čtvrtek 21. listopadu 2013

ALKOHOLKA II: WHITE RUSSIAN

Máme tu druhý díl seriálu AlkoholkaTM! Na Vývařovně zcela nevídané, oxymóron, rekord, žádný řeči navíc, dejme se do toho, jinak to zase skončí u pilotu.

Pokud vám z minula zbyla ještě nějaká dobrá vodka a chtěli byste vyzkoušet něco jiného a jednoduchého, určitě by to měl být White Russian. Nejtěžší je na jeho přípravě sehnat Kahluu (mexický kávový likér na rumové bázi). Uznávám, že jde o trochu větší investice: v ideálním případě potřebujete totiž ještě koktejlové třešinky (sklenice za 80-150 Kč). Pokud chystáte třeba domácí partošku, rozhodně to dává větší smysl než když si chcete čas od času doma namíchat jeden drink. 


White Russian:
40 ml Absolut vodka
30 ml Kahlua
40 ml half and half (mléko a smetana v poměru 1:1)

Proshakujte a podávejte v rock (oldfashioned) skleničce plné ledu. Ozdobte třešinkou.


V Čechách jsem se dost často setkala s tím, že se W.R. podává navrstvený, ne proshakovaný. Like PROČ?! Navíc jen se smetanou, které je navíc litr. PROČ podruhý?! Tohle neni to milkshake. To je však jen na efekt, kterej je navíc těžce devadesátkovej. Je to podobná specialita jako latté, do kterýho je kafe vylitý přes vrstvu mléčné pěny, navíc v otřesný skleničce. Tenhle koktejl chutná mnohem lépe a stejnoměrněji, jen když k jeho přípravě použijete shaker. 

A ještě vám povím, proč je důležitý, aby byla sklenička plná ledu. Je to jednoduše termodynamika. Jedna kostka se hned rozpustí a rozředí koktejl. Chuť jde do prdele, navíc bez ledu drink zteplá. Naopak, plná sklenička ledu drink chladí až do doby, než ho vypijete. Když vám někdo dává hodně ledu, nešidí vás. Alkoholu tam je stejně, ano, možná se tam pak vejde méně džusu/tonicu/coly apod., ale drink bude o to silnější a chutnější. Když chcete hodně pití, dávejte škopky.


No a takhle to pak vypadá.

TIP NA KONEC:

- Vidíte tu pěnu? Musí se to pořádně proshakovat.

- Je to hodně velkej punk, jo, ale jestli nemáte shaker...na jedný oslavě jsem namíchala White Russian jednoduše do prázný lahve. Všichni byli nadšeni.

VTIP NA KONEC:

Jak se řekne rusky pes Čau Čau? Sobaka zdravstvuj zdravstvuj.


PŘÍŠTĚ: Drink pro Pakočku k narozeninám.



9 komentářů:

  1. Nechci kazit vtip, ale citoslovce "Zdravstvuj" se při tykání stylem "Čau" prakticky nepoužívá. To je nějaký pozůstatek v české hlavně z hodin ruštiny z konce osmdesátek. (Mladí) Rusové se zdraví čtyřmi (cca) zcela jinými citoslovci (tedy ne současně, mají na výběr). "Éto vsjo."

    OdpovědětVymazat
  2. Zase další GrammarNazi co kazí srandu !!.. Ach jo :-/

    OdpovědětVymazat
  3. H.U....mno jo můj oblíbený bělorus...minulý týden měli u nás v zapadákové Tescu 2 láhve Kahluy (tady to asi absolutně nikdo nepije tak to museli zlevnit) po 239 Kč. Běžně stojí okolo 370...tak jsem se zaradoval a už jsou moje...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super kauf. Já takhle v prosinci dva roky zpátky koupila Beaujolais po 60 Kč za láhev...

      Vymazat
  4. H.U...jo a ještě PS: sice je jedno jakou vodku použiješ, ale originál má být Smirnoff.
    Bezvadně je white russian ztvárněnej ve filmu Big Lebowski...

    OdpovědětVymazat
  5. Big Lebo byl super i bez třešinky...Smetanu dává někdo proto, že když se to pije po kýblech či aspoň půllitrech, tak se led stihne poněkud rozpustit a je z toho pak taková mlíkovovda jak na chlazení obrobku v soustruhu, ale smetana to v tomto případě "podrží"!

    OdpovědětVymazat
  6. po minulejch zkušenostech mi obvykle bejvá šoufl už jen při pomyšlení na vodku, ale tohle vypadá opravdu chutně.

    OdpovědětVymazat