středa 26. října 2011

RECENZE MENZ: PRÁVNICKÁ

Od Pohlreicha k pomejím: Navštívili jsme zatím nejotřesnější menzu v revíru Univerzity Karlovy. Kdo v ní papá? Právníci a pár praštěných filozofů. Co v ní papají? Kaši z pytlíku, masokostní moučku z mrazáku a UHO z vašich nejčernější zážitků ze školních jídelny. Většinou se snažím hledat i na zoufalých zařízeních různá pozitiva, tady mě ale napadají jenom cena a (bráno z komparativního hlediska) kultivovaní, dredy neobrostlí a batikou neoflekatění strávníci.

1# Stará dobrá fronta. Na PrFUK vede za roh a stáčí se jako paragraf. Ne, nic zadarmo tu nedávají.

2# Za našich mladých časů fronta skýtala možnost včas zjistit, co vás čeká v cíli. Podle reklamědějiné terminologie jde pravděpodobně o výkladec, bohužel je ale prázdný.  Namísto něj tu naistalovali generátor octového smradu, takzvané stanoviště zdraví (viz tady a tady).


3# Seznamte se: Hovězí maso na divoko, houskové knedlíky + polévka fazolová; cena pro jistotu neuvedena. Vědět, že nás v cíli čeká tohle, tak bysme tu frontu asi nevystáli. UHO jak z filmu pro pamětníky, polívka neidentifikovatelná. Za povšimnutí stojí nedávná výměna hrnků, nový model (IKEA?) staré dobré kytičkové ušáky zdaleka nepředčí. Nejspíš měli v barvě olovo, R.I.P.

4# WTF? Slabé slovo. Seznamte se: Vegetariánský zeleninový talíř, pečivo. Polévka je stejný blemc jak předtím. Jávímjávímjávím, zelenina na menzovním talíři je důvod k oslavě, ale takto široká paleta plodin zaručuje, že na talíři najdete minimálně jeden sektor, který vám opravdu nejede. Tukové rohle jako bonus.

5# Okusili jste? Nechutná vám? Nyní přichází čas zbavit se zbytků. Nedožvýkané kližky, zatoulané kůstky a další delikatesy spolehlivě pohltí tato temná propast. Zajímalo by mě, jestli jim do ní už někdy někdo nablil.
6# Nyní obhlédněme zdejší dekor: PrFUK se v podzemní kobce, kde kantýnu provozuje, snaží vytvořit imitaci prostředí deštného pralesa. Následující vizuál obsahující (a) bující tropickou vegetaci a zástupce fauny ekvatoriálního pásma (b)(c) tyto aranžérské pokusy dokládá:

7# Hojná úroda plakátoví v chodbě také jistě zaujme:
8# Politické preference profesorů? 
9# Mrtvé ryby plavou s proudem...a občas tu skončí někomu na talíři. Obecně platí, že host a ryba třetí den smrdí, ale tady host smrdí spíš proto, že při výdeji načichnul od ryby.
10# Dojíst se můžete v právnickém bufáči. Ve srovnání s přilehlým gastrogulagem si tu budete připadat jako v Interkontinentalu. Můj tip: Celozrná pizza 10,-, bavorský vdoleček (za hubičku), mrkvový salát (za hubičku).
P.S. Ceny alkoholu přátelské, mají pivo-víno-šampus. Dříve byl i tvrdej, ale co se profesor Zoulík začal pochcávat na přednáškách, tak ho zrušili. Ale možná je to jenom urban legend, znáte to.
11# Last but not least...Automaty ve vestibulu představují stravovací alternativu. V Bagette s.r.o. asi mají kreativního kopíka s vášní pro staré filmy. Nevinná bagetka nicméně skrývá éček víc než dost.
12# Závěrečná hodnocení:

Personál: Staff je anonymní, standartně nevrlý, roztržitý a disorganizovaný. Nejsou moc flexibilní ohledně nabídky nestandardních příloh, ale nikdo z nich na druhou stranu není vyloženě zákeřný. Fajn je stará světlovlasá kuchařka, která dává N-násobné porce tatarky. I starý kuchař je docela sympaťák. Mlaďoši jsou mimo.

