pondělí 30. ledna 2012

GASTROREALITA: DVĚ JSOU NOVÝ TŘI

Chtěla jsem vám už dlouhou dobu doporučit nějakou trojici filmů z gastrosvěta, třeba takových, kde hraje Gérard Depardieu, ale napadly mě jen dva:

První, Vatel, vznikl v roce 2000. Gérard hraje hraje fenomenálního šéfkuchaře, na jehož opulentních hostinách závisí úspěch jednání Prince de Conde s Ludvíkem XIV. Během dvorních a značně frivolních aktivit se navíc zamiluje do Markýzy de Lauzun (Uma Thurman). ČSFD: 70%.


Druhý film se jmenuje Poslední prázdniny (Last Holiday) z roku 2006 a je remakem stejnojmeného filmu z padesátých let. Georgii Byrd (Queen Latifah), vedoucí oddělení kuchyňských potřeb z Alabamy, je diagnostikován neoperovatelný nádor v mozku a tak se rozhodne užít si poslední týdny života v Karlových Varech, kde v Grandhotelu Pupp vaří její odvěký idol - šéfkuchař Didier (Gérard Depardieu), který kuchyni vládne pevnou francouzskou rukou. Ve finále filmu nemůže chybět příprava silvestrovské tabule. ČSFD: 61%.



Další neúplná trojice filmů je americká komedie s prvky dramatu, na jejímž konci si hlavní hrdinka otevře restauraci.

V Koření života (No Reservations) z roku 2006 je Kate Armstrong (Catherine Zeta-Jones) neústupnou šéfkuchařkou, ke které každý chová respekt. Jak už to tak bývá u žen - kariéristek, osobní život spíš nemá než má, s čímž se snaží vypořádat tak, že chodí vařit svému psychoterapeutovi. Zlomy nastávají, když její sestra zemře při autonehodě a ona se musí postarat o svou malou neteř Zoe a když majitelka restaurace přijme bez jejího souhlasu sic pseudoatraktivního, ale na první pohled gastrošulína Nicka Palmera (Aaron Eckhart, kdybyste to nevěděli), což zapříčiní mnohé spory. Později samozřejmě přeskočí jiskra jak v plynovém sporáku a v závěru si Kate a Nick otvírají vlastní podnik, se Zoe jako jejich nástupkyní. ČSFD: 58%.


Budu se muset opakovat a znovu zmínit film Poslední prázdniny, ale tentokrát z pohledu hlavní hrdinky. Georgia Byrd (Queen Latifah), vedoucí oddělení domácích potřeb, žije ve stereotypu, je ponižována v práci svým kripl-nadřízeným a o jiném životě jenom sní. Po nešťastném udeření se do hlavy z nervozity před svým kolegou z oddělení venkovních grilů Seanem Matthewsem (LL Cool J), do kterého je tajně zamilovaná, je jí zjištěn neoperovatelný nádor na mozku. Smůla, Seane, tvé pozvání na baseball přichází přiliš pozdě, Georgia jej musí z pochopitelných důvodů odmítnout. Místo toho se rozhodne utratit veškeré úspory v Karlových Varech, kde v Grandhotelu Pupp vaří její kuchařský idol, šéfkuchař Didier (Gérard Depardieu). Po velkolepém a mystifikujícím entrée se Georgia seznámí s panem Kragenem, který vlastní alabamský obchodí dům, ve kterém pracovala, a jeho vlivnými přáteli. Zároveň se spřátelí s chéfem Didierem, který si ji okamžitě oblíbí pro její vytříbený vkus a lásku k jídlu. To nám umožňuje nahlédnout do hotelové kuchyně. Mezitím se ale Sean odmítá smířit s odmítnutím a pátrá po Georgii. I jeho cesta tedy vede do Karlových Varů. A mezitím nýmandský lékař zjistí, že na snímači CT je flek a že je tudíž Georgia zdravá jako rybička z třeboňského rybníčka. Vše je náhle vyjasněno. Srdceryvný snímek končí návštěvou šéfkuchaře Didiera v Georgiině a Seanově nově otevřeném bistru; v závěrečných titulcích se divák může pobavit nad osudy hrdinů filmu, které Georgia přímo i nepřímo inspirovala. Ještě bych ráda podotkla, že ve filmu rovněž exceluje Lucie Vondráčková v roli recepční hotelu. Film musím opravdu, opravdu doporučit, protože i já jsem v létě žila Karlovy Vary a souhrou náhod typu Poslední prázdniny i závěrečný večírek filmového festivalu v Grandhotelu Pupp, a musím říct, že je to stejně dobré jako žít Kutnou Horu v době konání Creepka, tzn. spíš jo než ne.


Třetí neúplnou trojici filmů nemám, jestli nechápe proč, přečtěte si nadpis.


8 komentářů:

  1. A co teprv kuchari proti mafianum ... Nebojte se, nemusite se cpat 2x devadesat minut spagetama:

    Prvni je vizualne opulentni Greenwayuv 'Kuchar, zlodej, jeho zena a jeji milenec'
    http://www.csfd.cz/film/3363-kuchar-zlodej-jeho-zena-a-jeji-milenec/

    A druhy mile seversky civilni 'V Cine jedi psy'
    http://www.csfd.cz/film/49457-v-cine-jedi-psy/

    'My za nic nemuzeme, jsme jenom kuchari!'

    OdpovědětVymazat
  2. Další návrh = francouzský film VELKÁ ŽRANICE.

    Něco s takovým názvem by v tomhle pseudoanarchistickém internetovém prostůrečíčku nemuselo chybět.

    OdpovědětVymazat
  3. A co film "Delikatesy"?
    Nejlepší hláška: Michal sbírá céčka, Tomio zase éčka :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jo! Velkou žranici jsem si pustila, když sem ležela doma s chřipkou a nejedla sem další dva dny.
    Bezva film:)
    K.

    OdpovědětVymazat
  5. Kuchar, zlodej, jeho zena a jeji milenec
    Julie a Julia

    OdpovědětVymazat
  6. Appreciating the time and effort you put into your website and in
    depth information you offer. It's great to come across a blog every once in a while that isn't the same
    out of date rehashed information. Great read!

    I've saved your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.


    Here is my blog ... linux cccam editor

    OdpovědětVymazat