čtvrtek 22. března 2012

VYVAŘUJETE: VÍŤA RECENZUJE BERLÍNSKOU MENZU

Tímhle článkem zabijeme několik žab jednou šipkou (doslovný překlad z anglického jazyka, pozn. red.). Nejen, že máme další recenzi menzy - zahraniční, máme i další příspěvek a to navíc od elitního bloggera (a našeho kamaráda), Fashionisty Víťi. Víťa strávil zimní semestr v Berlíně. Setkala jsem se tam s ním jeden únorový prodloužený víkend, kdy mě vzal mimojiné i do menzy (prodloužený, tzn. do úterka, pro debily, co by se divili víkendovému provozu). Všechno, co se píše v tomhle článku, je pravda.  

Erasmus na Freie Universität v Berlíně byl super. Co se školy týče, bude mi nejvíce chybět menza. Menza, ve které byla obrovská nabídka, ve které byla jídla levná a přitom skvělá, a která se s těmi českými menzami srovnávat vůbec nedá.
Menza FU v Otto-von-Simson-Straβe 26 nabízí denně od jedenácti do dvou hodin jeden studený předkrm (např. parmská šunka se žlutým melounem nebo salát z matjesů), čtyři polévky (jeden vývar a tři krémy), pět hlavních jídel plus dvě speciality, přičemž nabídka se denně mění a dvě tři jídla jsou maso, ostatní vegetariánská. Malý hlad můžete zahnat ovesnými vločkami s jogurtem nebo plněnými houskami.

Zeleninová polévka, tortellini v rajčatové omáčce s bazalkou.

Až do pěti si pak můžete dát Currywurst, bílou klobásu, párky, řízek v trojobalu či Bouletten (kuličky z mletého masa) s čerstvými hranolky a ve dvě otevírá pult s těstovinami, u kterého najdete masové a špenátové lasagne, zapékané canelloni s ricottou, tortellini a gnocchi v rajčatovo-smetanové omáčce. Na výběr je tu velký výběr salátů a italských antipasti a oběd můžete zakončit jedním z mnoha zákusků, pudingem, sýrovým talířkem s ovocem či doughnutem. Nebo teplým sladkým jídlem – palačinkami s čokoládovou omáčkou nebo císařským trhancem.
Špenátový krém, couscous se zeleninou, banánový puding.

Pórkový krém, klobása s opékanými bramborami, zahuštěným výpekem (k českému uhu to má daleko asi jako vlak ČD k Orient Expresu) a vařenou mrkvičkou.

Zatímco v pražských menzách musím při výběru zohlednit to, které jídlo vypadá nejpoživatelněji, rozumějí nejbezpečněji, v té berlínské jsem musel pokaždé řešit dilema, které z těch chutně vypadajících jídel si vybrat. Talíře jsou tam předehřáté, obsluhující personál milý, upravený a čistý. Všechno odsýpá, fronty se jen občas tvoří u toho nejoblíbenějšího jídla dne (například kachna, mňam!) a prostory menzy jsou velké, prosvětlené a je v nich příjemná teplota, ani trochu to tam nevypadá jako vězení a vůbec to tam nesmrdí starobou či zatuchlinou. Výhodou je také, že přiléhá hned k universitní budově (Rost- und Silberlaube), takže kdyby už se tam vytvořila fronta, nemusíte stát půl hodiny s taškou, kabátem a svetrem natlačení opěradly židlí ke stěně a ještě balancovat s táckem na jídlo.

Brambory v berlínské menze chutnají jako brambory. To se nedá říct o těch pofidérních polotovarech z pražských menz, které evidentně kupují už oloupané a nakrájené v nálevu, a na kterých pravděpodobně provádí experiment „jak nejvíce lze rozvařit brambory“, jindy by mě zase mohli zavřít za ublížení na zdraví, kdybych ji po někom hodil.

