neděle 20. května 2012

REBARBOROVÝ KOLÁČ PANÍ KANČEVOVÉ

Umím nejen bořit, ale taky vařit. A protože jsem včera byla na farmářských trzích v Karlíně, kde měli kromě killer playlistu (více níže) taky čerstvou rebarboru, dala jsem se do pečení. Recept pochází z kuchyně nitranské gastronomické naděje paní Kančevové. Enjoy.

(A pokud by vám utekly mé nejnovější příspěvky v oblasti bořeníčka, zkuste to v PSPČR, Ogilvy nebo [ne]vinném sklípku Davida Ratha.)

Ingredience:
Křehké těsto
- 250g hladké mouky
- 1 vrchovatou lžičku kypřícího prášku
- 125g másla
- 125g obyč cukru
- 2 vejce

Náplň
- 1 kg rebarbory
- 150g moučkového cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml alespoň 30% smetany na šlehání (my použily 375g z Kunína a vše OK)
- 1 balíček vanilkového pudingu (super je ten s kousky vanilkového lusku, značku si nepamatuju, musela bych prohrabat koš)
- 1 vejce
- pytlíček vanilkového cukru
- 100g mandlových lupínků (třeba AQ)

#1 Mouku s kypřícím práškem prosejeme do mísy. Přidáme na kostky pokrájené studené máslo, cukr a vejce a rychle vypracujeme těsto. Hudební tip na tuto fázi vaření: DJ Tiesto.
 2# Komerční přestávka: Musím se pochlubit úlovky z farmářských trhů - mašlovačka z černé slepice 25,-, štětinatý štětec 30,-.
 3# Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie a asi na půl hodiny odložíme do chladničky. Doporučená hudba pro tuto fázi vaření: Helena Vondráčková, Svaly (předesílám, že následuje pěkná makačka)
 #4 Zatímco se těsto chladí, umyjeme a očistíme rebarboru. Hudební tip pro tuto fázi vaření: Mýdlo, Dieta
 #5 Pokrájíme ji na kousky velké cca 2cm. Hudební tip pro tuto fázi vaření: Jana Kratochvílová, Dlouhá bílá žhnoucí kometa (bez zvláštního odůvodnění)
 #6 Rebarboru posypeme 50g cukru a lžící mouky. Lehce promícháme. Hudební tip pro tuto fázi vaření: cokoliv od Milli Vanilli
 #7 V další misce smícháme smetanu ke šlehání se 100g moučkového cukru, pudingovým práškem, vejcem a vanilkovým cukrem. Hudební tip pro tuto fázi vaření: Peter Nagy, Láska je tu s námi
 8# Na pomoučeném stole rozválíme těsto. Tady přichází kritický moment, protože naše těsto se rozválení značně vzpíralo a naše ruce pro něj byly tak přitažlivé, že se od nich odmítalo odlepit. Mouka to nakonec spravila. Hudební tip pro tuto fázi vaření: Pitbull feat Lil Jon, Sticky Icky
 9# Vymažeme plech nebo dortovou formu tukem, vysypeme moukou a položíme do ní těsto. Rozkrájenou rebarboru na něj rovnoměrně rozložíme a zalejeme smetanovým mixem. Posypeme mandlovými lupínky. Hudební tip pro tuto fázi vaření: nějaký nápěv z úst Adiny Mandlové?
 10# Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme okolo 30 minut. Pokud jste si stejně jako já lehkomyslně vzali tmavý oděv, teď příchází ten správný čas odebrat se převlíct/popř. jít do koupelny tyto awkward stains umýt. Hudba pro tuto fázi vaření: něco od Lonely Island
 11# A voilá...je to krasavec! Vařeníčka teď bylo na nějakou dobu dost, příště si zas dáme trochu boření. Můžete si zkusit tipnout čeho a kde. A taky mi sem můžete napsat, co z rebarbory vaříte vy & kam chodíte na farmářské trhy.

11 komentářů:

  1. Emejzink! Jen si myslím, že v kroku 6 a 7 se zapojil šotek ;) Jsem hnidopich, liskla jsem si za to. Deneez

    OdpovědětVymazat
  2. woo vsetko nitranske je skvele hahaha ...super ! :)

    OdpovědětVymazat
  3. pani Kančevová musí byť iste nejaká gastro bohyňa!

    OdpovědětVymazat
  4. To zní hdoně fajn. Škoda jen, jak je to nezdravé. Nic pro arogantní vegany ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se sójovou šlehajdou a rostliným másílkem pro ÁVéčko ;)

      Vymazat
    2. Fajn nápad! Ještě to chce špaldovou mouku a ječmenný slad místo sladidla a bude to super extra zdravé... otestuju

      Vymazat
  5. eh, mandlove lupinky... alespon nakrajene mandle, ty lupinky maji prisernou chut... (mandle nazi).

    OdpovědětVymazat
  6. Vskutku pěkné trenýrky.
    Rebarborou jsem odkojen - babička jí snad dávala i do rajské. A tak se míjíme:-)

    OdpovědětVymazat
  7. velmi podobný recept znám už léta z Labužník.com koláč obvykle nestíhá vychladnout

    OdpovědětVymazat
  8. Ok, jdu do toho, snad to nepodělám jako obvykle.

    OdpovědětVymazat