neděle 11. listopadu 2012

BRNO: ZEMANOVA KAVÁRNA A CUKRÁRNA

Bienále grafickýho designu bylo príma. Možná víc než príma, ale právě mám v sobě třetí skleničku sektu a jiné adjektivum mě nenapadá.
Imho, konečně jsem měla pocit, že jsem na výstavě-soutěžní přehlídce, která má co říct a vypadá opravdu světově, ale nijak se vás o tom nesnaží násilně přesvědčit, a představuje něco, co až tolik neznám, ale poznat chci. A není roztahaná, protože i když se konala na více místech, Brno má tu výhodu, že je malinký a kompaktní. To jen tak na okraj, aby byla souvislost proč jsem se na jeden den ocitla v Brnisku. Off topic, takzvaně. A už je po všem, zase za dva roky čau.
Zastavení první brněnský pak muselo být v Bistru Franz:
Dozníval tam týden aškenázké kuchyně a já si dala "latkes s jablečným pyré". Latkes jsou tradiční placky, které se jedí o Chanuce, my laici bychom řekli- bramboráčky. Proč ne. Hodnotím 6 rameny ze sedmiramenného svícnu (jedno rameno mínus je za čekání, přišli jsem na poledne a byla teda extra špička).

Ovšem perla Brna nás čekala teprve po bienále: Zemanova kavárna- a pozor, neplést se Zemankou, tohle je cukrárna a kavárna na Josefské.

Je to perlička na dně. opravdu. Věřím, že kdo je z Brna tohle místo zná. Nebo minimálně kdo je z Brna a čte Vývařovnu.
Nás sem zavedl kamarád, který šel najisto. Když se otevřely dveře, věděla jsem, že to je místo, který je přesně pro mě a myslím, že v Praze stejný nenajdu. Přízemí i se stoupajícím schodištěm má stále prvorepublikovou dispozici (celá archi je funkcionalistická z roku 1936), ačkoli pult i vitrínky vypadají trošku upatlaný a poznamenaný víc 80's.
Hrozně mi vyhovují místa jakýhosi mezičasí, kde do sebe plynule a nenásilně (možná nechtíc) zapadají časový úrovně (interiér, nábytek, nabídka jídla a pití, personál a spousta detailů), je to kouzelný a čas tady plyne úplně jinak. Třeba jako v mléčným baru na náměstí v Semilech.
Total look je jaký si mezipatro- šatna, tuším pozůstatek taky ze třicátých a dveře- hlavně ty na wc, který jsou šoupací, s kulatým okýnkem a původní. Všechno s patřičnou patinou.
První patro má taky autentickou (alespoň to tak působí) dispozici a detaily, ovšem tady už se dostáváme do prostoru zakonzervovanýho na několika časoprostorových úrovních- přidejte pozdní 90s nábytek (tak to víte, omlazováníčko) a celkově všudypřítomná aura toho, že i tohle bylo od padesátek součástí socialitickýho stravovacího systému (konkrétně tady Restaurace a jídelny Brno).
Očko nezůstane suchý při pohledu na zářívý akvárium a kouzelný popelníky (takový bych chtěla domů na balkon). Suchý jsme ovšem nezůstali ani my, jako správný pražáci jsme začali labužnicky vychutnávat jak se teda žije to Brno.
A Brno se žije dobře, chutná jako kakao s rumem (moje pitíčko letošní zimní sezony), jako maxi chlebíčky (už okoralejší, ale pořád ne tolik, že bychom se museli ohradit a hlavně- byla neděle podvečer), jako indiáni, poctivá brambora a domácí čajový pečivo. Mínus- šlehačka na kakau nebyla domácí a byla sladká, ale vysoká koncentrace rumíčku to omlouvá.
Velké plus kromě kvalitní klasický cukrárenský produkce je taky to, že v kavárně se kouří (kombinaci cukrárny-kavárny a kuřárny, aby dneska člověk pohledal). Trošku mínus za podivnou cukrárenskou produkci z výlohy- mimibazar střídá nádheru. I mistr se někdy holt utne a to je vlastně to co na těhle místech miluju.

Máte tip na podobný místo v Praze?
přízemí
mezanin- šatna
Zemanovy chlebíčky, brambora, turek
Karol- o tomhle se tvůrcům seriálu "Vyprávěj" musej zdát vlhký sny!
O tomhle se zdaj vlhký sny mně- zavírací popelník, druhá půlka 30. let
Nápad roku: KAKAO S RUMEM. Až si tohle Nofak přečte, tak omdlí.
Extra- Zemanův chlebíček.

Superextra- prvorepublikový šmrnc versus mimibazar. Cukrárenské výtvory sporných estetických hodnot.

Zvenčí

20 komentářů:

  1. Na rozdíl od autorky, která si užívá "mezičasí", já (jakožto obyvatel Brna) mám rád místa s jasně daným konceptem, ať už designové kavárny typu Onyx, tak i krámy přetékající kavárničky (třeba Air Café plné letadel, nebo "francouzské" kavárny s francouzskými artefakty) nebo místa typu Potrefená husa. Všeho je v Brně dost a dost. Do Zemanovy c. a k. jdu občas pro zákusky. Rozhodně doporučuji. /Pavel

