čtvrtek 8. listopadu 2012

REFLEX. AMATÉRSTVÍ NA DRUHOU.

Když přišla Karol s tím, že po ní a trochu i po mě s Pakočkou chce Reflex rozhovor o menzách, řekla jsem si OMG, to zase bude. Hej a víte co? Jakože...OMG, to zase bylo?

Logo Reflexu bych v ilustrovaném slovníku přiřadila k pojmu "žumpa" či "dno". Spíše než jako bulvár, jak jej ostatní často nazývají, mi přijde, že mají tendence chytat se témat, na které za ně upoznornili jiní a zpopularizovat ho tím nejvíce ukřičeným způsobem. Přitom je úplně jedno, o jaké téma jde, hlavně, aby se s ním ztotožnilo co nejvíc čtenářů. Menzy nepatří mezi výjimky.

Reflex politikům vyčítá vulgaritu a nestoudné způsoby.
Přitom dělá to samé.

Nejnovější záležitostí je Pitomio Okamura. Důkaz toho, že celá redakce dávno přišla o poslední zbytky sebeREFLEXe. Buď nemají sofistikovanější způsob, jak shodit člověka, s jehož názory nesouhlasí, nebo chtějí prodávat. Navzdory tomu, že obojí je nejspíš pravda, je to špatně a je to smutné. 

Reflex dlouhou dobu vyčítá veřejně činným osobám, že svou práci dělají špatně a nesvědomitě. 
Ani tady ale časopis nejde příkladem:


Karol rozhovor nedostala k autorizaci. Když minulý čtvrtek Reflex vyšel, zírala jsem. Možná by si mohla stěžovat, že v našem názvu VÝVAŘOVNA.COM spletla redaktorka 5 písmen z 12. Protože když zadám adresu VYVAŘOVNY.CZ (vyvarovny.cz), žádná stránka o jídle se mi nezobrazí. Poplést doménu u stránky, o které píšu, je vážně moc i na Reflex. Ale možná, že rozhovor nakonec ani není s ní, je s jakousi Karolínou Hošek, zatímco naše Karol má v občance Karolina. Ale nechci znít jako hnidopich, tak třeba někoho zajímá rozhovor o neexistujícím blogu s neexistujícím člověkem, proč ne.

Koncept, kdy novináři špatně píšou o tom, jak kuchaři špatně vaří, je neotřele a progresivně český.

V on-line verzi rozhovoru (ODKAZ ZDE) najdete navíc odpovědi mě a Pakočky. Dozvěděla jsem se, že i já píšu pod svým pseudonymem, protože je naprosto vyloučené, že by se ve 21. století, v Evropě, v době otevřených hranic mohl někdo jmenovat křestním jménem Hannah.

"Jsou to přestupní stanice mezi školními jídelnami a „dospělým“ stravováním. Jak se jí ve vysokoškolských menzách? Nic moc, dozvíme se z blogu Vývařovny.com, který dělají tři mladé dívky. O projektu jsme mluvili s Karolínou Hošek (Karol) a jejími kolegyněmi s pseudonymy Hannah a Pakočka." - zdroj: Reflex.cz

Reflex často kritizuje "českou malost". 
Sami jsou ale banda zakomplexovaných chudáčků.


Vysvětlení: No-name týpek z Týdne, plátku, o kterém všichni s překvapením zjistili, že ještě pořád vychází jen v souvislosti s kauzou píšícího politika Radka Johna, kritizuje v kanálním magazínu Reflex  šéfredaktora Respektu Erika Taberyho za to, že na svém soukromém FB profilu chválí knihu, která se mu líbila. 


Nevermore pro tento týden (měsíc, rok): nejprodávanějšímu Manifestu amaterismu u nás.

Názory autora se nemusí shodovat s názory zbytku redakce.

45 komentářů:

  1. Aha, takže vy víte, že je Reflex žumpa a dáte jim rozhovor? Pozoruhodné a možná česky malé.
    Martin Rumler

    OdpovědětVymazat
  2. No, Martine, já chápu, že za všechno můžeme my, samozřejmě, jak jinak, ale ber to z pohledu, že Karol se touhle tematikou zabývá už hodně dlouho, její práce si pozornost zaslouží, a nedat rozhovor mi zase připomíná mantru "bez komentáře" a neochotu vést dialog s někým, s kým nesouhlasíš.

