sobota 29. října 2011

KUŘE S BRAMBOREM PRO JEDNOHO


Když si člověk vaří sám pro sebe, má tendenci přípravu odbývat, protože ve výsledku je to moc práce a špinavého nádobí na jedno jídlo. Já si poslední dobou frčím na receptu, který je stejně náročný jako knedlíky s vajíčkem, výsledek je ale o dost uspokojivější.Vše se hodí do zapékací formy a taky se to z ní jí. Osobně mám ve zvyku u jídla sledovat pořady o jídle, takže se konečně nemusím cítit tak provinile jako třeba s Lucky Gulášovou.


POTŘEBUJEME:
2 kuřecí paličky/křidélka
3 brambory
cibule
mrkev
červená paprika
olivový olej + sůl + černý pepř + harissa
 Jedno stehno je o dost větší než to druhé. Já vím. Prkénko LEGITIM, zapékací mísa MIXTUR, IKEA.

Recept je samozřejmě babicovsky variabilní, když nemáte brambory, použijte dýni, když máte cuketu, dejte jí tam taky, když nemáte rádi harissu, použijte dižonskou hořtici atd.

POSTUP:
Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem. Zeleninu nakrájíme, kuře okořeníme, vložíme do mísy a promícháme. Hodně solíme, protože je tam kuře a brambory (solíme kvůli chuti, ne kvůli barvě, pozn. red.). Podlijeme půlšálkem vody. Pečeme, dokud to není upečené.



Někde jsem četla, že už po třicet let je v kuře s bramborem nejčastějším jídlem v českých domácnostech. Zajímavé.

3 komentáře:

  1. No ano. S dýní jsem to měla včera, plus s cizrnou. Jen ta harissa chyběla...

    OdpovědětVymazat
  2. já si u jídla čtu! kuchařky, časopisy o jídle, foodblogy... podle zásady "při jídle zásadně o jídle"

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, ráda čtu články o vaření kde jsou i recepty. A zkouším podle těchto receptů uvařit. Tento jsem vyzkoušela, rodině velmi chutnal. Použila jsem olivový olej, který jsem sehnala tady na těchto webových stránkách. Přeji pěkný den. R.

    OdpovědětVymazat