pondělí 16. dubna 2012

MŮJ TÝDEN PLNÝ EMOCÍ 3

Kulajda.


První oběd v nový práci- Café Prádelna na Vinohradech. Už před pár měsíci jsem tam dotáhla Hannah, která mi nakonec dovolila dát si arogantní kuskus místo....ani vlastně nevím co byla druhá volba, whatever. Tohle místo je příjemný, tak nějak obyčejně příjemný- počínaje strašně milýma slečnama ("Jé s váma přišlo jaro" jako pozdrav když máte zrovna den, že byste nejradši chodili kanálama, je milý) co tam vaří, pečou a obsluhujou konče interiérem (starý stoly a kredence, hezký barvy). No a samozřejmě jídlo. Každý den dvě polívky (jak jsem pochopila kolem poledního je to jejich divoká karta, spousta lidí chodila na otočku na polívku) domácí koláče, pár salátů a sendvičů. Taky limonády, domácí, a jako podkres hudba z Vinettoua. Celý mi to tak nějak evokuje Francii, Bretaň, intuitivně.

Jinak ten den jsem si dala kulajdu, dlouhodobě jednu z mých nej polívek ever a byla skvělá, domácí. Pak jsem šla do makovce s pudinkem a třešněma a tady už to bylo totální gastrosrdíčko, protože jsem ke koláči automaticky vedle (ne na, ale vedle, gastro-neurotici jistě chápou) dostala kopec domácí (jou) šlehačky, a kopec myslím spíš Sněžku než Říp, takže horu, no nebíčko! Pokud máte v kapse aspoň pade-šede ne-li přímo kilo a chcete si zpříjemnit den tak tady, podle mě ideální místo na to zajít sem klidně sami a hoďku se rejpat v dortu (ne v nose doma), srkat limču a koukat do zdi nebo na holky, jak u baru loupou jabka na koláč. Nebo s nima dát řeč.
Řeznický a uzenářský výlohový porno- tohle je klasika: těstoviny, kečupový instalace, mozaiky z hořčice. Jsme v tom mistři světa.
Kocovina na Velikonoce nás zavedla do masny. Na Tyláku. Koupili jsme pět tenoučkých plátků hovězí roštěný a zatímco já jsem si dávala asi stopadesátý kafe a prokládala ho ne hanáckou ani dvanáctkou, ale Vincentkou, kamarád udělal tzv. kubánskej sendvič:
kocovinové gastronebe: kubánský sendvič (s oblohou)
Grilovaný hovězí, paprika a cibule a hodně pálivá omáčka v čerstvý bagetě. Detaily nevím (už jsem říkala, že jsem byla, ehm, společensky trochu unavená).
Jidáše (ačkoli už nebyl Zelený čtvrtek),biomlíko, utrejch style kafe, Vincentka, přeslazený ice-tea příchuť jahoda aloe, dost překvapivá volba i vzhledem k okolnostem.
Najedenej pohodář. Bonusová fotka, která slouží jako oslí můstek.
Marni fot HM for IKEA featuring Pakočka.
Oslím můstem se překlenuju na jinou notu, spíš domácí. Ad jedna: odkapávač. Kdybychom byly bývaly chtěly kovovej, tak si koupíme kovovej, chtěly jsme dřevěnej, víme, že je to risky a temporary byznys, ale chcem to tak. Lazura moje práce stejně jako dočasnej kitchen DIY styling (btw. je to rozřezaná taška, hodně kvalitní plastová fólie, to jediný, co jsem zrovna měla po ruce, víte jak).
...aby vám játra neposlaly nečekanou fakturu...
Ad dva: kocovina u mě o víkendu= pokání v týdnu. Dělám si odvary z ostropestřce, není to moc dobrý, to vám říkám rovnou. Nový hmoždíř z Ikey je must, pořád si představuju, že jsem lékárnice, už mám ty lékarnický dózy a tohle je další rozmar. Můj sen je mít velkou sadu chemickýho nádobí, nemáte tip?
Znouzectnost: jáhly.
Znouzectnost vol.II: brokolicová polévka.
Pak bylo pár dní znouzectností (čekání na peníze). Řešení: várka jáhel na dva dny a na dost způsobů (na slano večer třeba se zeleninou, na sladkou ráno s rýžovým nebo agávovým sirupem) podle toho, co jsem zrovna doma našla nebo koupila z posledních cash peněz někde cestou (dvě rajčata tuhle, papriku zas jindy), a na další dva dny hrnec brokolicový polívky s bramborama (na fotce to byl den jedna, kdy jsem si z patky šumavy udělala cosi alá krutony). A když myslím dva dny, tak celý, polívku jsem i snídala (ale samozřejmě nezapíjela kafem, barbaři).