    OdpovědětVymazat
  3. hh, na webu je název opravenej .))

    OdpovědětVymazat
  4. Absolutně si nemyslím, že za všechno můžete vy a rozhovor mě zaujal, váš blog mám rád, ale bohužel neberu argument, že no comment je v tomto případě nepatřičné. Vaším kreditem si Reflex akorát legitimizuje svůj pocit ze sebe sama.
    MR

    OdpovědětVymazat
  5. Ale co, já vás budu popularizovat i bez Reflexu:) MR

    OdpovědětVymazat
  6. proč jste jim radši neodpověděly "no comment" :) facepalm :)

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní, žádné facepalm na mě nezkoušej. Ani psané.
    Protože se tomu dialogu nebráníme?

    Já jsem naopak velkým odpůrcem "no comment".

    Lidi ho používají buďto v případě, kdy nemají názor, nebo v případě, kdy se ho bojí/jsou líní ho říct. To je všechno špatně.

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, a toto je příklad naprosto adekvátní a profesionální reakce na článek se třemi faktickými chybami nedozírného společenského dopadu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zanechávat pod článkem bez ohledu na jeho charakter anonymní komentáře je potom ještě adekvátnější reakce :)

      Vymazat
  9. http://25fps.cz/2010/ztraceno-v-prekladu/ - ze stejného ehmm ... soudku

    OdpovědětVymazat
  10. Já úplně souhlasím (s Hannah a její reakcí). "No comment" se má používat jen v krajních případech, jinak je to gesto buď pohodlné nebo zbabělé.
    A taky s tím, že Reflex je takový společenský fenomén, kde se podivuhodným způsobem potkává kritika malosti a nevkusu s malostí a nevkusem.
    Ale ono to nakonec asi tak nelogické není. Jednak to prodává, druhak největší macho bývá ten s malým pindíkem.
    --marexvoboda

    OdpovědětVymazat
  11. Tyjo, Vojta Varyš se, chudák, tak snaží a dře, aby nebyl noname a najednou tohle, jestli si to přečte, tak přibere ještě další 2-3 otravný plátky, kam bude sypat svý moudra.
    Achjo, to si člověk vážně nezaslouží (a teď nikoli Vojta, ale Varyšem stíhaný čtenář čehokoli)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Vojta V. opravdu je try-hard/fauxhemian, ale to neznamená, že zrovna ty někým takovým nejsi rovněž. Dokonce bych řekl, že ho v mnoha ohledech převyšuješ! J. Těsnohlídek, V. Havelka a další, tytéž charakteristiky v různých mutacích!

      Vymazat
  12. Horší je 5+2 dny. Těm jsem žádné informace nedal a přesto vyšly: http://www.videovize.info/81-kauza/349-tydenik-5-2-dny-tiskne-jako-kdyz-lze

    OdpovědětVymazat
  13. Jé, to mi Hannah mluvíš z duše. Respekt je poslední roky stabilně totální žumpa a dno, přestože si hrají na společenský časopis pro inteligenty. Nebo aspoň hrávali. Ten Pitomio je ze stejného soudku jako Dobeš na nočníku, zkrátka zoufalství na entou.

    OdpovědětVymazat
  14. Musím se smát. Špatná doména zamrzí, ale že má někdo takové pupínky z nepřesnosti Karolina/Karolína, to je dětinské. Kdybych se měl rozčilovat nad tím, kolikrát mi novináři (a klidně z prestižních zahraničních titulů jako WSJE) něco zblbli a kdybych měl lpět na jméně, tak jsem dávno po infarktu. Holky, holky, zas tolik se neprožívejte... Takhle prostě média vznikají. Až z vás poprvé v rozhovoru udělají monstrum a použijou věty, které jste nikdy neřekly, tak možná budete mít nárok na první emoce. A pak se budete smát, že vám někdy vadilo nějaké Karolína Karolina...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, myslite tim, ze kdyz nekdo dela svou praci spatne, je to v poradku a fajn? Protoze novinar se snad timto zivi, mel by zakladni udaje mit zjistene a spravne. Nebo myslite, ze kdyz vam remeslnik donese vodovodni baterii s rozteci 150 mm a mate jen 100 mm roztec trcici ze zdi, je to tez ok? Kdyz vam nekdo przni jmeno, nzev blogu, o kterem clanek vlastne je, je to v poradku?

