neděle 4. března 2012

PARTY LIKE PŘEMEK PODLAHA

Nevím jak vy, ale jako malá jsem ze srdce nenáviděla pomáhat rodičům na zahrádce. Znáte to - sbírání mandelinek, boj s pampeliškovými kořeny a další agro zábavička. Přemek Podlaha pro mě představoval šiřitele satanského kultu a Béda Trávníček a Obi bobr jeho prodloužený pařáty zla. Moje vize spokojenýho života byla taková, že nejmíň do šedesáti do žádnýho hobby marketu nevkročim. No, stalo se. A stálo to za to: 

Jarní bylinkaření Vol. 1
Teď pár slov zemědělné moudrosti mých předků: Byla jsem líná od začátku všechno pěstovat ze semínek, takže jsem vyrazila pro sazenice do Hornbachu. Mátu, petržel a meduňku jsem tam pořídila za 23,-/kus. Na netu jsem četla, že někdo s úspěchem použil i ty supermarketové (má někdo zkušenosti?), ale byla jsem důrazně poučena, že jsou rychlené a určené k přímé spotřebě takže prý nebrat. Jasně, mami.

A teď otázka na vás (ano, jsem v tomto oboru zelenáč, ha-ha): Nějaký tip na ještě lepší zdroj bylinkových sazenic v Praze v podobné cenové kategorii? Výběr v Hornbachu byl celkem omezený a pěkné, české oldschoolové zahradnictví ala to v Berouně u Jungmanky by mě velmi potěšilo.
Teď něco k semínkům - výběr měli slušný. Za mínus považuju to, že byly o něco dražší než české Semo (mezi 10-100,-/pytlík), velké plus je určitě to, že tam mají i věci, které v ČR zatím ještě nejsou tak gastrotrendy a v obyčejném zahradnictví nemusí být tak běžné. Jo, a je dobrý ty etikety číst. Jinak dopadnete jako já, a pořídíte si libeček, který má dobu výsevu v....říjnu a listopadu. Paráda.
Dašlí zahradnický skorofail nastal záhy po výběru semen - zásadně nedoporučuju chodit do Hornbachu na Čerňáku po setmění - z neosvětleného venkovního regálu jsem si omylem místo bylinkového (58,-/10 l) málem odnesla substrát pro hroby a hřbitovní kvítí. 
 Protože moje gardening-ego je na nule, začala jsem projektem s příslibem zaručeného úspěchu: Do tácu (35,-/ks) jsem nasypala tenkou vrstu substrátu, dala navhlčenou vatu a zasela řeřichu. Do té zdánlivě prázdné části jsem zasela pár semínek rukoly - podle nějaký zahrádkářský diskuze to prý naklíčí a vzejdou z toho malé lístky. 

Možná je to ale taky naprostá blbost - máte s tim někdo zkušenosti? Většinu semen rukoly jsem si nechala a plánuju je zasadit do truhlíku (cca 20 x 20 x 40 cm) - jakékoliv zkušenosti v této oblasti ocením zlatem? A kdyby mi někdo osvětlil odvěkou zahrádkářskou šifru rukola vs. roketa a.k.a. diplotaxis tenuifolia, rucola selvatica & eruca sativa, budu vám též vděčná.
K bylinkám: U květináčů (18,-/ks bez podtácku)  je poměr cena : estetika naprosto tragický, slušně vypadající high tech truhlíky se samozavlažovacím systémem (WTF!) se vyšplahjí až na litr. Ty důchodci na tom asi nebudou zas až tak špatně. 

Petržel, meduňka a máta (tj. pokud nejste já a nekoupíte si menthu spicatu místo piperity) údajně dobře rostou i ve stinějším prostředí - nebydlím ve vysokém patře a mám okno do dvora, takže slunomilnější odrůdy budou muset na zahradu na pospas pejskařům, ožralům a zábavní pyrotechnice. Substrát je smíchaný s hlínou nabranou na zahradě v poměru 1:1, uvidíme co to udělá. Ne, Přemku, nepřepařovala jsem jí - stejně jako Hannah nemá čas vařit na mírném plameni, já nemám čas na tohle.
Tak...své mrzké zahradnické znalosti jsem vám předala, nyní přichází otázky:
0# Bylinkujete? Pěstujete? Ve městě?
1# Nakupuje Xavier Baumaxxa v Baumaxxu nebo proč se tak doprdele jmenuje?
2# Semo prodává semínka speciálních  květináčové odrůd bylinek a dalších roslin, která nemají objemné kořeny - má s tím někdo zkušenosti?
3# Nějaké tipy na bylinky & rosliny užitelné v kuchyni, které prosperují i v neosluněném prostředí (vyjma řas ;)?
4# Co ta zpropadená rukola?
5# Substráty - zbytečné/ne & kam v Praze na hlínu?
6# Hnojíte?
P.S. Dva přesazovací triky: když nemáte lopatičku použijte kuchyňskou lžíci nebo naběračku....a květináče ve kterých sazenice koupíte rozstřihněte po stranách, abyste rostlinky nemuseli vyklepávat.