Maso v Berlínské menze není vysušené, jeho chuť odpovídá tomu, co stojí v jídelním lístku a je ho opravdu porce, a ne čtyři sousta (už nikdy si v pražské menze nedám něco za skoro 50 Korun, o čem tvrdili, že je to „losos“). O kuřecích prsou plněných ovčím sýrem a špenátem či o pečeném kachním stehnu s bramborovými knedlíky a červeným zelím si u nás můžeme nechat jen zdát. Možná je to tak ale lepší. Kachna v podání menzy Právnická by se mohla stát nezapomenutelným zážitkem.

Opět pórkový krém, kuřecí prsa plněná ovčím sýrem a špenátem, omáčka s houbami, ratatouille.  
Pečené kachní stehno, krokety, omáčka s jalovcem, vařená kapusta.

Opět kachnička, tentokrát s vařenými bramborami, protože jsem přišel pozdě a bramborový knedlík už nebyl.

Menza každý den nabízí spoustu vegetariánských jídel, která nejen vypadají, ale i chutnají velmi dobře, takže jsem si často dával jídlo bez masa, protože jsem na něj měl větší chuť než na to s masem. V Pražské menze jsem jedl těstoviny se zeleninou (bez chuti, prostě neochucená zelenina a těstoviny) jen jednou, protože variace na UHO jedna, dva a tři s rozvařenými přílohami mě nijak nenadchly a za to, co jsem v Jednotě ochutnal pod názvem „gratinované rajče“, by se musel stydět snad i Babica. A ty saláty z berlínské menzy FU? Jsou čerstvé a chutnají skvěle! Jo, a abych nezapomněl, můžete si je podle libosti dochutit různými dresingy, olivovým olejem a octy a posypat dýňovými jádry.

A ještě ceny: Neplatíte za celý oběd/menu, ale za jednotlivé položky, například malá/velká miska polévky, předkrm, dva plátky masa, příloha, … Například oběd s polévkou, kachnou se zelím, bramborovými knedlíky a zákuskem vyšly asi na € 3,50, těstoviny stály € 1,50 – 2,- a klobása asi Euro. A neříkejte, že € 3,50 jsou moc. Pro nás možná ano, ale v porovnání s pivem za tři Eura a minimální hodinovou mzdou 7 Eur je to pro berlínské studenty za pusu! Co je u nás špatně? Proč mi jídlo v pražských menzách evokuje to, čím děda krmíval prasata? Proč vypadá obsah hrnce v pražské menze jako obsah berlínské popelnice na bio odpad?

70 komentářů:

  1. Ach, to je sen, To je Alcron mezi menzami.!

    OdpovědětVymazat
  2. Jaj... že já jsem se pořádně nenaučila německy :-/

    OdpovědětVymazat
  3. západní vyspělé civilizace... mám hlad!

    OdpovědětVymazat
  4. Je třeba brát v potaz, že ingredience stojí v nás i Německu stejně, né-li méně (viz. nákupy potravim příhraničních čechů v německu). Ale výsledná cena je 2x vyšší (počítaje cca 40 kč v české menze a cca 80 v německé). A věřím, že Currywurst za 80 si dáš i u nás na obědovém menu v kdejaké restauraci. Samozřejmě chápu poměr mezd, ale to je jiná pohádka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si nech pro Novinky.cz

      Vymazat
    2. Odpověď otevřená diskuzi a plná argumentů. Way to go!

      Vymazat
    3. Rozdil je samozrejme ale v cene prace. Pokud jak je tu psano je minimalni hodinova mzda 7 euro tak se to nekde odrazi. Druhou veci je ze nevime jestli tam nejsou nejake dotace. Kazodpadne je tu na tom videt uroven toho jak se ji u nas a tam.

      Vymazat
  5. Co je u nás špatně? Všechno, ta menza je až na posledním místě.