      Aleš Vodička

      Vymazat
    2. Tak to s tím zkomoleným jménem by mě zrovna vytočilo nejvíc..já mám taky v občance napsáno Nicol a furt to všichni píšou jako Nikol..:-/

      Vymazat
  15. Možná je dobré si pár věcí ujasnit. Ta doména je nepříjemný lapsus, ale z toho, co píšete a co se týká vás, také jediný. To se stát nemělo, i když tendence používat diakritiku v textových názvech doménových jmen, která jsou zároveň jménem serveru, je logická. Ale neskloňovat, neměnit TLD :)

    Ad pseudonym - to už jste dost hnidopička. Není to ani jméno (to se zkládá z křestního a příjmení), ani to není u obou křestní jméno (kolegyně se těžko křestním jmenuje Pakočka, to v Česku není dovoleno, leda by byla cizinka atd). Takže buďto chce novinář dávat zbytečnou přednášku o tom, že jedna se podepisuje křestním, druhá pseudonymem, nebo prostě napíše tohle a předpokládá, že křestní jméno může zároveň být považováno za pseudonym. Chyba by byla, kdyby si u Hannah pletl palindrom a idiom, ale to už zase nepozná každý...

    Ad autorizace: ta není automatická. Pokud jste si ji nevyžádali a hovor jste vedli písemně nebo jako nahrávaný, tak autorizace není běžná, protože je zachován a je zpětně průkazné, co jste řekli. Autorizace se dělá zejména v případě, když rozhovor není zaznamenán a mohl by později vzniknout spor o to, zda jste to tak řekli. Nahrávka a vaše psaná odpověď tohle vylučuje. čili, pokud jste se tak nedohodli a rozhovor je zaznamenán, je to normální postup.

    Karolína - hm, to se vám asi nestalo poprvé a je to snadno pochopitelné, mohla to opravit i korekce článku. Zejména, pokud sami píšete odpovědi emailem diakritikou, není se čemu divit, že někdo udělá z neoháčkované verze tu pravděpodobnější s diakritikou. Je to chybka, ale žádné drama.

    Ad Varyš: je to jeho osobní názor, stejně jako Taberyho. Má na něj právo, my si můžeme myslet o obou cokoliv, protože také máme to právo a tím to tak hasne. Zvykejte si, že lidi mají názor.

    Ad Pitomio: článek jsem nečetl, tu fotku jsem viděl, je hezky udělaná a předpokládám, že v časopise bude detailní rozbor citátů Okamury s názory lidí, kteří věci rozumí a kteří ho usvědčí z toho, že plácá pitomosti. Nevím akorát, kde by ti citáty vzali, protože Okamura si dává dost pozor, aby něco konkrétního, co se dá analyzovat, neřekl, ale to už je věc článku.

    Tož tolik. Pláčete zbytečně, žádné velké drama se nestalo. Podle toho nadpisu jsem očekával, že překroutili vaše odpovědi, ne že vám pomrvili dlouhé í ve jméně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ad autorizace: můj plátek texty posílá a říkáme tomu slušnost. puch

      Vymazat
    2. Mozna slusnost, mozna blbost.. kdyz vam potom lidi zacnou odpovedi prepisovat, aby vypadali lepe, tak proste uz autorizace nedelate.. navic mi ukazte medium, ve kterem je na ne cas..

      Vymazat
  16. Pitomio mě total sejmul...:D

    OdpovědětVymazat
  17. Musim částečně souhlasit s názorem, podle kterýho nemáte Reflexu poskytovat rozhovor, pokud ho (právem) považujete za "dno". Je nelogický motat se okolo žumpy a pak křičet, když se ušpinim od sraček. Argument o vedení dialogu neberu, v rozhovoru totiž nevidim nic, co by bylo dialogem v tomhle smyslu.

