neděle 5. ledna 2014

VE VÍDNI ANEB PAKOČČIN TRIPADVISOR

Přesně jedna noc v hostelu, dvě nožičky párku, rakouský víno a tolik umění, že jsem málem lehla pod monumentálním Rubensem. Dám vám pár (ne)turistických tipů do Vídně. A první rada- bacha na dovolený a otvírací dobu. My z ateistický mittel-europy jsme zvyklý na trošku jiný standardy, no.
Aperol Spritz, šnicl se salátem, pivo a debrecínský ve Starý Vídni
CENTRUM
Takže na zavíračku bacha- i v centru zavírají všechny krámy včetně řetězců a supermarketů všední den kolem 7 o víkendu- teda jen v sobotu, protože v neděli je den Páně a neshopuje se- už v 18.00. Pak už jen knajpy, kavárny, hospody, bary.
LOOS AMERICAN BAR
Ve vyhajpovaným Loosově americkým jsme se tentokrát na skleničku sektu nestavili, ale příště to napravim. Miluju sekt, šampíčko a koktejly a jestli někdy pojedu do Vídně s Hannah tak to bude pro Alkoholku povinná zastávka. Sice si pak budem muset odpustit nějakej ten shit-shopping ve Forever 21, ale klidně tak! Link tady. Mimochodem mě nadchly nasraný kritiky (nejspíš nějakých středostavovských amíků) na tenhle bar na Tripadvisoru. Haha. Prej zakouřený malý místo s nehoráznýma cenama. And Adolf Loos who? Teď vážně- kdo z vás našich erudovaných čtenářů tam byl a jaký byly dojmy? Osobně tipuju podobnou atmosféru jako je v americkým baru v Obecním domě. Což je něco na pomezí turistickýho čuráctví v nejkrásnějším interiéru kde cejtíte ducha doby (jo, fakt).
A musíte na to mít náladu a ten správnej doprovod.
CAFE LEOPOLD HAWELKA
Tak dál. Klasicky nenáším turistický pasti. Přesně toho typu jako vidíte podél královský cesty v Praze. Velký achjo. Platí to i pro Vídeň. Zkoušeli jsme slavný Cafe Hawelka nalepený na Graben. Moc hezkej starej ošuntělej interiér hodnej správný středoevropský kavárny. Jenže drahý pivo (menší dražší než větší WTF), nic moc víno (jakože chutnalo stejně jako to v hostelu, což mi teda na kavárnu v centru nepřijde jako dobrá vizitka) a žádnej místňák, jen turisti. Což je pro mě blbý znamení vždycky.
K dobru jim budiž klasickej párek a domácí buchty, jejichž vůně se mísila s pachem starých židlí a křesel a s výpary z hostů. Pro mě další z tzv. kiss and ride míst, za kouknutí stojí, ale kopněte to tam rychle.

Moje top místo bylo jednoznačně tohle kaféčko. Správně umolousaný, polepený plakátama nejrůznějších filmů, konzertů a výstav, přední část začouzená, plno vídeňáků. Ceny normální (přece jen jsme v centru, kousek od sv.Štěpána), obsluha náladová, ale úslužná.
Přesně to místo kam chcete ve Vídni jít. Můj tip je snídaně/brzký oběd, potkáte místní dědky co venčí psy (a místo toho na hodinku pokecaj na baru s čajem a dýmkou), vídeňáky co si přišli dát kafe a přečíst noviny. Vídeňská snídaně (vejce, kaiserka, máslo/marmeláda) je ok, žádný převrat, ale kaiserka byla pokaždý čerstvá a křupavá a jako bonus si můžete dát cigaretku, paráda (pro nekuřáky: lokál je šoupacíma dveřma rozdělený na 2 části a ta nekuřácká je větší, takže pohoda). Denní menu po-pá je hotovka mezi 6-8 eury, jinak mají samozřejmě šnicl s brsalátem (vídeňským) za 10,80, guláš (malej a velkej- super nápad) a párky s křenem. Ideální. Starou Vídeň moc doporučuju- na večerní pivo a guláš nebo na snídani. Pozorování místních included. Včetně lokálních hipsterů a dalších týpků.
P.S. až půjdete na wc nelekněte se. Budete si připadat jako v nějakým Gondryho filmu kde dveřma projdete do jinýho světa.)
Upito a rozmazáno- Kaffe Alt Wien. Must place.
TIAN BISTRO V KUNSTHAUS WIEN (Hundertwasser haus)
A taky něco pro vegetariány a vegany. Přímo v Kunsthausu od Hunderwassera je bezva kavárna, kterou provozuje síť (apparently) vege/an bister/restaurací Tian. Měli nejlepší domácí Chai Latté (2,40) a chutný veganský dorty (dala jsem si veganosachra s oříškama a chutnal moc dobře a nebyl suchej.
Jídlo je spíš dražší střední třída, všechno v bio-kvalitě (což je v Rakousku jak jsem tak vypozorovala standard).

