalifikovala do nominací v rámci Food blogger roku v kategorii cestování, snad protože jsem se vrátila před měsícem z Bejrútu, no prostě jsem se rozhodla dělat jedno ze svých neoblíbenějších jídel a vás jistě nesmírně potěším jeho receptem.
Mně to přijde naprosto oprávněný.
Ti zvídavější z vás budou mít radost z informace, že cukety se řeknou arabsky „kůsa“ a že plněný cukety jsou a navždy budou „kůsa mehši“ a v Bejrůtu to vypadá takhle. Na konci zjistíte, jak to vypadá na Letný u mě. 
bejrůtský heaven
Je to pracný a komplikovaný a dost voser, ale nepotřebujete na to moc věcí, spíš čas, nejlépe celý dopoledne. A je to šíleně dobrý mimochodem.



Začneme cuketama, obviously, v Čechách neseženete ty typický krásný „baby“ cukety, který jsou velikostně ideální a můžete je vidět ve většině receptů. I když mě to překvapuje, protože baby je teď skoro všechno. Ideálně je teda ukrojit na délku škrabky, pomocí který budete dlabat vnitřek. Existuje na to speciální nástroj, který tady neseženete, ale kdybyste propadli dlabání cuket, tak si na Blízkém východě kupte manakru.
Když je vydlabete, tak je naložíte do hrnce plnýho vody s prolisovaným česnekem a nasušenou/čerstvou mátou, který se pěkně obalí i zevnitř cukety. Necháte je tak deset minut v tom ležet.

Mezitím (jak se v receptech obvykle píše) si připravíte náplň. Já jsem tentokrát dělala vegetariánskou verzi. Orestujete kulatozrnnou rýži s nadrobno nasekanou jarní cibulkou, rajčaty a opět čerstvou mátou, můžete přidat i trochu nasekaných cuketových vnitřností. Necháme vychladnout a můžeme plnit.

Naplněný cukety skládáme do papiňáku tak, aby všechny koukaly otevřeným koncem nahoru, nejlepší je třeba ucpat složeným vínovým listem nebo špičkou cukety. Vodu, ve který byly naložený, nevylijeme, ale přidáme do ní protlak a sůl a zalijeme jí cukety v papiňáku.

No a ted to necháme tak půl hodiny/čtyřicet minut vařit. V normálním hrnci na malém plameni to je jistě přes hodinu. Je nejlepší to po otevření hned nejíst, ale počkat min. patnáct minut. Já to pochopitelně málokdy zvládnu, protože kousa hahshi miluju a jednou si tu pusu tak opařím, že to bude moje zkáza, ale cítím povinnost vás varovat. Prosím, počkejte aspoň deset minut..
letenský heaven
Existujou verze s masem, v jogurtu, bez omáčky a bůhví, jaký ještě varianty se praktikujou podle regionu nebo náboženství. TADY se můžete předávkovat obrázkama. Já ale tvrdohlavě vařím tu, co mě naučila máma a i když jsem pečlivě prostudovala kuchařku od Eleanor Salehové, kterou byste měli mít doma, tak kousa mahshi od maminky je prostě nej <3

Vsadim se, že se najde minimálně jedna zvídavá duše, která si to zkusí uvařit. Jsem idealistka. 


4 komentáře:

  1. a jí se to s něčím, nebo to funguje samo o sobě? znervozňuje mě množství omáčky, která se nikam nevsákne .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jí se to buď jako předkrm a to ve studený podobě, nebo s omáčkou, nic se k tomu už nepřidává. omáčka se bud po vyndání cuket zahustí ještě nakrájenými rajčaty, nebo se to může jíst jako polívka lžící. to preferuju já))

      Vymazat
  2. Super nápad s tím papiňákem! Já plněnou zeleninu zatím vždycky jenom pekla v troubě...

    OdpovědětVymazat
  3. Mmmm, mám teď po maturitě spoooustu času, takže ráno razím do Tesca pro pár cuket.. A tady v Londýně máme i ty baby, heč! :D

    OdpovědětVymazat