Fronty: Gradují podle rozvrhu fakulty, ale dá se na ně spolehnout. Byly, jsou a budou.

Prostředí: Uměle osvětlené vykachlíkované sklepení trochu připomíná prostory útulku pro duševně choré. Výhodou je slušná kapacita, většinou není větší problém pozřít kekel v kruhu nejbližších. Část židlí ladí s táci, část ne. Skomírající rekvizity rovníkových krajin to nezachrání. Nebrat.

Jídelníček: Začnu chválou - mají tu DOBROU, domácí tatarku! Vážně! Ne tu vazkou bělavou tekutinu z  pytlíku s 38% obsahem oleje. A dávají jí hodně. A pak taky docela dobrou čočkovou polívku, ujdou i různé variace na rizoto popř. mixy se sójovým masem. Co se týče hany - největším prohřeškem je bramborová kaše z pytlíku s polystyrénovým filátkem, zdejší omáčko-knedlo-kombo kreace, vysušené leč olejnatě chutnající hranole a všudypřítomá vegeta. Odstrašujícím příkladem nechť je svědectví studentky práv ze čtvrtého ročníku:

"Jednou v prváku byl zajíc na divoko, a všichni byli hrozně natěšený, ale to maso bylo hrozně tvrdý a hnusný, a všechny ostatní jídla ten den smrděly jak ten zajíc a taky tak chutnaly!"

Jíst špagety nebo škubánky s příchutí zajíce? Hrůza. Vemte radši do zaječích. 

 Index žaludečních vředů: 4,9/5

23 komentářů:

  1. nestandartní přílohy tam opravdu nejsou

    když už tak NESTANDARDNÍ

    OdpovědětVymazat
  2. - Dear Anonym,

    možnost zanadávat si na hrubky patří mezi jedno z hlavních lákadel našeho blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. Po dvou otravách už nehazarduju a nejím tam ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Pili jste zdejší studený nápoj? Nápoj, který nesprávně nazvaly šťáva? Z vodovodu teče více ochucený nápoj, než z místního sudu. Na druhou stranu je zadarmo a snad neublíží.

    OdpovědětVymazat
  5. Haha, jo. My tomu říkali 'obarvená voda' tuším.

    OdpovědětVymazat
  6. Hele, Standard nebo Standa, to už nehraje roli. Nepoctivou nutrici v kantýnách je třeba tepat, bez milosti tepat. A tady se tepe správně.

    OdpovědětVymazat
  7. Lehce chválíte mixy se sojovým masem, ale ja jsem po jednom mixu prozvracela celou noc..

    OdpovědětVymazat
  8. A nebyla jsi náhodou mezi tím obědem a nocí na pár rumíků?!? :D
    Ne vážně, že by se tam vařilo nějak božsky to ne, ale zase se to většinou sníst dá a na tu hoďku a půl to zasytí no. Obzvláště jakákoli drůbež s rýži je jistota. Výhoda je si objednávat, ale to bude asi záležitost každé menzy.
    Ovšem na ten blivajz, co nazývali šouletem do smrti nezapomenu :-/

    OdpovědětVymazat
  9. Fascinuje mne, ale že autor si vůbec nevšiml toho, že na metru čtverečním je dvojnásobek židlí a stolů, než by měl být, takže se tam nedá sedět, dostat se k židli je nadlidský úkol, který předpokládá zvednutí protějšího stolu, aby si člověk vůbec sedl...

    OdpovědětVymazat
  10. :D:D:D:D:D
    tak tady se asi už po přečtení nikdy znova neukážu

    jinak autorky jsou asi velmi štíhlé a ohebné, tak jim prodírání mezi stoly asi nedělá takovej problém...ale pokud má někdo chut se fakt někde zaseknout, šup k arnoštovi

    OdpovědětVymazat
  11. Právnická je opravdu asi nejhorší vývařovna, do které jsem dosud zavítal. Na fildě ji se spolužákama nazýváme šlichtárna. Zdejší strava bude zřejmě vysoce kvalitní. Pravidelně se stává, že druhý den po návštěvě menzy prosedím dopoledne na toaletě.