    OdpovědětVymazat
  6. nebyly by to kočky, aby si zase nerýply do našeho elitního bloggggera.
    gramatiku necháme pro tentokrát stranou. ostatně, co je to za marginálii ve světě, kde hlavním problémem je rozeznat mulberry od burberry, viď?
    naše školství je totálně podfinancovaný, platy profesorů nízký, investice do vědy a výzkumu nedostačující - a já se mám znepokojovat nad tím, že v menze nemám párek s bramborem, ale úho? jasně.
    co je u nás špatně? třeba se můžeš zamyslet (vím, Ken má sice v hlavě vzduch, jednou jsem mu udělala v hlavě otvor) nad ekonomikou a takovejma těma globálníma věcma, ale to si možná radši necháme na ty novinky.cz, že jo holky?

    P.S: a kdyby byl ještě dostupnej blog 5 důvodů, hádej na co sem pošlu odkaz?

    11 koček (boj se nás!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě, že děláme blog o jídle a ne o globálním oteplování, světový ekonomice nebo třeba o bezpečnostních systémech nebo klimatizacích. To se mi ulevilo.

      Vymazat
    2. Haha. Ono je to o jídle? V tom případě je vítězslavovo zamyšlení se trochu mimo téma, ne? řekla bych, že to, co se objeví na talíři v menze má nějaký širší souvislosti. Možná spolu věci nějak souvisí, ale možná je to celý dada, viď?

      Vymazat
    3. Gramatiku jsi zcela vynechala i ty, ale zřejmě (předjímám) odvětíš, že se jedná o zachování stejného stylu, jakého bylo užito ve výše kritizovaném článku, ačkoli v tvém příspěvku se nachází podstatně vyšší koncentrace stylistických a syntaktických prohřešků (interpunkce je asi přežitek, i když její absence znesnadňuje čtení), takže pozor, ono totiž hanění něčího stylu a vyjadřování s sebou nese jistá rizika.
      Zato jízlivost ti nechybí...
      Zuzana

      Vymazat
    4. Interpunkce vs. kapitalizace, že by?

      Vymazat
    5. Shodou okolností jsem mluvila s jednou ženou zaměstnanou v školském stravovacím zařízení. A díky tomu vím, že to, za kolik nakupují suroviny, by si to nikdo normální nekoupil. Na všem je přibližně 100% marže, takže to co v maloobchodním krámu stojí 10 kč, jídelny kupují za 20 kč. A to, že některé kuchařky si nosí jídla ještě na týden domů, nemusí být standard.
      Jen

      Vymazat
  7. Wow. Teď už můžu řikat, že kočky nesnášim racionálně. Omg, vy máte lifestyle blog a nám budete vyčítat tohle? Jděte do píčy. Vytáhněte si hlavu z prdele. Obojí najednou. "Bojte se nás" - OMG, hamba mě fackuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš napsat buď: "Jděte do..., píčy." nebo " Jděte do píči." Jinak jsem zmatenej...

      Vymazat
    2. osobně bych se přikláněl k variantě: "děte do piče!"

      Vymazat
  8. ja kočky miluju, ale ne všechny, jen ty, co se dvakrat rozmysli nez neco napisi. jako ten point, ze tenhle blog je o menzesech - fair enough! na druhou stranu me sere vitankovo ustavicne fnukani, jak to tady neni dost posh, nebo feinschmecker. kurva, dyk to jidlo stoji kolem 40kc! kdyz to pak porovname s berlinskou vyfikundenou menzou - 4eur pri cene surovin v nemecku (jaj, dyk i cesi uz jezdi na prepadovky supermarketu v nemecku, kde jsou suroviny levnejsi), neni se cemu divit, ze vam tam za tu cenu naserviruji kachnicku!
    pac a pusu
    j

