pátek 7. února 2014

NEJLEVNĚJŠÍ PIVO V MOSKVĚ: DÍL PRVNÍ


Jestli jste se právě přestěhovali do Moskvy, čtete nejdůležitější seznam vašeho života, nebo alespoň pobytu v jednom z nejdražších měst na světě.

Jak jsem už jednou psala, jmenuji se Eva (v Rusku jedině Jeva - znalci místního jazyka pochopí) a před půl rokem jsem se přesunula směrem na východ.
Jako každý správný Čech chci vyrážet do ulic tak často, jak jen je to možné a cenovou relaci podniků měřím podle cen piva. V Praze jsme zvyklí vejít se do třiceti korun za půllitr točeného. V ruském hlavním městě se potom díváme na běžnou cenu okolo 200 rublů (asi sto korun českých). Hláška “jdu na jedno” se potom jaksi prodraží.

Nicméně není potřeba hned kupovat letenku domů, je tu pár míst s přijatelnějšími cenami:

KFC

Možná teď ohrnujete nos, ale věřte tomu, že se Kentacký fastfood bude hodit. Kromě nulapětky piva Sibirskaja Korona za krásných 90 rublů (vydělte dvěma a dostanete přibližnou cenu v korunách) se můžete pustit i do experimentů s ruskými speciály jako je třeba kuřecí burger bez bulky.

HOT TIP: Pokud si v nedělní kocovině odepřete návštěvu, ušetříte si pár vrásek. Ano, rusové milují kuře. Ano, berou s sebou na oběd děti.



BURGER KING

V další “vímecoočekávat” klasice si můžete objednat velké pivo Starij Mělnik za 95 rublů a pobavit se nad nápisem Burger King v azbuce.

HOT TIP: Ani sem v neděli nechoďte… vlastně radši ani v sobotu. Pátky jsou dny vodky a tak se doma těžko druhý den vaří.



JOLKI PALKI

Pod názvem Jolki Palki se skrývá síť podniků, která potěší především návštěvníky chlubící se statusem “mentálně 40+”. Půllitr jejich “domácího” piva vyjde na 80 rublů a cesta po ruské gastronomii (čtěte: nelimitovaný salátový bar) ve studeném provedení na 395 rublů, v teplém na 429 rublů a kombinovaném na 599 rublů. Nákup jednotlivých chodů se potom nijak zvlášť nevyplatí kvůli miniaturním porcím.

HOT TIP: Neujídejte z talíře spolusedícího, co si objednal salátový bar, obsluha vás sleduje a vše pečlivě naúčtuje, jak je i uvedeno v jídelním lístku.



MŮ MŮ

Kraví síť kantýn, kterou prostě musíte navštívit. Hromady jídla, domácí kompot (v Rusku se takhle jmenuje ovocný nealkoholický nápoj), báječné dezerty a dárek k nákupu v podobě karamelového bonbonu. Nejlevnější pivo z jídelníčku vynechejte, je nealkoholické. Dejte si půllitr piva Klinskoje za 103,50 rublů.

HOT TIP: Neodcházejte bez ochutnání božského cheesecakeu.



KILL FISH

Všechny fotky z tohoto discount baru, které najdete na internetu nevypadají zrovna dvakrát lákavě. Nicméně je potřeba zatnout zuby a vyrazit, výsledek stojí za to. Super-levné panáky, míchané drinky, vína, jídla a velké Kill Fish pivo s Kill Fish slevovou kartou za 66 rublů. Levnější už to v Moskvě nebude.

HOT TIP: Nezapomeňte si s sebou vzít pas, u vchodu vždy kontrolují.



KRUŽKA (půllitr)

Oblíbená síť studentských hospod. “Domácí” pivo sem dodává ruský pivovar Baltika a tak se tu ve velkém prodává za pouhopouhých 75 rublů za půllitr světlého. Vysokou gastronomii nečekejte, spíš se připravte na friťák na talíři, ruský salát nebo boršč za 110 rublů.

HOT TIP: Pivo si vždy objednávejte v pětilitrových stáčedlech naplněných ledem, předejdete tak čekání na někdy pomalou obsluhu.



OGI

Oblíbené meeting pointy intelektuálů, hipsterů a další zplodiny obyčejně najdete na hlavních party ulicích. Příjemné posezení podtrhuje závan z Čech v podobě Krušovic za 200 a nejlevnějšího, čili domácího piva za 95 rublů.

HOT TIP: Pokud chcete fotit, udělejte to rychle a tak, aby vás nikdo neviděl.



IZIA

Nově otevřený hip hospodo-bar s kuchyní uprostřed místnosti potěší především jídlem, které neplave v majonéze, domácími pelmeni (ruské plněné těstoviny) a šíša menu. Polosvětlé pivo Izia za 100 rublů je nejlevnější možností na pivním lístku, ale v nabídce se neztratí ani holandský (čtěte: neruský, tzn. bezkocovinový) Amstel za 200 rublů.

HOT TIP: Před zastávkou v Izie se pořádně najezte, jídlo je tu sice kvalitní a levné, ale na talíř se vám nikdo nepředá.



KAMČATKA

Top dvoupatrový podnik kousek od Balšoj divadla a Kremlinu. V přízemí vás čeká milá kantýna s ještě milejšími cenami, v podzemí velká hospoda, kde se chce křičet: “Kalbaaaaaaa” a v teplých dnech je dokonce otevřena i věčně narvaná zahrádka s grilem.
Nulapětka piva Kamčatka vyjde na 80 rublů, velký panák vodky na 100 a půllitrová karafa vína na 250.

HOT TIP: Pokud vydržíte do jedenácté večerní, budou se dít věci.


Ve všech výše uvedených podnicích naleznete unisexové záchodky, dostanete, co si zaplatíte, v těch lepších si neváhejte objednat šíšu (horní misku tady dělají z grapefruitu a tabák většinou míchají s ovocem), nebuďte překvapeni šílenou kocovinou při porušení pravidla “4 kusy a domů”, no a pokud víte o nějakých dalších místech s pivem okolo 100 rublů, dejte vědět.

6 komentářů:

  1. Skvělý článek! Bohužel jej asi nebudu moct v praxi využít - sice mi právě na ruské ambasádě do pasu vmalovávají vízum a už se chystám na první cestu do Sojuzu, ale co se týče pití, už mám po sezóně.
    Nicméně je třeba ocenit heroické úsilí a mravenčí investigativní práci při pátrání po zdrojích tekutého chleba!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, Petre,
      velke diky za odu na clanek, skutecne nebylo zrovna jednoduche projit si tolika kocovinami, podniky najit, atd.
      Co se Vaseho bezalko zivota tyka, doufam, ze alespon jite, v tom pripade bych Vam totiz do vyse zminenych hospod, restauraci a baru doporucila i tak zajit.

      Z Moskvy zdravi,

      Eva

      Vymazat
  2. Po přečtení článku jsem dostal neuvěřitelnou chuť na pivo.
    Ovšem, nevidím to na Baltiku, nebo Žigulevskoje, ale spíše na Radegast, nebo Pilsner Urquell :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den,
      vase reakce me tesi a rikam si, ze jestli je takovych lidi, jako jste vy vice, mela bych si napsat do Plzne o kapesne.
      Eva

      Vymazat
    2. Au au au. Trefa 100 %.

      Vymazat
  3. Od pondělka jsem na týden v Moskvě - poprvé v životě. Kdybyste chtěla, rád vás pozvu do KFC na pivo :-))
    Více v mailu.

    OdpovědětVymazat