30 komentářů:

  1. Letos už jsem stihla dorazit jeden květináč bazalky, prý jsem ho přelila, moje teorie se spíš zakládá na tom, že bio zemina bude určitě pěknej šunt. Pěstujeme meduňku a mátu v truhlíku, bazalku za oknem v květináči, jinak zbytek na zahradě. Nehnojíme, nepoužíváme speciální semena, jen zalíváme.

    OdpovědětVymazat
  2. O jednom takovym zahradnictvi co shanis asi vim ,ale neni v Praze, ale zas když znáš Beroun, tak to snad nebude problém :) http://www.zahradalisy.cz/mainmenu.html

    OdpovědětVymazat
  3. haha, substrát na hroby mě dostal :D:D
    a v oboru ti neporadím, u nás zahradničí jenom táta (ale to tak důkladně, že ho celý jaro-léto nevidíme, protože sází, zalívá, sklízí pořád :D)

    OdpovědětVymazat
  4. #1 Ten nebohý člověk tam pracoval.

    OdpovědětVymazat
  5. sazenice hledej třeba v holešovicích v tržnici a nebo v oldschoolových zahradnictvích.

    http://www.firmy.cz/Remesla-a-sluzby/Remesla/Zahradnictvi?extendedFilter=&regionsSelected=CZ010&regionQueue=CZ010%2C&send=1&q=

    OdpovědětVymazat
  6. na Ipaku u zastavky tramvaje prodavaji tenhle sortiment, doporucuju.
    http://www.johnsons-seeds.com/catalogue/HRB

    OdpovědětVymazat
  7. V hale 22 (to zní skoro jak ta knížka)v holešovický tržnici bejvá zjara docela slušnej výběr sazenic. Loni jsem to zkusil s bazalkou, tři trsy po 10 Kč a za chvíli toho byl plnej podlouhlej (nesamozavlažovací ) truhlík. Bazalka rostla snad až do konce listopadu uvnitř na parapetu a bez hnojení.

    OdpovědětVymazat
  8. já bylinkařím v práci. máta ze zahrádky se na zimu zatahla do země tak sem ji vyhodila. teď mám jen pažitku a bazalku. a doma je nemám, protože máme kočku. ale moji kolegové tam mají klidně i rajčat nebo papriky nebo kýho čerta jakýsi sazenice. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Hej Karol, a ten Baumaxa si tak říká, protože dřív dělal vedoucího oddělení v Baumaxu, fakt, četla jsem to v rozhovoru.

    OdpovědětVymazat
  10. vyzkousej rajcata- mala cherry- jde to v pohode vypetovat ze seminka a loni mi davaly ranni snidani az do podzimu:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Zasazene vsemozne rostlinstvo bylo minuly rok k sehnani na farmarskych trzich. Uprimne doufam, ze letos tomu bude stejne.

    OdpovědětVymazat
  12. Bylinkovala jsem a pěstovala doma - všechno sežraly smutnice a jiné potvůrky, které bydlely v nepřepařené koupené hlíně. Ty mršky mi to udělaly dva roky po sobě. Letos hlínu upeču v troubě (taky to pomáhá) a jestli se mi tam zase objeví nějaké mušky nebo jiné breberky, tak to vzdávám.
    Hnojila jsem ne moc často granulemi http://www.zemedelske-potreby.cz/zahradnicke-potreby/hnojiva.php

    OdpovědětVymazat
  13. Doporučuju nakoupit aspoň bednu rumu. Máta je plevel, na vaření se nestíhá spotřebovávat, takže mojito to jistí :)

    OdpovědětVymazat
  14. V Lidlu jsem dnes nakoupila v nejlevnější cenový kategorii semínka tymiánu, saturejky a řeřichy za 7,90! Kvalita neznámá :)

    OdpovědětVymazat
  15. Mám zasazený mix salátů k řezu z edice "Malá zahrádka".Tož uvidím. Jinak petrželuju a bazalkuju prakticky celý rok. Hala 22 rulez!! Jo, a hnojím bobky vlastního králíka. :-))

    OdpovědětVymazat
  16. Nejlepší semena jsou od Seva Seed (http://www.sevaflora.cz/index.html) nebo od firmy Semo (http://semo.cz/homegardencz/), třeba už proto, že jsou oproti těm z velkejch řetězců český. Dají se objednat přes net nebo jsou k sehnání v každý lepší prodejně se zahradnickejma/zahrádkářskejma potřebama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nohel Garden jsou taky český :)

      Vymazat
    2. Ale maj debilní název, tak maj smůlu.