    OdpovědětVymazat
  9. Kurva tak prostě v německu je stravování v menzách subjektivně levnější (téměř až fakticky) a objektivně lepší, to ten článek a jeho autor tvrdí. A vy sem přijdete s nějakejma obecnejma žvástama, že je tam lepší všechno, že ještě aby to němci neměli lepší, když je u nás školství podfinancovaný a obouváte se do to, že to autor nezmínil. A proč by to doprdele zmiňoval, když o tom ten článek není. Go fuck yourself

    OdpovědětVymazat
  10. Vztahovat cenu služeb na platy může fakt jen zarytý "Novinky.cz"-ák. Pokud vím, žádný vysokoškolský zákon nehovoří o povinnosti školy mít menzu. Takže pokud by se začalo vařit kvalitně a SKM zaměstnávaly šikovné nákupčí (surovin) a kuchaře, možná by se cena o něco zvýšila. A do menz by chodili ti, co by byli ochotni akceptovat ten poměr mezi kvalitou a cenou. Bohužel, u nás se to děje podle hesla "formálně splněno". Menza jako že existuje, jako že se v ní vaří a studenti se v ní jako že nají. Pak na to nadávají. Mám radu: NECHOĎTE TAM! Pokud se v menze začnou prodávat tři jídla denně, někdo si toho asi všimne, a začne to řešit. DOKUD TAM ŽERETE, vedoucí SKM si jako že zaslouží svůj plat a nikdo s tím nic dělat nebude...

    OdpovědětVymazat
  11. Běžte do píči a shoř v pekle?! To je panečku úrověň. Diskuze myslím slouží ke sdílení názorů a tady chce někdo zřejmě číst pouze "lajk"? Nebo se z kritiky Váš vintage kámo zhroutil a pláče ve skříni plné ubercool svetříků? V tom případě bych pochopil, že brojíte za jeho virtuální renomé. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ty nejsi o moc lepší, když se do mě bezdůvodně navážíš...

      Vymazat
    2. Příjmy mé omluvy Vítku. Jen mě pohoršilo, jak hulvátsky se holky chovaj, zatímco ty jako autor mlčíš.. Má narážka na tvou zálibu v módě nebyla na místě.

      Vymazat
    3. hahaha
      via taaadasdf

      Vymazat
  12. Docela souhlasím s Anonymním↑↑.
    Vývyřovnu čtu ráda, stejně tak jako Víťův blog, ale vyjadřování holek (zejména Hannah) fakt není na místě. Nevim, jestli ztratíte některé čtenáře, ale určitě jste přišly o punc dobrého a vtipného blogu. Aspoň za mě. I když tipuju, že Hannah to nezajímá.. :D
    Michelle

    OdpovědětVymazat
  13. Ty menzovní jídla vypadají skvěle!, ty komentáře tady ne. Ale člověk nemůže mít vše, žeano. Díky za článek, tahle rubrika se mi dost líbí - poznávání zahraniční kultury skrz menzy je řádně originál nápad. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je presne povaha cechu... nemuzeme mit vsechno... cetli jste si treba studie toho,ktery z narodu si nejvic necha srat na hlavu... ?ano bingo,jsme to my... radeji se spokojime se srackou nez,abysme nejakym zpusobem delali neco proto,aby tomu tak nadale nebylo...

      Vymazat
    2. Nikoho z této debaty osobně neznám, což je pro mě stěžejní při nevyjadřování se ke komentářům. Hádám se zásadně z očí do očí, ale každý to máme jinak, někomu internetová anonymita vyhovuje. :) Já ji využívám jen k účelům pochvaly, což jsem výše také udělala. Vy zas dělejte dle svého svědomí. ;)

