čtvrtek 22. května 2014

OBČERSTVENÍ U PLATÓNA

Bistro Platón se bude zavírat. Z podnětu studentů. Když někomu vyprávím, jak osm let u Platóna obědvám šopák, červenou řepu s arašídy a pohankový salát s artyčoky, tak si sedá na zadek z toho, jak progresivní (až na ten šopák no..) bistro na filosofický fakultě máme. Tomu se pochopitelně každý student/zaměstnanec, který tam kdy vkročil, ze srdce vysměje. Platón byl a ještě pár dní bude totální tragédie, kde se po vítězství lenosti a finanční situací před výplatou musí rezignovat na dobrý oběd.
Nevyváží to ani tyhle tři dobré věci, jediné, které jsem po letech z nabídky vygenerovala. Ještě k nim patříval smažák, horší než z hotelu Kréta v Kutný hoře, což je výkon, který by se mi nepovedl, ani kdybych o něj usilovala. Myslím, že ani Jana by místní omáčky nepozřela.
Přesto mi to tady bude hrozně moc chybět. Přiznávám, že v tom může hrát roli Adam v ráji a jeho varlata v šerosvitu stehenního stínu.
Nikdy jsem se nepídila po původu mistrova záměru ani jaká je spojitost ráje a Platóna (pokud víte a já jsem jen nechápavá, tak sem s tím), naopak jsem od prvního dne studia před osmi lety přijala fakt, že je na zdi nahej Tarzan, že je příšerně namalovaný a že mu není vidět penis, ale jen koule. Chtěla jsem vyfotit detail, ale styděla jsem se. 
Bude mi taky chybět, protože k fildě něčim patřil a bojím se, že nový provozovatel nepochopí, v jaké instituci to chce vlastně podnikat a odradí všechny ty chudé babičky, bývalé sekretářky a podivíny, kteří sem chodí na větrníček a usrkávají dvojku vína za dvacku. V tomhle sentimentálním návalu mi je pochopitelně úplně jedno, že studentská kantýna má sloužit především účelově, tedy uspokojit prváky a jejich představu o obědě. Tedy bude pizza, párek v rohlíku, bagety s víc než jedním plátkem šunky, bude snad i lepší smažák. Naprostý šok by byl kávovar!
Jana o tom neví, ale tak nějak jsem si nás jednou představovala. Na fildě usrkávat rozpustný kafe u Platóna <3

6 komentářů:

  1. Ten Tarzan s koulema by si zasloužil nějakou obsáhlejší investigativní reportáž :-))

    H.U.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PS: ...a mimochodem...podle mě je to Danielo správný krok zpět ke kořenům vývařovny...

      H.U.

      Vymazat
  2. A já tam za léta studia na fildě ani nepáchla...A už to asi ani netsihnu, asi škoda..?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den pani, takové že vidííme jé nová piřšla pani Daniela vidime i vietnamci mlsni nani jsme! hodní vietnamci ale mitakové vídímé šepě kná pani a pakmáme mlsni jasyki na ni! přite do Sapy daniela atam dámé kídlu plni hrnic buncha za darmo - že je pěkné český žena tak vietnamce budeme mlsni na ni a v děčni za ví ce foteki jeji iceli po stávy. Děkujeme Tranh Nguyen přitezas na schle

    OdpovědětVymazat