neděle 4. listopadu 2012

VÝVAR V KOSTCE

Klasický gastro-deníček posledních pár týdnů:

Gastro vydírání non plus ultra:

To co vidíte výše je "hruškový závin s vanilkovou omáčkou" (nejsem si jistá, ale tuším, že tam byly ještě nějaký přívlastky, ale prosímvás- byl to jen štrůdl z hrušek a vanilková omáčka) a já odmítám za podobný věci dávat víc než 50 korun...tenhle stál přes 80 (restaurace Ola Kala na Korunní- jeden z příkladů totálního přecenění se...). Hamby, styďte se!
Peklo po česko-italsku:
A když už to děláte, vemte si apoň slovník- Epic "Panna COTA" fail.
Ok, nejen, že žasnu jak se i v toce 2012 (titulek včerejších novin: v průměru každý den krachují dvě restaurace a já říkám: klidně tři, jen do toho!) můžou udržet místa, kde máte na mini stolečku štos letáků (na fancy už  hotový poháry, cool džusíky z Itálie, čajíky z Madagaskaru a já nevím co ještě...divím se, že tam nemaj třeba letáky do Tesca) a bylinkový máslo. S bagetou. Ať žije Itálie non plus ultra. Tohle viděl Dante, když sestupoval do pekelných kruhů?
To máslo bylo nonplus ultra česnekový, ideální na rande, fakt.
Jo, nejen, že jsme na pizzu čekali víc než je únosný, ale (nečekaně, lol) nebyla nic moc. Jakože ušla? Asi ušla. Kdybyste si chtěli zajít- pizzerie v Milady Horákové, Capua: pizzeria-ristorante (překvapivě bez chyb).
Jediné plus- ujistila jsem se, že i podobná místa mají svůj smysl v našm vesmíru: vedle nás seděl stůl se dvěma páry kolem padesátky, pochutnávali si velice a evidentně byli tzv. "na tahu"...bohemka, pizzinda, stejky. Na zdraví!
Margherita. Došly mi slova, pardon.
Podzimní:
Abychom napravili ten italský omyl- bucatini all'amatriciana (neměla jsem pancettu, použila jsem anglickou slaninu, to zas bude keců), cidre z Lidlu (i já, brute), Apetit a test sádla.
Abych to uvedla na pravou míru- nedávno jsem zažila gastro bizár z ranku těch opravdu nečekaných. Smažili jsme smažák ve 4 hodiny ráno....na sádle (no pics but i happened, a jak!). Ještě teď se mi dělaj mžitky před očima. Bylo to silný. Jak z testu vyšlo naše sádlo střední cenové kategorie z Alberta? Fajn, ale doporučuju smažit smažák na oleji. Věřte mi.


Idylka: kafe, cidre, španělské sušenky.

Pečení: remosková jablečná bábovka s brusinkama.

Nahoře: remostřed a buchta s dírou.


Ze série smažených pondělků:
Light verze: opečený brambory a zelenina.
Těžká váha: jak dlouho jste neměli rybí prsty Nowaco?
Podzimní idylka na náplavce (hashtags: romantika, kolo, podzim, slunce, cider, to bere za srdíčko, pakočka na kole, rozbitý kolena, most a hrad).
F.H.Prager Cider- ochutnali jsme hruškový i jablečný, od mojí poslední degustace se výrazně chuťově zlepšil,
byl výraznější a brut, ale zůstanu věrná francouzskému stylu- Cidre Premier. 

12 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. na základě empirického pozorování bych řekla, že v období po jejich konzumaci k tomu rozhodně dojít muselo, ale možná se pletu.

      Vymazat
  2. S tou pizzerií je to škoda. Je předražená, nesympatická a blbá. Za rohem je pizzerie skvělá, stačilo popojít do Flamenga..

    OdpovědětVymazat
  3. Poprvé jsem slyšela o slovu pizzinda, ech, mám zježené chlupy na zádech.
    Pakočka má krásnou kabelku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pizzinda svým zvukem naprosto odpovídá tomu co jsme dostali. Pardon.

      Vymazat
  4. Vážená paní nebo slečno,
    nevím, jaká je Vaše kvalifikace v oboru gastronomie, ale i za takovým "obyčejným štrůdlem s omáčkou z pravé vanilky" je práce, kterou Vy si zřejmě nedovedete ani představit a proto já bych se Vámi styděla za svůj těžce amatérský komentář. S pozdravem Z.Měrková

    OdpovědětVymazat
  5. Nechci se s Vámi přít o svojí (ne)kvalifikaci. Já si tu práci naopak dovedu představit a neváhám za ní zaplatit (jablečný závin s vanilkovou omáčkou v Café Louvre 59kč), ale některé částky hraničí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. takže více než 50 jak píšete výše :), jestli byl závin povedenej, a omáčka opravdová, nedejbože s opravdovou vanilkou tak v ceně nevidím problém!

      Vymazat
  6. Nevím, jestli vám někdo držel pistoli u hlavy, abyste si ten závin dala, protože jste musela dopředu vědět, kolik stojí. A pokud se vám to tak příčí, tak proč jste si to objednávala? Dokud budou psát blogy takoví lidi jako vy, kteří si nedovedou spočítat, že se do ceny pokrmů nezapočítávají jen suroviny, ale také práce strávená nad přípravou, dále variabilní a fixní náklady, ať už energie, voda, náklady na kuchaře, obsluhu, která se o vás stará, pronájem prostor atd. atd., tak česká gastronomie opravdu nebude na jiné úrovni, než je nyní. A napsat: Hanba, styďte se...tak to je ubohé. Zřejmě si raději dáte dezert za 30,- z mraženého polotovaru plného náhražek a nedovedete ocenit kvalitní práci. Hodně štěstí.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc tenhle clanek nechapu. Co je spatnyho na hruskovym zavinu s vanilkovou omackou (kdyz je to to co dostanete i to co si objednate)? Co je spatnyho na pizze margherita (oproti prumeru je tam aspon bazalka)?

    OdpovědětVymazat
  8. Do all'amatriciana jedině guanciale takže zase špatně SORRY!:)

    OdpovědětVymazat
  9. Jako kousek štrůdlu za 80 káčé to je fakt trochu mimo. Myslím, že paní či slečna ví, že se štrůdl sám neupeče (nebo jo?) ani se nepřinese ke stolu (i když při kvalitě obsluhy v ČR by to bylo spíš naprospěch), ale vše musí mít svou míru.Tomas

    OdpovědětVymazat