neděle 23. srpna 2015

U VAŠKŮ: JÍDLO, KTERÝ SI ZASLOUŽÍM

Dneska začneme pravdou, tekutou. Ne, není to vodka kamuflovaná do lahvičky od parfému (tzv. toaletní vodka, aka díky Hani). Jenže tuhle voňavou pravdu si taky zasloužíte, když jdete na večeři, vrátíte se domů ve dvě ráno (plus beef wellington, plus pár litrů prosecca, plus tuzemák a jeden braník) a zjistíte, že nemáte klíče. Happy times na Korunní u přátel kde jsem zvonila v půl 3. Naštěstí otevřeli a poskytli mi gauč. Tahle PRAVDA byla ta, že mám skvělý kamarády (kteří tohle mají jako vůni na wc). To je pravda.
Abych tu kocovinu obohacenou o hledání klíčů a cizí byt neměla i tak moc jednoduchou rozhodli jsme se zajít do jídelny U Vašků. Respektive nám jídelnu postavila do cesty snad sama prozřetelnost poté co jsme ohrnuli nos nad nabídkou instantních kocovinových zázraků z foodcourtu Palladia a zjistili, že veganskou restauraci o ulici vedle zrušili. U Vašků byla oáza uprostřed pouště.

Oáza gastro-normcoreu v centru města měla ten den několik meníček (menu je s polívkou nebo salátem a hlavním jídlem a vejde od 80 do 99 korun- lidovka) a další hotovky. Ondřej neváhal a dal si jemný sekaný řízek (nahatej, ne holandskej) s kaší (ach) a bez polívky. Za to já jsem se rozhodla se vytrestat a dala jsem si dost zdravě vypadající zapečený těstoviny s cuketou (wtf). Tak nějak jsem doufala, že v meníčku se zelňačkou za 79 mi to přinese víc gurmánský zážitek ála šunkofleky. No a ani ne. Pravidlo jídleny je, že do zapečených těstovin (a brambor) schováš leccos, kuchařův smutek a zoufalství lehce zapečeš, stejně jako zbytky cukety. Já to beru a přistupuju na tuhle hru, ostatně je to jako dát si v cukrárně punčák nebo v teplém úseku masny frankfurtskou. A právě U Vašků jsem si byla jistá, že za ty dva tuzemáky s Toptopicem si tenhle oběd zasloužím, jen do toho!
U Vašků mě to jinak samozřejmě nadchlo-plastový tácy, jídelna redesignovaná na takové "zahradní" devadesátky s fotkama jídla na stěnách a velkým magněťákem na ještě větší lednici. A tím "zahradní" myslím, že v jedné části mají lavice a stoly ve stylu masivního zahradního nábytku. Obsluha rychlá a vstřícná, chladící pult se plnil během dne i čerstvým štrůdlem, palačinkami (kus za 20 ve verzi tvaroh nebo džem), ovoce mají za 8 kč/100 g.
Negativum? NEMAJÍ KEČUP. Chápete? Ještě to řeknu jednou pro nedoslýchavé: NEMAJÍ KEČUP. Ani mono-porcovaný, ani v lahvi, ani lacinej ani drahej- ŽÁDNEJ.
Je to jako v jídelně v Londýnský kde se mi stala podobná věc, teda prostě megafail pakliže někde podáváte zapečený těstoviny tak nemít kečup je...nevim, jak kostel bez svěcený vody. I tady se mi paní pokusila vnutit tatarku, i tady jsem musela opáčit, že zapečený těstoviny nejsou smažák. No, v Londýnský jsem to tehdy vyřešila lacinou chilli omáčkou, tady jsem všechno brala jako součást svýho kocovinovýho pokání.
Oblou¨kový lampy nad pultem!
Sladká tečka mezi oči- palačinka:
No a skončíme v podobném duchu jako jsme začali- v laciný drogerii, protože po obědě u Vašku si zasloužíte Brut. I ty, Brute.

5 komentářů:

  1. Emma lesní víla24. srpna 2015 v 4:38

    A jak to chutnalo? Jedno jídlo vypadá že už to někdo jedl dříve a druhé s práškovou kaší a UHO omáčkou? Omáčka k sekanému řízku a br.kaší?

    OdpovědětVymazat
  2. "Jak se může v dnešní době někdo, kdy uprchlíci pochodují za okny, a všichni z mé RODINY se pomalu bojí vyjít na ulici, zajímat o jídelnu u vašků?"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emma lesní víla25. srpna 2015 v 3:14

      Doporučuji zabarikádovat se doma, zatlouct okna, dveře, přejít na nouzový systém jídlo 1xdenně konzerva, recyklovaná moč, chytání dešťové vody, rádiový klid a hlavně prosím Vás vypněte si internet!!!!!

      Vymazat
    2. "Jak se může v dnešní době někdo, kdy uprchlíci pochodují za okny, a všichni se už bojí vycházet ven, PROBOHA, jmenovat Emma lesní víla?"

      Vymazat
    3. Panebože, vy jste ale kundy

      Vymazat