Zajímavý (pro mě určitě) postřehy:
1. APEROL SPRIZ(ER)
Bacha, obvykle vám při objednání Aperol Spritzu donesou Aperol říznutej bílým vínem a sodou. Někde bývá v menu druhá (klasická) varianta s Proseccem. Dobrý je, že většinou tak i tak stojí stejně jako pivo. Amen.
2. DEBREZIENER VS. FRANKFURTER
Dva druhy párků. Většinou mají v hospodě oba a je na vás po čem sahnete. Já dala přednost debrecínským. Jak podotkla kamarádka Daniela "ani jedno stejně neni rakouský." Lol.
3. JEDNA OSMINA VÍNA A TŘI VELIKOSTI PIVA
Decka vína je tzv. "jedna osminka" a pivo má obvykle 3 velikosti- 0,2, trojka a půllitr. Just FYIO.
VÍDEŇSKÉ POHLEDNICE A VEDUTY:
Lidstvo míří do záhuby aneb masivní fronta na Schnitzel. Jo, pan Figlmuller se pyšní nejstarším řízkem v celý Vídni. Jako byznys plán je to evidentně dobrý. Mě to přišlo jako masivní úlet. Omlouvám se všem nasraným zúčastněným fronty.
Další úlet, vskutočnosti outlet byl tenhle půvabný zásah do veřejnýho - vskutečnosti soukromýho- prostoru. Pandám zdar.
V Rakousku evidentně dnes znamená zítra a včera znamená dnes a dnes rozhodně neumírej. Aneb kampaň na prémiový potraviny Sparu dělá Pierce Brosnan. Řadí se tak bok po boku dalším hollywoodským sympaťákům s hypotékou a náročnou milenkou, třeba jako George Clooney (Nespresso) nebo Antonio Banderas (italský gigant Barilla a jejich key značka Mulino Bianco- klikni sem).
Ne, tohle není automat na sušenky a kolu, ale kostelní automat na gregoriánský chorál a svíčku se svatým Františkem. Pochválen buď pokrok, až na věky.

P.S. za rozmazaný fotky děkuju expertům ze Sony, konkrétně vývojářům "smart" Experie. Jděte se bodnout a místo nesmyslných aplikací tam dejte pořádný ostření.
UPDATE: Tak bacha- rozkryli jsme uzeninovou záhadu a zjistili, že frankfurtský párky jsou německý- i přes to jméno. Jsou to ty který se u nás jmenují vídeňský. No a jsme doma. Díky exaktní vědkyni Daniele.

5 komentářů:

  1. JOoo.Ta kavarna u stovody je super.Kafe a Dorticky jedna basen.
    Lu

    OdpovědětVymazat
  2. VÍTĚZ PORCELÁNU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. byl vybrán, obeznámen s vítězstvím, takže buďte v klidu.

      Vymazat
  3. Loos bar doporucuju, my sedeli nejdřív venku a po 3 long islandech ( v jejich variante s brusinkovym dzusem misto ice tea a hodne stedrym pomerem alkoholu) a presunu dovnitr to bylo jako zjeveni.nebo to byl ten long island.cesta na zachod je zazitek sama o sobe.velky plus je ze na turisty absolutne kaslou coz me v jejich podani ani neurazelo.a fotit se vevnitr nesmi.

    + souhlas s nazorem na cafe hawelka

    OdpovědětVymazat
  4. No jo, v Rakousku si neobjednáváš dvojku vína, ale "ein Achterl" ;)

    OdpovědětVymazat