neděle 18. října 2015

JÍDELNA S PULTEM NA LETENSKÝM NÁMĚSTÍ

 Pracuju na Letný. Jako vinohradská tak trávím většinu dne na tomhle rezidenčním kopečku. Je to tu příjemný a malebný, ale pár věcí z Vinohrad mi tu chybí- na Vinohradech máme víc řeznictví s pultem (jitrničky U Sůsů s teplým zelím do čtyřiceti korun), vietnamskej fastfood a tofu v rajčatový omáčce plněný vepřovým a nudlema za 35 a jídelna Apetit (prostě všechno místa kde se za pajdu nebo šedesát korun najím). Ale letenský místa pro správnou Pakočku teprve objevuju a navíc je tu pár perliček, který opravdu stojí za to: čtyřka U Antoníčka s hotovkama do stovky a strejcema na výčepu co od božího rána dávají pivečka a panáky, legendární noční pekárna na rohu U Studánky kde mají párky v rohlíku za hubičku, a moc dobrý nebo řeznictví s pultovovou jídelnou, která je v podstatě středobodem Letenskýho náměstí.
Mají krásnou tabuli s denní a stálou nabídkou - co je ještě k mání je na tabuli rozsvícený. Pokud máte chuť na něco z venkovní tabule a zrovna to nesvítí na tabuli za pultem ani se neptejte- prostě to není. Obsluha je klasická: pani v letech (asi rozhodně ne nejlepších a podle jejich výrazů kdoví jestli nějaký takový zažily), který vám nevahají prodat cokoli z nabídky s výrazem absolutního zhnusení životem. Když nejste dostatečně pohotoví rozhodně se vás nebojí popohnat břitkým pokynem. Na turka do skla ovšem mezi "jednou kofolou do čtyřky pro pána" je čas vždycky. Stejně jako na lamentování nad životem a lidma (zákazníky navyjímaje). Jejich prázdný a životem nasraný pohledy mě vrací do reality všedních dní, úplnej podzim promarněnýho života.
Samozřejmě, že nechybí cedulky s pokyny. Odkládejte nádobí sem, nechávejte zbytky na talíři. A vy to milerádi budete dodržovat.

Jejich nabídka je ovšem bezchybná. Do šedesáti korun si můžete každý všední den vybrat rovnou ze 3 gulášů: zabíjačkovej, maďar a segedín (můj favorit). Nechybí další denní hotovky a smažená sekce kde mají i takové skvosty jako smažený játra. Občas mají i kompoty (náš kamarád Hugo by si měl zapsat do notýsku) a klasiku jako rajčatovej a okurkovej salát. A jako bonus občas vyjde ze zázemí celou situaci na place překontrolovat jejich kuchař, potetovanej týpek spíše sparťanskýho než straight-edge vizuálu. Vsadím se, s tou Spartičkou zlatou železnou jsem se nesekla.
Je to ideální místo na rande se seniory: nikde jinde si takhle hezky u jednoho pultíku nepopovídáte s děděčkem, který se vám svěří, že sem chodí už tolik měsíců a vždycky si dává to samý: maďara. Proč? Protože je prostě dobrej. Někdy je život ve svých stereotypech fajn. Nicméně jsme tu měla i bezva interakci s mladým asiatem, kterej se odvážil dát si "ptáčkovou" (ne Petru, ale variaci na španělskýho ptáčka) a ač zprvu nebypadal přesvědčeně odcházel nadšenej.
Jedno z mála míst starý Letný, kterou si pamatuju z dětství, když jsem tu bydlela a v mámině občance jsem byla psaná jako echtovní leteňanka. Místo, který vás vytrhne z letenský party do letenskýho bezčasí kdy na našem činžáku bylo lešení, na Miladě Horákový perfektní mlíčňák kde jsem pila růžový post-soc pseudo šejk, který pěnil matný pevný bublinky, záchod jsme měli přes pavlač a maminka vyprávěla, že na rohu jsme měli hospodu kam se neodvážil pro pivo ani táta a hrálo se tam na tajňačku plátýnko. Ale to je už dávno a Milada byla ještě Belcredka...Letná je krásný místo na život. A bohudík, že k ní patří i takovýhle místa. Mimochodem- pamatujete si ten mlíčňák?
Ptáčková (variace na ptáčka)


Segedín
A příště vás vezmu na dezert. Třeba k Palmě (kdo měl v ruce poslední číslo časopisu "Rajon" jistě našel můj text o indiáncích a místech kam na ně) nebo K Veletrhům (turek do skla za dvacku a domácí indián za 16).


