úterý 5. listopadu 2013

ALKOHOLKA I: ZAČNI VODKOU


Tváříme se, že chceme mladý naučit jíst, ale ve skutečnosti nás zajímá jen chlast a tak vás budu odteďka učit spíš pít. Vrátila jsem se z Londýna, kde jsem míchala drinky, vím všechno na světě nejlíp, přijde mi to jako dobrý nápad.

Momentálně jsem v "dospívající fázi", zajímám o bourbonové koktejly a nejjistější jsem, když v ruce držím tequilu. Pokaždý, když jsem za barem, zažívám s ní obrovský sukces. Pokaždý, když jsem s ní před barem, zažívám pak následující týden chození kanálama. Nicméně, všechno nejlíp pochopíte, když začnete vodkou. 

Po návratu do Čech jsem byla překvapená, že se tu koktejly vůbec nepijou a navíc je těžký najít místa, kde si je dát. Ale spoustu z nich si můžete udělat doma. Nevadí, že jste to předtím nezkoušeli, stačí, když dodržíte návod a nebudete nic šidit. 

Vzpomínám si, že ty nejzákladnější základy jsem se učila na Passion Fruit Martini: můj mentor a guru Arthur mi skrze tenhle dementní drink vysvětlovat úplně všechno. Připadala jsem si jako největší king, když se mi povedlo. Z dnešního pohledu trošku LOL. Drink sestával z vodky, maracujového pyré a simple (cukrového) sirupu. 

Takže, první drink, co si doma namícháte:


Nejdřív k shakování: Bostonský shaker se skládá ze dvou částí, potřebujete k němu ještě strainer a jeho používání chce hodně trénování. Protože vy si chcete udělat koktejl doma, berte ten, co se označuje jako "cobbler" - je ze tří částí, stačí k němu jedna ruka a jeho používání je mnohem snazší. Ano, asi je to investice. Asi jako když chcete vařit a potřebujete hrnec.

A teď k obsahu. Hned napoprvé vás nechám trochu improvizovat. O to větší radost budete mít z výsledku. Samozřejmě za podmínky, že použijete gastro-common-sense a kvalitní vodku. Já použila  Absolutku. Tady se opravdu nesmí šetřit, Vodka jemná je ve skutečnosti vodka mimořádně hrubá.  Stačí vám vědět, že abyste si užili kyselost drinku, musíte do něj přidat zároveň i cukr, v tomhle případě v podobě sirupu. 

Já si doma vyzkoušela tohle:

4 cl vodky
2 cl růžového sirupu
šťáva z 1/2 citronu

Růžový sirup z arabských specialit má dost specifickou chut. Víc "easy" na pití bude Monin. Vyrábí se i fialkový a levandulový, do obou bych přidala citron, stejně jako třeba do okurkového, hruškového anebo meruňkového. Limeta se hodí spíše do melounového, maracujového anebo mangového.


Všechno vlijte do shakeru naplněného ledem, ve stejném poměru, jaký jsem použila já, proshakujte a přelijte do skleničky (opět) plné ledu. Můžete použít whiskovku anebo předchlazenou martini skleničku. A protože jsme na Vývařovně, přidejte i deštníček, brčko a střapeček. 


Jo, sorry, já zapomněla...."vypijeme".

Máte nějaké doplňující otázky? Co jste si doma zkusili namíchat vy?

FOTO: Pavel Schlemmer - www.pavels.cz

7 komentářů:

  1. Růžovej od Moninu je jemnější, moc dobrej třeba do takovýho fancy stříčku: 1-2dcl bílýho, soda, led, rose monin. Fakin paradise.

    OdpovědětVymazat
  2. Já miluji Margaritu a klasické Martini jako James Bond...
    http://www.czechfashionisto.com/2013/11/co-s-dlouhymi-podzimnimi-vecery.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no hlavně se zkus zamyslet nad tim, proč recenzuješ pěnu na holení hnědky a tím záměrně rozpoutáváš plamenné diskuze. Možná ti to dělá radost, číst si ty vulgarity na tvém blogu, zatímco si v růžovém župánku lakuješ nehty a upíjíš si drink

      Vymazat
  3. mě je to fuck hlavně že to dá

    OdpovědětVymazat
  4. Já zas miluju fotky od Pavla :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobré krasný večer,amy dame jenomo že vodka Absolut a tapak tam juice!Můj kam arad tam davaže takovi whisky s coloa.Ze hlavni......se vypiti se. neni poremanče.na lahvi. je takovi cil se -vypiti se. a pak MAHJONG!!! Krasnén ové rano Děkujeme vám zase Tranh

    OdpovědětVymazat