Další oběd, tentokrát domácí a dokonce od šéfa. Protože je původem (taky) z Japonska má vždycky dvě věci: japonskou majonézu a rice cooker.
Rýže z vařiče na rýži je perfektní: nelepí, spíš tvrdší a zrníčko od zrníčka perfektně oddělený. A japonská majo? Rozhodně mi chutnala víc než naše (nemluvím o domácí, ale porovnávám kupovanou). Pokud jsem pochytila info správně má základ z rýžového nebo jablečného octa, víc nevím, ale mám kamaráda, co se jmenuje Google, tak se ho kdyžtak přeptejte. Jo, a to vedle rýže je omeleta s tuňákem. S tou majo to byla šťastná kombinace a překvapivě sytej a lehkej oběd
Beránek s velbloudí hlavou a brusinkama. Fajn parta.
Arogantně veganská tečka na konec- začíná další týden.
O Velikonocích jsem nepekla. Tečka. Domácího beránka, co na sebe vzal podobu velblouda jsem ochutnala až pár dní po svátcích u kamarádky...Ty brusinky v něm byly pecka. Doporučuju hodně zalít našim novým koktejlem: RCR35.

Jako tečku jsem zvolila něco pro vegany, vegenskej borec na konec: cupcake. Dostala jsem ho od spolubydlící M., která se účastnila takové malé pečící vegan session a tohle bylo jedno z výsledných gastro-vegan-uměleckých kousků: čokoládový s agávovým sirupem, jahodou a lékořicí. Co myslíte, že asi tak řeknu? Byl skvělej. Mám pro ně prostě slabost (cupcaky, arogantní vegany a ze všeho nejvíc když se spojí).
 

21 komentářů:

  1. Jestli sháníte laboratorní nádobí, tak zkuste Kavalier Sázava (http://www.kavalier.cz/cz/_____technicke-sklo______laboratorni-sklo.html). Na webu můžete i dohledat, kde v ČR se jejich zboží prodává (jedna prodejna lab.skla by měla být i ve Vojtěšské v Praze, jinak doporučuju podnikovou prodejnu přímo v Sázavě, je to docela pěkný výlet).
    A nebo taky Technosklo v Držkově (vesnička na cestě do Harrachova z Prahy, www.technosklo.com/). Ale tam se specializují na foukané trubicové sklo (destilační kolony, aparatury atp.), tak nevím, jestli by to bylo to, co sháníte.
    Nebo můžete taky zkusit na Žižkově P-LAB, i tam taky mají lab.sklo (http://www.p-lab.cz/).

    Zdraví Haku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to vidím spíš na drahou srandu....co použité?

      Vymazat
    2. Na Žižkově je to nanic, jsou nepříjemní a nic na prodejně nemají, kdyžtak objednají, ale jen pro chemiky-živnostníky, smrtelníkům vstup zakázán:)

      Vymazat
    3. Nevím, co přesně sháníš, ale třeba ty hranaté a kulaté lahvičky se zabroušenými uzávěry se dají koupit za dobré ceny ve vinařských potřebách. I když nevím, jestli v Praze něco takového najdeš :D Já zase marně hledám křivuli...
      A Prádelna (skoro naproti mě) je super! :)

      Vymazat
  2. Chemický nádobí = Karolíny světlý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, vím, ale vyděsil mě týpek co jsem na něj z ulice viděla...

      Vymazat
  3. Možná nějaký nádobí mám, otázka je, co tím myslíte. Bo já mlékárník jsem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. cokoli, co vypadá chemicky.

      Vymazat
    2. Třeba hnědý sklenice se zábrusovým uzávěrem a nápisem třeba Oleum lini? Může být...

      Vymazat
  4. Do Prádelny se chystám, takže díky za info. Jáhly vypadají skvěle, kocoury i cupcakes taky můžu.

    OdpovědětVymazat
  5. M.P.

    Ad beránek: kdyby měl trochu válcovitější tělo, byl by to bývala byla dokonalá velikonoční kobra...

    OdpovědětVymazat
  6. Já si svůj pocit velkého chemika doma užívám s malou třecí miskou. :-) Nepotřebné chemické sklo se objevilo u nás v práci, takže až to vyčistím, tak doma budeme mít v kuchyni laboratoř. Odměřování tekutin pipetou dá vaření vaření úplně nový rozměr. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Pít vývar z ostropestřce je nesmysl, protože silymarin se skoro nerozpouští ve vodě. Má smysl to sníst, tzn si to nasypat do vloček nebo jogurtu ráno. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky!konečně nějaký smysluplný komentáře a rady do života.)Je fakt, že před hmoždířem jsem to žvejkala, jako ptačí zob..wau, to je hezký, že nás čte i někdo tzv. vzdělaný!

      Vymazat
    2. Dokonce vás nejenom čtu, ale i s váma piju :-) (zítra)

      Vymazat
  8. To nejsou Jidáše, to jsou obyčejný makový loupáky, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jdi z cesty, Jidáši!

      Vymazat
    2. No, Jidáše jsou vlastně skoro loupáky...většinou se dělají jako takový bobky, co si je pamatuju z dětství, tohle není úplně vono, no.

      Vymazat
  9. Ta majonéza se jmenuje kdyžtak latinkou kewpie (mayo) a měla by být z křepelčích vajíček. Taky asi 250ml stojí 150 kč.

    OdpovědětVymazat
  10. ten velbloud je vybornej!
    a jidase fakt vypadaji jinak i jinak chutnaji...
    ))

    OdpovědětVymazat