12 komentářů:

  1. Kde je na Vinohradech ten vietnamskej fastfood, prosím? Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak do těchto podniků jsem nikdy nechodil a nikdy to nemám v plánu. Je to opravdu jen pro dělníky a důchodce. Hygienicky je to jistě velmi pod úrovní. Jídla tam musí být velmi mastná, hutná a samozřejmě estetika stravování zde velice silně pokulhává. Jednou jsem šel kolem a viděl jsem nějaké zasviněné dělnictvo, jak do sebe hází knedlo zelo a opravdu na ně byl horší pohled než na ty simulující důchodce, kteří neustále opakují, jak mají málo peněz a pak si každý den vyjídají břicha v jídelnách.
    Jediné, co schvaluji je to, že zde nezačal a ani nezačne fašizující trend veganů, kteří neustále nadávají a špiní normání lidi, kteří jedí maso.
    Takže to napíšu ještě jednou - všichni fašizující vegani a zapšklé feministky - jíst maso je absolutně normální věc, zvířata jsou pro to chována, je to poslání jejich života, dát lidem maso a všechno, co se dá zužitkovat. Je to jejich poslání odjakživa!
    Abych se vrátil k věci, nedovedu si představit, že někdo velice dobře oblečen, by do této špeluňky mohl zavítat. Že bych nedejbože mohl očekávat, že by mi zde někdo pomohl z kabátu či do kabátu nebo se mi věnoval, tak jak jsem zvyklý. Pro slušné lidi z naší vrstvy toto opravdu není.
    Vítězslav Ivičič www.czechfashionisto.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se ti divïm, že si se při čtení článku od těch dělníků neumazal .

      Vymazat
    2. Viděl jsem tvoji fotku na Internetu. A je mi tudíž všechno jasné, ty za to asi skutečně nemůžeš.

      Vymazat
    3. Priznavam se, ze castecne navstevuji vyvarovnu kvuli Vasim komemtarum a nikdy me nezklamete. Pobavim se vzdy skoro stejne jak u samotneho clanku. thumbs up, jen tak dal! winkwink

      Vymazat
  3. Na Letný jsem bydlela 27 let, teď 2 roky bydlím jinde. A ta jídelna je parádní!!! Když jsem byla na střední nemocná, tak jsem si tam chodila pro oběd:) žádný vegan bistro, ale fakt dobrý jídlo:) Navíc, maso v masně mají velmi dobré:)
    Jo, letná je super!
    A ten mlíčňák!!! Ten koktejl ve vroubkované skleničce si pamatuju, myslím, že chutnal jako shake v mekáči (ale byla jsem fakt malá, takže je to možná už zklreslené) a vedle byl Brouk a Babka a jejich hračkářství!
    A sámoška na náměstí místo Billy (spíš takové krámky) a z keramiky takové zvláštní fontánky. Dost jsem byla zklamaná, když postavili Billu a my už nechodili nakupovat "k Aleně" (dnes na zastávce, jak jsou ty ortopedické boty).
    Vtipný ale je, jak se různě ty prodavačky přesunujou po okolí, to je paráda:)

    Jo Letná, když to ještě byla klidná, nehipsterská čtvrť:)

    OdpovědětVymazat
  4. Bejvávalo. Nevstoupíš dvakrát do téže řeky. Sympatický bufet - jídelna v řeznictví se přeměnila na Jídelnu Letná. Zmizela jejich naprosto vynikající tatarka, namísto ní vám nabídnou průmyslovou v pytlíčku. Polévka bez jídla stojí už 35Kč, s jídlem 30Kč. Ovšem dnešní "celerová" obsahovala kromě celeru už jen hnusnej základ z konvenience, který v chuti naprosto dominoval. Bohužel, přístě se pětkrát rozmyslím ...

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. JEŠTĚ JEDNOU KDYBY JSTE TO NEPŘEČETLI ŠPATNĚ NA TO VIDIM-DOBRÝ DEN JSEM KUCHAŘ A TĚŠIL JSEM SE ŽE SE PODÍVÁM JAK SE TO U VÁS ZMĚNILO,PROSTŘEDÍ HEZKÝ ALE TO JE VŠE!!!ŽE NA VÝDEJI JEDLA PRODAVAČKA OVOCNÝ KDELIK DOBŘE ,ALE MOHLA SI TO SNÍST V ZADU PO 14 H JSEM TAM BYL A OBĚDNAL JSEM SI DRŽŠTKOVOU POLÉVKU 2 DECY MÍSTO 0,033L JEN TO ZKOUŠÍTE POLÉVKA NESLANÁ BEZ ČESNEKU BEZ MARIANKY ŘÍDKÁ A DRŽŠTKY NEUVAŘENÝ VELKÝ KOSTKY ZA 35 KČ HNUS!!!DRŽŠTKY SE ZBLANŽÍRUJOU A UVAŘÍ DO MĚKKA A ZTOHO SE DĚLÁ POLÉVKA A NE JÁK TEN VÁŠ PIKOLÍK ŽE VÝVAR VYLIL UDĚLAL POLÉVKU VIM SOLIT SE NEMÁ ALE TOHLE NEMĚLO CHUT,ZAJDĚTE SE DO JÍDELNY NA ŠTVANICI TĚŠNOV POLÉVKY DO 20 KČ ALE HUSTÝ SUPR A NEJDRAŽŠÍ JÍDLO NAD 70 TAKY SAMÍ POCHVALI,JÁ SICE JDU DO NOVÝ PRÁCE,ALE ZA TOHLE BYCH SE STYDĚL 30 LET PRAXE FUJ MÁM I FOTKU ALE TADY TO NEJDE POSLAT ZA 35 TOLIK HNUSNÝ VODY ČERVENÝ S TVRDOU DRŽŠTKOU,NO NIC SNAD BUDE PŘÍŠTĚ LÍP-ALE PRODEJNA JE HEZKÁ A PANÍ PRODAVAČKA SLUŠNÁ TAK VÁM DRŽIM PALCE AT SE DAŘÍ SPARTA DAVID BERAN

    OdpovědětVymazat