      Vymazat
  17. jelikož také bydlím v přízemí a můj parapet je stinný, přemýšlím o tomto: http://bydleni.idnes.cz/bylinky-pestovane-hlavou-dolu-aneb-napady-nejen-do-malych-bytu-p7j-/dum_osobnosti.aspx?c=A101124_172238_dum_osobnosti_rez

    máte někdo zkušenost?

    OdpovědětVymazat
  18. jelikož také bydlím v přízemí a můj parapet je stinný, přemýšlím o tomto: http://bydleni.idnes.cz/bylinky-pestovane-hlavou-dolu-aneb-napady-nejen-do-malych-bytu-p7j-/dum_osobnosti.aspx?c=A101124_172238_dum_osobnosti_rez

    máte někdo zkušenost?

    OdpovědětVymazat
  19. co se bylin týče, tak jsem ustrnula na levelu řeřicha a dál se asi nedostanu:D má lenost je slinější než já. nicméně strašně ráda objednávám kytky z takového toho časopisu s trpaslíkem "jé dědo, divej jaké krasné kytičky, to musíme na zahradě mííít!"...no a babička se o to teda potom stará a my se kocháme....

    OdpovědětVymazat
  20. Na trzích mívají sazeničky...Minule jsem takhle vypěstovala i papriku a rajčátka na balkóně a bylinky jako tymián a rozmarýn drží i přes zimu

    OdpovědětVymazat
  21. Moc hezký sortiment sazenic mají tady. http://www.zahradnictvi-chladek.cz/nabizeny-sortiment.html v kategorii bylinky, která tě (vás) odkáže sem > http://www.katalog-rostlin.cz/bylinky/strana1-9.html

    Ještě je kosa na osazení terasy a parapetů mám v podkroví pramálo, takže klíčím zatím jen papričky.

    Live long and prosper!
    Spock

    OdpovědětVymazat
  22. A až začnete pěstovat hairloom rajčata, budete již nadobro ztraceni. Letos půjde o sedm odrůd od černých třešňových Black cherry přes vynikající černé Paul Robeson, ovocné Green zebra až k žlutému třešňovému Blondkopfchen po masitou Azoyochka. Vše z tomatofest.com.

    OdpovědětVymazat
  23. Ještě k substrátu-výborné je kokosové vlákno, cihla stojí pár korun a je z ní kýbl substrátu, roste v něm vše a smutnice žádné. Jediné, co je potřeba, je lehce hnojit univerzálním hnojivem, nebo připíchnout ke každé kytce jednu tyčku pevného s prodlouženým uvolňováním. Ale osobně hnojím nejraději sušeným slepičím trusem, což se sice moc nehodí do bytu, ale balkón jej snese.

    OdpovědětVymazat
  24. Čau, jak už tu někdo psal, sazenice bylinek na farmářských trzích nebo taky na Havelským tržišti (tam to mají třeba lidi od Mělníka a tak, který to dělaj už strašně dlouho). Co se týče semínek, od Nohela radši nekupovat a na Baumaxy a tohleto kašlat. Hezky česky od našinců, ne? Speciální odrůdy do květináčů jsou dobrý jak který - bazalka, kopr a spol. OK, ale třeba naťová petrželka mi prostě neroste a neroste a neroste. Máta hodně bují, takže té nemusíte set moc, spíš různý druhy, ať je sranda, rozroste se to. Jo, a mám pro vás tip - salátová bazalka, tj. že jí neochutíte salát, ale že z ní naopak salát uděláte (pak vyfotit a recept dát na blog, což?). Semena této odrůdy nabízí Seva tuším. Urban gardening rulez!

    OdpovědětVymazat
  25. Ještě info k tomu substrátu - pokud jej kupujete, tak opravdu vybírejte ten "pro bylinky", má totiž snížený obsah těžkých a jiných kovů (kadmia, rtuti, olova, arsenu, chromu, mědi, molybdenu, niklu a zinku). Je to vždy napsané na zadní straně balení. Bylinky z té hlíny budete jíst, tak si nezanášíte organismus něčím, co by vám ve stáří mohlo přitížit.
    Jo a ještě jedna malá rada - pokud bylinky koupíte jako sazeničky, tak je přesazujte s trochu vysušeným substrátem. Lépe vám půjdou vyklepnout a taky kořeny jsou méně náchylné k poškození a následnému útoku škůdců. Přesaďte a zalijte až za hodinu, za dvě. Ranky na kořenech se totiž stačí zacelit.
    Pěstování zdar.

    OdpovědětVymazat
  26. To s tou hlínou (přepařit, vypálit) mě celkem dostalo. Taky jsem o víkendu vyrazila za semínkama různých bylinek. Chtěla jsem zkusit i ty rajčata, ale kamarádka mě varovala, že můžou být dost vysoký, jiná mi zase doporučovala chilli papričky... Nevím, sáhla jsem po klasice. Ale chtěla jsem doporučit zahradnictví ve Střešovicích na Praze 6, jsou sice trochu dražší, ale mají dobrej sortiment.

    OdpovědětVymazat