pondělí 3. října 2011

Lidová jídelna TĚŠNOV

Lidová jídelna na Těšnově je královnou všech vývařoven, alespoň co se centra Prahy týče. I když se lidská práce za posledních 20 let neuvěřitelným způsobem posunula od sekundéru k terciéru, stravovací návyky zůstaly nezměněny. Jako důkaz poslouží konzumující bílé límečky vedle těch modrých. Těšnov poslouží jako skanzen choutek pracujícího lidu každý všední den od 10:30 do 14:00.
Dát si můžete jak českou klasiku, kolikrát v nevšedních kombinacích (krůtí prsa na způsob svíčkové s houskovým knedlíkem, plzeňský guláš s bramboráky) tak i fúzi české a zahraniční kuchyně (to, že jsem si nechala ujít zapečené špagety po italsku si budu vyčítat do doby, než je tam budou mít znovu).

Vyhlášenost těšnovské jídelny jen potvrzuje venkovní fronta. Pakočka jde příkladem.


Moravskému vrabci nebylo co vytknout - škoda jen, že zelí bylo moc kyselé. Frankfurtská poléva překvapila netradičním pojetím - párkami nasekanými na drobno. Výhodou jistě je, že tak máte kus párku na každé lžíci!



Kdo pozná strávnici v pakočičích šortkách, co si za chvíli dá játra na španělský způsob? Šortky by H&M, limo by Sodovkárna Kolín.

Na rybí filé se vyplatilo dvě minuty počkat. Podle slov pánů kuchařů byl žralok čerstvě vylovený z moře. Rozlitá gulášovka je jen nepatrná cena za takový smažený skvost. 


Zapečené šunkofleky bohužel trpěly nedostatkem, který můžeme pozorovat ve všech jídelnách - nerovnoměrnou propečeností kvůli velké vrstvě na pekáči. Ve finále to ale není nic, co by nezachránilo přimíchání tolik oblíbené červené řepy. 


Plzeňský guláš s vejcem a bramboráky byl jedním z dražších jídel - navíc si jej dal člověk, který české rizoto považuje za barbarský eintopf. Ano, kombinace přílohy je poněkud - nebojme se toho slova - kontroverzní. Přesto, anebo možná právě proto bylo prý jídlo vynikající a chuťově nanejvýš uspokojivé.

Lidová jídelna vás navíc svou finanční politikou přesvědčí o tom, že utrácet za vlašák a rohlíky se nevyplácí. Polévku, jídlo, salát, dezert a limonádu si můžete dopřát do 100 Kč. Oběd o třech chodech už není jen výsadou nedalekého Imperialu, na jehož pozvání do showroomu tak netrpělivě čekáme.

Hodnocení: 4 a 1/2 z 5 hliníkových lžic.
Lidová jídelna - Těšnov 5, Praha 1
Denní menu najdete ZDE

8 komentářů:

  1. půjdem někdy na obídek, Víťo?---do Imperialu chudých.)

    OdpovědětVymazat
  2. Přes týden budu na pár dnů v Praze :D

    OdpovědětVymazat
  3. mají jídelák online, no nekup to.)

    OdpovědětVymazat
  4. Tam musím zavítat, to vypadá perfektně! A už vím, proč je tam vždycky taková fronta, když jdu okolo! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Teda to je vtipné, na té fotce je naše manažerka z práce:o) Taky zašla do lidovky;o) Dobří jsou i Rozvařilovi v Bílé labuti Na Poříčí;o)

    OdpovědětVymazat
  6. Náhodou, na Těšnov nedám dopustit. Alespoň tam mají celkem pestrý výběr bezmasích jídel, což se bohužel jinde v Praze moc nenachází..

    OdpovědětVymazat
  7. "párkami nasekanými na drobno".
    Mne se to asi zda. PARKAMI??? Prosim, naucte se aspon trochu cesky.

    OdpovědětVymazat