    Novej Reflex a "Pitomia" jsem zahlídnul jen úplnou náhodou a nevěřil jsem svejm očím. Takhle hluboko se dá klesnout? Ratha stylizovanýho do Hitlera bych s ohledem na fanatickou pravicovost Reflexu a výraznost osobnosti Ratha ještě pochopil, tohle už je ale úlet. Nechtěl bych mít mozek člověka, kterej takovej škvár čte.

    OdpovědětVymazat
  18. pocítila jsem smrádek kolem Reflexu, když začli dávat na titulní stranu ty vykonstruované-photoshopo-montáže, nic pro mě :/

    OdpovědětVymazat
  19. Pakočko, Karol, Hannah - vy byste si potřebovali zamrdat, regulérně. To je to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. +potřebovaly:)

      Vymazat
    2. Myslim, že zamrdat si potřebuje spíš člověk, kterej na foodblogu blábolí o mrdání.

      Vymazat
    3. Rozhodně, to je totiž jediný důvod, proč může člověka něco štvát. Má totiž nedostatek sexu.

      Vymazat
  20. Všem, kteří argumentují tím "proč-jste-tomu-pitomému-Reflexu-rozhovor-dávaly-když-je-to-brak":

    Rozhovor jsem dávala především já a pokud pozorně čtete, ač mám značné výhrady vůči nepřesnostem ve článku ode mě tu žádný hate nevyšel, což ale nemění nic na tom, že názor Hannah respektuju a nevidím nic špatného na tom, když ho tu zveřejní.

    Navíc, pokud byste četli ještě pozorněji, Hannah už i z tohoto důvodu článek doplnila disclaimerem "Názory autora se nemusí shodovat s názory zbytku redakce."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, na to jsem při psaní svý reakce trochu pozapomněl.

      Na tom, že sem Hannah napsala svůj názor, nevidí nic špatnýho snad nikdo z nás remcalů. Jen jsme se snažili doplnit jinej pohled na věc. :) Nebo aspoň já jsem to tak zamejšlel.

      Vymazat
  21. To je úplně jedno, většina mužů by stejně nejraději osouložila pouze tebe, Karol, proto k postojům Hannah příhlížejme se značnou shovívavostí.

    OdpovědětVymazat
  22. A vůbec nejvtipnější je hrůzostrašná gramatika vašeho článku, který nelze číst, nýbrž je ho nutné dekódovat. Složitější souvětí ztrácejí smysl za první čárkou, podmět s přísudkem se hledají v pustině slohového zoufalství a pointu lze jen tušit na horizontu příčetnosti.

    OdpovědětVymazat
  23. Zmindrákovaný kravky Karol a Hannah :-):-):-)Ty vaše sračky stejně nikdo nečte na tom vašem ukňučeným blogýsku :-):-)To je fakt rána pro Reflex ahaha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ty to čtes, debile... Tak drž hubu nebo jdi jinam... Fanoušek

      Vymazat
  24. Je zvláštní, že vám obecné názory na Reflex (s nimiž se ztotožňuji) nevadily v poskytnutí rozhovoru. Je to sice žumpa, ale když to má posloužit naší popularitě, tak je to ok?

    OdpovědětVymazat
  25. chaaaach!
    No to je monstral!! :
    "Zmindrákovaný kravky Karol a Hannah :-):-):-)Ty vaše sračky stejně nikdo nečte na tom vašem ukňučeným blogýsku :-):-)"

    OdpovědětVymazat
  26. http://www.lidovky.cz/deset-nejhorsich-podniku-vyvarovna-v-tom-ma-jasno-fv8-/dobra-chut.asp?c=A121115_155126_dobra-chut_ape

    OdpovědětVymazat
  27. No, po přečtení tohoto: http://okamura.blog.idnes.cz/c/304478/Zase-tu-beha-strasak-komunismu.html
    bych řekl, že se Reflex držel ještě hodně zkrátka, Pitomio je všech demagogů král, připomíná mně Emanuela Moravce.

    OdpovědětVymazat
  28. Pořád jsem se nedozvěděl co je vlastně v tom článku špatně, v čem byly vaše odpovědi tak výrazně změněny.

    OdpovědětVymazat