      Vymazat
  14. Já teda tý diskuzi zas tak úplně nerozumím, ale některé komenty poněkud překračují míru obvyklou... Posílat se do různých prdelí a jiných otvorů bez kloudných argumentů mi přijde asi jako whiskey and soda bez whiskey.
    Srovnánání cen jídel v různých státech je ošidné a celkem nic neříkající. Našemu adoptovanému černouškovi stačí cca 3000,- ročně na školné, jídlo, školní uniformu a základní lékařskou péči. A o čem ta částka vypovídá? Vůbec o ničem.
    Takže si rád přečtu, co za jídla se kde jí, ale ceny mě fakt nezajímají a povzdechy proč to jinde jde a tady ne, taky celkem ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimochodem, teď sem si pokoušel spočítat, jestli doma uvařím kachnu s knedlíkem a zelím za cca 80 kaček a když vezmu v potaz, že dvoukilovou kachnu jsem koupil za cca 150 ,- knedlíky doma dělané vyjdou na cca 50 korun, zelí stojí asi tak dvacku, nějaká ta cibule, koření, volej, energii nedokážu kvantifikovat, takže ji pominu, nazapočtu půlden práce, daně, mzdy, sociální a zdravotní, vychází mi porce tak na velmi optimistických 55-60 kaček.

      Vymazat
  15. Arogance autorů blogů mě doslova fascinuje. To mínění, že jsou něco víc než jejich čtenáří a zbytek obyčejného světa. Že jejich názory jsou cennější, moudřejší než obyčejných plebs. Že všechno pochopili a ví nejlépe. Že mají patent na rozum a vkus. Že jen oni mají ty pravé argumenty. Že je to opravňuje vulgárně urážet...
    To se netýká pouze Hannah, ale i uprskané Pipilotti, velmi povýšených Mužů v Česku a Attily, B.B. (1000 věcí...) - toho především. Chtěla bych vědět, proč si myslí, že by jejich díla měl někdo číst, když ho neberou jako rovnocenného partnera. Asi tuším odpověď, univerzální: když se ti to nelíbí, tak to nečti! A táhni!
    Ani nevím, proč to bliju zrovna sem, chápu, že je to OT, ale tohle mi připadá jako taková třešnička na dortu něčeho, co pozoruju už hodně dlouho... Třeba nejsem sama a někdo má z české blogové scény podobný pocit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blogeři by snesli nějakou pěknou psychologickou sondu. Souhlasím.

      Vymazat
    2. Naprostý souhlas. Se vším!

      Vymazat
  16. Hej vy rajdy (s knedlikem) Vývařovňácký!
    Vystrčila sem si hlavu z prdele a z píčy Hannahy, a konečně vidim, vo čom ten blog je. Je to tu kůl matlanice, skoro jako ucintanec na smradlavym vikslajvanotvym ubruse. Ucintanec usoplenejch fakánků. A kdo čekal víc, ten je hlupec-trubec-tvarůžek! A taková sem i já, tak zase hlavu vracim do prdele, a pak i do píčy, že, tentokráte mi ji nastavíííí--- Pakočka! (U Hannah bylo moc UHO.)

    PéeS: Doufám, že je to "vašeho gusta"!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sáro, za sebe nemůžu říct, jestli to podle mého gusta je nebo není, protože tvůj příspěvek vůbec nechápu. Abychom si to uvedly na pravou míru: Vytáhla jsi hlavu z píčy jedné z nás a strčila jí prozměnu do píčy další, ačkoliv jsi mezitím zjistila, že se ti Vývařovna vůbec nelíbí; "hlupec-tupec-tvarůžek" je podle tebe navíc každý, komu se náš blog líbí (což je odvážně paušalizující tvrzení, viz náš FB).

      Opravdu, jsem z toho celá popletená; můžu se zeptat, je to výplod tvého mládí, kdy tebou zmítají pocity a vše vnímáš jako obrovský zmatek? Nebo se v komentáři neumíš držet myšlenky? Případně nás vlastně trestáš tím, že nám strkáš hlavu do píčy? Vážně, vůbec nevím, co jsi tím chtěla říct.