    OdpovědětVymazat
  12. Štědrá šunka!!! Tak to je masakr, ale asi má Karel přilepšení k důchodu.

    OdpovědětVymazat
  13. Slečno, doporučuji Vám trochu zapracovat na české gramatice... a snad i toleranci (čímž se rozhodně nestavím na menzy). Kuk

    OdpovědětVymazat
  14. To nebude opojeni sedesatkama, ale fotka jednatele firmy (teda podle vypisu z OR byvaleho jednatele) na housce Bagette :)
    P.

    OdpovědětVymazat
  15. Megalol!
    Pamatuju doby, kdy se ještě Zoulík nepochcával a s radostí kvituju, že ani dnešní strávníci nejsou nikterak ochuzeni o eklhaft zážitek.
    Vtipně sepsáno ;)
    P.S. Koncem minulého století prof. Pavlíček říkával, že zatímco brněnská fakulta zavání právním normativismem, ta pražská smrdí nanejvýš menzou - procházka kol větráků na nábřeží byla MUST!

    OdpovědětVymazat
  16. já teda absolutně nesouhlasím,nemyslím si,že sním všechno,ale většinou je alespoň jedno jídlo celkem dobrý...a zrovna hranolky teda hnusný rozhodně nejsou! v kfc maj mnohem horší a cena je někde jinde ;) rozhodně mi přijde lepší dát si teplé jídlo,než jíst pořád bagety...nehledě na to,že by se kritika neměla odvíjet jen od 1 dne!a btw k personálu,zrovna děda je teda frajer!!

    OdpovědětVymazat
  17. Kdo jí sóju, nemůže hodnotit, zda je nějaké jídlo dobré nebo špatné :D "joke" :))

    OdpovědětVymazat
  18. Já jsem jedla v téhle menze pět let a vždycky mi to, co jsem si dala, chutnalo. A rozhodně jsem po tom nikdy nestrávila den na záchodě. Považuju se za docela vybíravého člověka, ale po zkušenostech s jídelnami na základce a na střední mi to tady přijde fajn.

    OdpovědětVymazat
  19. Zřejmě jsou tu všichni zvyklí na osobního zámeckého kuchaře, nebo já nevim... Stěžujete si na práva? Přála bych vám jídelnu naší základky. Od tý doby držim hubu a krok. A pokud jste po zdejším obědě strávili den na záchodě, doporučila bych vám radši věnovat se svému zažívacímu systému než haha-cool drbání menz.

    OdpovědětVymazat
  20. Ze slova "táci" mi oči umřely mnohem víc, než z fotek těch pokrmů...

    OdpovědětVymazat
  21. Nechci si predstavit, jaky peklo na talir dostavali obhajci menzy PF na nizsich stupnich :D Ja jsem teda nejednou s laskou vzpominala na skolni jidelnu..A hranolky? To se fakt neda, hrozba zlucnikovyho zachvatu mi nikdy nepripadala realnejsi. Zameckyho kuchare fakt nemam, jenom jsem zvykla jist jidlo, ne sracky.

    OdpovědětVymazat
  22. Skúste menzu na Tróji a potom zistíte, že PFUK je oproti tomu Intercontinetal... Personál je maximálne ústretový čo nemožno povedať o iných zariadeniach obdobného typu. Čo sa týka jedla, nie je to sláva, ale nie je to ani najhoršie, z objektívnych dôvodov sa treba vyhýbať zemiakovej kaši a hranolkám, tiež kadejakým vyprážaninám. Inak je to v pohode, a čo sa týky pomeru Cena:Výkon (teplé jedlo za 45 korún) tak táto debata je zcesty...iné by bolo, keby kvalitnejšie jedlo bolo k dispizícií vždy za vyššiu cenu. Veď kto chce nech ide do Grosseta 7 minút od fakulty každý deň na obedík za 250,- a má vybavenko :))

    OdpovědětVymazat
  23. Zdar, s profesorem Zoulíkem přeháníš. Minulý týden zemřel, tak ten stupidní koment smaž. Tomáš

    OdpovědětVymazat