    OdpovědětVymazat
  2. Onyx má koncept? No vlastně má - typciký přestřelená nádhera, kde neumí vařit, nechápou kafe, ovšem za to tam chodí fotbalisti a politici, co se ještě enedostali do Prahy. Nagelované, vysolárkované šméčko. Ostatně to že v Brně chodíte do potrefené husy, což je frančíza bez vlastního ducha je poměrně vypovídající.... Francouzské artefakty? Raději nevědět, co tím je v Krně myšlené. Naštěstí je Krno plné ne jen podniků, které Pavlovi vyhovují, ale najdou se i ty, co mají duši i koncept. A ty které mají genius loci, například Zemanova cukrárna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. musím souhlasit, vždyť do Onyxu normální člověk nemůže chtít jít!! v Brně jsou teda milionkrát lepší místa a myslím, že Pakočka si při svém jednodenním výletu vybrala víc než dobře :). lucka

      Vymazat
    2. Jelikož jste mi setřel/a mé příklady, tak to rozvedu. Kafe nepiju a v "kavárnách" nejím. Do Onyxu chodím pracovně (jako novinář) a bavím se s lidmi, se kterými tam jsem. Přestřelené mi to nepřijde. Posuzovat kavárnu podle toho, co tam chodí za lidi, mi přijde ubohé a já nemám potřebu hodnotit ostatní návštěvníky podle toho, jak vypadají. To bych pak musel hodnotit podle toho, že se tam a tam hulí (nesnáším kuřáky), nebo že tam a tam chodí duchny na turka (Savoy). Nevím, co nechápete na "francouzských" artefaktech... například prkenné podlahy, kroucené nohy židlí a stolů atd. atd. Viz třeba La Solitaire. Ano, v Potrefené huse dobře vaří (abyste mě nechytal/a za slovo, tak raději řeknu "dělají dobrá jídla"). Zemanova cukrárna je psycho retro pro nostalgiky, ze kterého mám husí kůži, ale zákusky mají dobré... maximálně ale do krabice. /Pavel

      Vymazat
    3. Onyx ....... :D:D:D a v potrefene huse dobre vari? :D:D:D

      Vymazat
    4. http://prigl.cz/genius-loci/kavarna-onyx-kde-o-nic-neprijdete/

      Vymazat
    5. Kdyz chce nekdo "koncept" a "atmosferu", at jde do FALKu. Aj domaci slehacku maji:-).

      Vymazat
  3. nemíval podobnou atmosféru -v praze myšák?
    než ho tedy zrekonstruovali..,
    a ted je tam navoňený -NIC-

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný na tom je, že tam je pořád původní majitel, jen za komunistů tam dělal vedoucího. Ale je to už velmi starý pán, takže kdoví, co bude až umře.

    OdpovědětVymazat
  5. Já doporučuji vývařovně pouze jeden podnik, určitě se bude moc líbit- Máj! Takový brněnský úlet. Ale je potřeba tam zajít ve všední den. Zážitek-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zajděte si v Praze do Cukrárny vedle Paláce Akropolis. Je to naprostej opak Erhartovy cukrárny na Letný, kterou mám taky moc rád, ale tahle se jí svým bizarním oldskool způsobem naprosto vyrovná. Kdysi jsem o ní psal do EX přílohy Reflexu (to se ještě dal číst ;-), vypadá to tam pořád stejně. Chce to ale přijít dopoledne, dokud tam má paní rakvičku v čokoládě, plněnou koňakovým krémem. To je nejvíc cukrovinka, co jsem kdy ochutnal.
    MC

    OdpovědětVymazat
  7. No já tedy nevím, mně přijde Zemanka jako takový rádoby retro, které těží ze své původní slávy a nic moc tam není - krásné místo, ale kafe nic moc a jak se i píše v článku - mimibazar se tu snoubí s půvabnou atmosférou místa. Já tedy moc nefandím... Když správná retro brněnská kavárna, tak deset minut jízdy od centra klasický Sweet club v Černých polích. Jedna místnost výrobna, v druhé pultík a čtyři stolečky. Patří to dvěma postarším dámám a nejdražším zákuskem je větrník za asi 17 korun. V roce 2004 a 2005 byly dokonce nejlepší cukrárnou podle cukrářského cechu. To správné komunitní retro:) http://www.sweetclub.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Tak kakao s rumem praktikuju už od poloviny devadesátek. Je to supr snídaně, když se probudíte v sobotu ráno pod stromem vedle hřbitova v nejmenovaném městě v Českém Ráji. Hospody otevírají až za dvě hodiny, ale bufet s mléčným barem je už v provozu. Pak vám ani nevadí , když zjistíte, že to máte domů cca 30 km , a peníze na případný vlak jste tak nějak prokakaovali :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Zajeďte si někdy do Havířova a navštivte Labužníka! Saláty, chlebíčky, zákusky, zmrzlina, nechutně sladký mléčný koktejl! Ozdobná stěna z let budovatelských included!

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, funkcionalistické dvoupatrové kavárny jsou tak trochu brněnská specialita (moc jich už nezůstalo), takže nejen v Praze je moc nehledejte..

    ian von rave

    OdpovědětVymazat
  11. Retro? Cukrarna na Kulataku ;)))

    OdpovědětVymazat
  12. Tato na prvni pohled sympaticka retro cukrarna u me skoncila, kdyz jsem zjistil, jaky nekrestansky priplatek si uctuji k pultovym cenam zakusku pri konzumaci na miste - v bajecnem Sweet Clubu zde zminenem byste za nej meli dalsi zakusek.

    OdpovědětVymazat
  13. Holky, já doporučuju Kafárnu na Kouničce v Brně, až zase někdy přijedete. To je teprve úlet :D

    OdpovědětVymazat
  14. Holky, já doporučuju Kafárnu na Kouničce v Brně, až zase někdy přijedete. To je teprve úlet :D

    OdpovědětVymazat