      Vymazat
    2. Najednou se k vulgaritám vyjadřuješ slušně? Přičemž jsi se sama chovala jako kanál k slušným komentářům? Ouu máááj!! Ale nenech se vysmát! :D

      Vymazat
    3. Hannaho!
      Hledáš brčko, abys vycucla onen cint? Ale jdi ty, pomýlená!
      A nebo nechoď a bav nás dál!

      Kolik neomylností nás společně ještě čeká!
      Jsem z toho celá uzarděle rozvrkočená!

      Zdravím
      (A slovo líbí-nelíbí jsem snad výše -probůh- vůbec nepoužila. Nebo?)

      Vymazat
  17. Tedy to IMHO vypadá (když použiju místní stajlyš žargon) že tu má někdo píču v hlavě a ne hlavu v píči. Ale jo jen tak dál, každej blog se nějakej musí narodit a nějakej umřít...

    OdpovědětVymazat
  18. Angažováním Víti jste dosáhly absolutního blogerského dna. Pozitivní zprávou je, že už může být jen lépe .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chachacha : )).

      Vymazat
    2. V překladu: "Protože že se vídáte a spolupracujete s Víťou,se kterým si rozumíte, soudím, jste dosáhli absolutní blogerského dna, ačkoliv neznám ani jeho, ani vás, ani se neumím podepsat."

      Vymazat
    3. A sakra. Koukám , že se nakonec budu muset za to blogerské dno ještě onluvit. Neboť vidím , že některé z Vás jsou daleko zdatnější potápěčky, než jsem myslel. A Vaše limity jsou mnohem níže. K opravdovému dnu se blížíte až v těchto komentářích.
      Ale na druhou stranu, když o tom přemýšlím , tak propojení fashion glogu fanouška H+M , a food blogu strávnic z menzy je asi logické.

      Vymazat
    4. Hannah je ztracena v překladu.
      Zamotaná v kokónu, ale podepsat se umí.

      Breburda.

      Vymazat
  19. Tady je to ještě ostřejší než diskuze na titulky.com, to jsem myslela že nejde...

    OdpovědětVymazat
  20. Tak tohle asi nechapu :D. Proc se dohaje resi jestli neco napsal Vita, kdyz jde o JIDLO? Naopak jsem rada, ze jsem videla jaky je to jinde. A uz jenom to, ze nekdo prska ohledne toho, ze to je drazsi a tak. Ano, je to drazsi, ale ne o moc a rozhodne to vypada lip a urcite i chutna lip nez v Praze.
    A jestě teda k ty bloggersky "aroganci". Myslim, ze to je uplne naopak, proc by nekdo mel psat blog a pak se pretvarovat, aby ho ostatni meli radi? Vzdyt prave blog je prostredkem k tomu, aby clovek mohl vyjadrit svoje vlastni nazory a ja si teda radsi prectu nejakej osobitej clanek, nez abych cetla nejaky ufnukany plky, ktery pise kazda druha fesn bloggerka, aby akorat podlejzala ctenarum. Lidi jsou vazne divny.
    P.

    OdpovědětVymazat
  21. Když pominu článek, tak jste se jako blogerky zachovaly tak, jak jste vůbec neměly. Ztratily jste respekt u čtenářů. Zrovna od Vás třech bych čekala jistou kulturu projevu a nadhled. Nechat se vyprovokovat dokáže jen primitiv.

    OdpovědětVymazat
  22. vyjadrovani na urovni, koukam :|

    OdpovědětVymazat
  23. škoda, že na vývařovně se teď už asi vaří jenom humus (jo, ne ten s dvěma m)

    pragueneedsmorestyle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pragueneedsmorechickpeas, zdá se.

      Vymazat
    2. hele jestli myslíš jako krmivo pro slepice, tak ne...žádný na balkoně nepěstuju...(beztak už je na tý farmě vyprodali)

      Vymazat
  24. Ne všechny menzy v Čr jsou na tom špatně (někde si doslova pochutnáte, ať už jste všežravec či vegetarián)..ale na druhou stranu se dá uvařit chutně a levně vzhledem k ceně potravin, ale to u nás asi ještě dlouho fungovat nebude a v kuchyních budou stále převládat pytlíkové bramborové kaše apod.
    Kac

    OdpovědětVymazat
  25. "Co se školy týče, bude mi nejvíce chybět menza." viva erasmus.

