sobota 4. srpna 2012

VYVAŘUJETE: S JANOU S. DO SAPY NA ŠNEKA A KACHNU

Dlouho se tu neobjevil žádný post od nás, ale ještě déle tu nebyla rubrika VyVařujete. Proto je mi velkým potěšením s vámi sdílet ultimátního průvodce Sapou, kterého pro nás sepsala Jana Stehlíková z Foodies Clubu VŠE. Takže: Ready, set...pho! A vlastně ještě mnohem víc!

Pořád ještě váháte, zda do Sapy vyrazit nebo ne? Nevěřte všem těm povídačkám, které ji předcházejí! Sapa je jedinečným místem, kde se můžete bezprostředně setkat s vietnamskou kulturou. A ani nemusíte nikam cestovat! Čeká na vás ani ne půl hodiny od centra a má toho tolik co nabídnout...
První návštěvu jsem si mezi všemi těmi budovami, bistry, stánky a parkovišti připadala trošku jako Alenka v říši divů. Po dvou hodinách hledání se mi ale konečně podařilo najít bistro Phuong Phuoung, kde jsem si o to víc vychutnala rýžové rolky Banh cuon. Už od prvního sousta jsem věděla, že v tzv. Malé Hanoi nejsem naposledy. A taky že ne!
Další poznávání vietnamské kuchyně společně s FOODIES CLUBem jsem už nenechala náhodě a do Sapy vyrazila s Viet Food Friends. Thuy a Mai  vybraly ty nejlepší lahůdky, které stojí za to ochutnat. Prvním tipem byla DUNG LIEN a její „kachní Bun cha“. Tento pokrm se skládá z kachny připravované na grilu, rýžových nudlí, ledového salátu, thajské bazalky a chilli. To vše se pak zalije dokonalým kachním vývarem. Tohle jídlo bylo jednoduše perfektní a neměla jsem ho dost ani po půl hodině nacpávání! Nejvíce se mi líbilo, jak si každý může jídlo poskládat podle chutě do misky sám. Už to má své kouzlo!
Hlavní roli v dalším bistru PHUONG PHUONG hrály mé staré známé Banh cuon. Banh cuon jsou rolky z rýžového těsta plněné mletým masem, jidášovým uchem a podávají se sekanou. Jsou posypané zlatou křupavou cibulkou a namáčí se do sladkokyselé zálivky, která se ještě dochucuje chilli, zelenou perilou či koriandrem. I tento pokrm byl výborný!
Pokud jste si již oblíbili vietnamské klasiky jako je třeba Bún bo nam bo nebo naopak chcete vyzkoušet něco exotičtějšího, vydejte se do HUE XUA! V této restauraci můžete vyzkoušet například šnečí polévku Bun oc nebo hovězí vývar s krevetovými knedlíčky Bún bo Hue. Sázkou na jistotu jsou tu pak určitě „suché nudle“ Bún bo nam bo nebo Bún ga tron.
Pokud byste do vietnamské kuchyně chtěli proniknout ještě hlouběji, objednejte si tu Che thap cam a vietnamskou kávu. Obojí vás dostane! Che thap cam neboli „svačinka =)“ je jedním z mála sladkých vietnamských pokrmů. Je složena z fazolí, rýžových knedlíčků a mungo fazolí. Vietnamská káva oslazená kondenzovaným mlékem a doplněná ledem byla úžasně osvěžující a až příliš rychle jsem si na ní vytvořila závislost!  Mňam!
Jestli vás jídla v Sapě nadchnou, rozhodně byste se měli jít podívat i do některého z mnoha obchodů s potravinami. Doporučuji THANG LIEN, kde seženete opravdu všechno od misek, přes skořici až k falešným penězům, které se pokládají na oltář předků. Já jsem si odtud odnesla sušené houby, krekry z jack fruit, karamelové bonbony, skořici,… no prostě hrozně věcí, se kterýma ani nevím, co budu dělat =)!

A abyste se v Sapě, ani ve vietnamské kultuře úplně neztratili, tady je pár tipů. Až si budete nandavat jídlo ze společného talíře, vždy použijte opačný konec hůlek, než kterým si jídlo dáváte do pusy. Když dojíte nebo si jen tak dáte pauzu, abyste do sebe ještě mohli něco narvat, položte hůlky na misku, nikdy ne do ní! (tak se to dělá jen při smutečních příležitostech).

V Sapě taky mnohokrát narazíte na oltáře předků, pod kterými budou hromádky falešných peněz a sošek. Tímto gestem dávají Vietnamci najevo svou úctu k předkům. Peníze k oltáři pokládají, aby se i jejich předci měli dobře.


V textu jsou jména bister označená různými barvami, podle kterých je najdete na této mapce. Takže teď už se nemůžete vymlouvat, že nevíte, kam v Sapě zajít nebo, že se ztratíte! Takže alou všichni do Sapy!
Fotila Kateřina Bartoňová

6 komentářů:

  1. OMG co je to za dobrý fotky? Nevim jako.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by fotky z mobilu? Případně z příručního kompaktu?

      Vymazat
  2. Díky, dobré tipy. Již půl roku se tam chystám, ale furt se mi do té Praheee nechce.

    OdpovědětVymazat
  3. A příště bude díl "S Hygienou do Sapy na pejska a kočičku."

    OdpovědětVymazat
  4. JJ, také by mě zajímalo, jak jsou na tom s hygienou.. :(

    OdpovědětVymazat
  5. chodívala jsem ráda, dokud jsem si odtamtud neodnesla salmonelu...takze kung pao sice nejlepsi v praze, ale za ty hodiny mucive bolesti bych si to snad radsi odpustila...

    OdpovědětVymazat