    OdpovědětVymazat
  26. Jako nezúčastněný pozorovatel, který nezná Víťu ani jeho blog, mám tak trochu pocit, jako by velké řadě z vás vadil spíš Víťa než obsah článku. Nevím, jestli by se mnou autor souhlasil, ale otázka na konci mi přijde spíš rétorická, než že by na ní měl někdo čekat ufňukaný socio-politický rozbor toho, jak je to tady všechno na hovno, a tak se kvůli "nízkým platům učitelů" a "podfinancování vědy" nemůžeme ani dovolávat nějaké kultury stravování, natož abychom byli tak drzí, že to vůbec řešíme. Fandím Víťovi. Článek je solidní a otázka je položená správně. Myslím, že Vaše reakce nám na ní daly dokonce velmi uspokojivou odpověď - žádná taková menza tady být nemůže nejen kvůli relativní chudobě učitelů a studentů a podfinancování vědy nebo jiných sociálních problémů, ale hlavně proto, že jednodušší si je říkat, že máme na míň. A co se týká Hannah: A jakou reakci jste jako čekali na tak záštiplenej koment, jaký předvedly kočky? Vážně netuším, proč by měly být holky neustále nad věcí. Ne, tenhle blog nepíší roboti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak osvěžující je vidět, když blogy čte i někdo, kdo opravdu číst umí. Mimochodem, ani by mě nenapadlo, že by ty poslední věty bral někdo jinak než jako rétorické otázky...

      Vymazat
  27. Nikdy nepochopím, jak se do sebe můžete takhle navážet. A ještě se shazovat slovy typu ,,Čecháčství´´ apod. Tyto reakce z nás přesně ty Čecháčky dělají.
    Ne, tento blog se zaměřuje na stravu v různých zařízeních či u Vás doma, takže velmi závažné globální problémy jako nezaměstnanost, globální oteplování, proč už je neefektivní keynesiánství atd. se sem opravdu nehodí.
    Ano, doba je zlá. Zhodnoťte si situaci ale každý sám. Proč nemáme peníze, a přesto každý týden jezdíme nakupovat do obchoďáku? (Plná parkoviště jsou toho přímým důkazem.)
    Ano, ať si každý říká co chce, ale kvalita potravin je u nás přímo tristní. Kamkoli pojedete na ,,západ´´ poznáte, že je to o úplně něčem jiném. Projela jsem půlku světa a ne, není to jen slovní obrat. Od Ameriky, Kanady, Evropy, Kuvajtu, i v opravdu chudém San Salvadoru se jí kvalitnější potraviny než u nás.
    Ne. Málo dotované?! Proč tedy v tom případě všichni tak brojí proti školnému. Třeba by to mohlo tento problém vyřešit. Vyšší školství je služba jako každá jiná, tak proč ho trochu nepodpořit?
    Ano, koukám, jak si každý vyčítá gramatiku a ohání se slovy cizího původu, ale tady si to nikdo nemá co vyčítat. Tak když si nejsi jistý, zkontroluj si to po sobě anebo si pořiď google chrome a ten Vám to rovnou opraví.
    Ano, Hannah, to jsi trochu přehnala. Ale kdo zná Hannah tak dobře jako já, ví, že taková ona prostě je. Ok, Hanni, mohla jsi trochu ubrat, jak by ti to řekla moje mamka.
    Na závěr. Tento článek mi přišel vcelku dobrý. Nechyběla tam taková lehkost psaní a to mám já prostě ráda. Takže Viťo, good job!

    OdpovědětVymazat
  28. Muck Marti, přijedu na návštěvu, jo <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. apropó, co znamená to Muck?
      http://translate.google.cz/?q=Muck&um=1&ie=UTF-8&hl=cs&sa=N&tab=wT

      nemá to být náhodou Cmuk? ty budeš nejspíš levoruká ;-)

      Vymazat
  29. víťa je debil a vy dvě trapný krávy, ale tak ... takovejch je, zbytečný to řešit nějak víc ;)

    OdpovědětVymazat
  30. asi takhle - chtěla jsem si přečíst i ostatní komentáře, jenže jsme se dočetla samé bláboly, urážky a nadávky, které se v podstatě ani netýkaly tématu, kterým je víťova recenze. a ta je sakra dobrá!!! jo, slintám, protože na tohle jídlo se dá dívat a dokonce na něj mám i chuť... naši menzu, tím myslím menzu v olmu, už jsem nenavštívila asi 2,5 roku (v olmu jsem téměř 3) - poslední konzumace halušků degradovala ten pokrm i slovo tak moc, že se divím, že pořád jím halušky! řízek připomínal přihřátý hadřík (jo, hadřík, ne hadr!) a uho teklo ze všeho. sralo mě to a pořád mě to sere, protože když dám za oběd šest pětek, tak se chci najíst a ne to jít hned vyblít. na durhou stranu - menzová šunková begate byla skvost nad skvosty, všechny ty crocodille srandy se můžou jít zahrabat. od kámošů z prahy vím, že menzy tam stojí taky za hovno, v brně je, myslím, jedna dobrá menza. tak kde se stala chyba? taky bych brala těstoviny za 2e, protože pade za dobré jídlo (a dobrou porci) není moc. bože, štěstí, že umím vařit....ufff...

    OdpovědětVymazat
  31. K úrovni recenze netřeba se vyjadřovat, každý ocení něco jiného, můj šálek čaje to tedy není. Fotky dostatečně vystihující, jídlo vypadá chutně.
    Co se týče komentářů, reakce o tělesných otvorech jsou prostě trapné a nevypovídají nic o lidskosti bloggerek (viz "je taky jen člověk"). Když je někdo sprostý, je to ukázka lidskosti? Ale no tak.
    K reakci Kočky P.- sám Vítězslav na konci článku klade otázky, co je u nás špatně atp., které dostatečně opravňují komentář Pipilotti, na němž neshledávám nic špatného ni urážejícího (ovšem možná kvůli tomu, že nerozumím "péesku".)Otázky mi totiž ryze řečnické nepřipadají, až na tu, proč Víťovi nechutná, a P. odpovědi mi přijdou rozumné.
    Co jiného mají podobné články za smysl, než rozpoutat debatu? A, velké překvapení, lidé debatují, místo aby chválili a souhlasili, tak je pošleme do prdele. Opravdu ubohost. Třeba je tohle ta odpověď na otázku, proč u nás něco nejde. Se stejnou arogancí a neslušností se setkáte prakticky všude, takřka všichni si myslí, že dělají věci nejlépe, jakákoliv OBOHACUJÍCÍ debata je nemyslitelná, všichni na sebe jen zvrací svoje názory a neposlouchají, co jim oponenti říkají. Tak. Proto to tady nejde a jen tak nepůjde, takže žerme blafy, milánkové. Dokud se nenaučíme jeden druhého skutečně poslouchat. Jana

    OdpovědětVymazat
  32. U nás vařej dobře...občas...ale já stejně jim hlavně v salatovym baru a ten je vždy awesome! :) (CZU)

    OdpovědětVymazat
  33. Ta Hannah je jakože docela píča. :)

    OdpovědětVymazat
  34. Tyhle "recenze" kazdeho jenom otravuji. Ja bych vsechny ty vyvarovne zakazala.

    OdpovědětVymazat
  35. nad tímto článkem slintám už pět let <3

    OdpovědětVymazat