neděle 17. května 2015

NORMA-CORE

Jízda králů se jmenuje šlehačka ve spreji s PŘÍCHUTÍ VAJÁKU, zkuste nezešílet!
V neděli se má chodit do kostela. Do chrámu. Nebo třeba do muzea, občerstvit duši. Zkusila jsem tak trochu po svým propojit chrám a muzeum a vrchol tohohle trojúhelníku byl nečekaný- NORMA. A to ještě štěstí, že měli zavřeno vedle ve "Vše za 13", to by dopadlo- zase bych tam nechala všechny peníze.
Normu bych definovala jako opravdový diskont pro tvrdý jádro kde normcore konečně dostává svojí původní definici. Pokud je na vác LIDL moc fancy a mainstream, je tu NORMA.
Jako každý správný a poctivý německý diskont má svoje privátní značky- mezi nima pár perliček, ta největší je asi rumová tyčinka HERGOT- tedy falešná Margotka (měli jste šanci v jednom z mých starších postů z výletů po krásách zemích českých a tehdy jsem jí koupila, tuším, v Normě v Železným brodě s dárkem pro Hannah, tedy singl panákem vodečky z likérky Drak, YOLO).
Německé diskonty jsou geniální ve své jednoduchosti- dispozice produktů je v Normě analogická té staré známé z Lidlu- včetně speciálních nabídek v koších na středu obchodu. Neztratíte se.
Pro začátečníky opravdu doporučuju Normu v Holešovický tržnici v něděli odpoledne bývá dokonale prázdná (ale bohužel i obsah tovaru v regálech není stoprocentní, ale aspoň vás nečeká až takový kulturní šok).
Tak pojďme na to.
Koše se speciální nabídkou- kategorie SLADKOSTI (kam patří speciální edice šlehaček ve spreji z úvodní fotky):
Velice EXKLUZIVNĚ působící čokoláda MONAMI ve tvaru TROJÚHELNÍKU je tak 2005!
Pamatujete na časy penálů a barevných sešitů na základce? Pak si musíte pamatovat na tuhle novou definici kýče a toho jak na tom neskutečně zbohatnout- Anne Geddes. Překvapení- v Normě si ty časy památníků, desek a tužek s ulepeně rozkošnýma miminama spícíma ve slunečnicích můžete připomenout a koupit někomu jako príma dárek bonbony v týhle krásný krabičce. Gratuluju. A asi to koupím Mírovi Valešovi, má rád hezké věci.



Jo, mimochodem, někde tady vidím počátek mimibazarního umění scrapbooků a foceníčka miminek doplněnýho o vkusný koláže (pomalovaný těhotný břicha, miminka v plyšových oblečcích zvířátek, roztomilé efekty malování a svojská estetika maloměstskýho fotoateliéru). Díky Anne, mockrát díky.
Přejděme do kategorie privátních značek. Na omáčky a gastrodoplňky mají zavedený OLYMP. Chuťový vrchol nemůže být výš.
Akce na koření- kdo mi vysvětlí školní směs má u mě bonbony by Anne Gaddes.
Sekce domácí pohoda a dekor- mnoho druhů relaxačních cd (cédé, to je tak retro!) ocení každá hospodyňka ve stresu a báječný multi-rámeček na fotky (třeba právě těch těhotných bříšek, mimísků a dovči na Jadranu) je jedinečný svým neotřelým provedením: to nejsou singl rámečky, ale jeden velký systém malých rámečků, jo, je to celý SPOJENÝ. Doporučila bych před pár lety do "Jak se staví sen", dnes bych to viděla na regionální Prostřeno. Prostě designová apoteoza pro začátečníky.
Relaxuj s tetou ezo-normou.
NORMA DYZAJN MÁRKET
A teď pojďme na mojí oblíbenou kategorii- tedy tvarosloví vinných regálů. Norma mě totiž překvapila nejen alko-sortimentem na úrovni ve všech možných cenových úrovních, ale zvláštní cenu poroty si zaslouží za velký výběr tvarově neotřelých lahví za mnohéž z nich by se nemusel styděk ani Bořek Šípek.
Tato kategorie je sponzorovaná seriálem #Dokonalýsvět a přináší vám ji exkluzivně v premiéře #vožraláženská.
1) LAHVE S ROMANTICKOU STRUKTUROU. Oceňuju dynamické ornamenty.
2) DÁRKOVÝ PACKAGING PRO INTELEKTUÁLY A JINÉ MILOVNÍKY KNIH A DOBRÉHO VÍNA.
3) RETRO VÍNEČKO. Ocení nejedna vožralá ženská, vhodný na holčičí dýchánek nebo na takové ty chvilky "sama doma".

4) MEDINET A PROVEDENÍ "KLASIK" (SEDMIČKA) A VERZE "DO ŠKOLY A DO PRÁCE" (0,25 L).
Zde autorka článku se svačinovou verzí růžového Medinetu a svačinovou verzí sektu (singl nebo trojbalení na víkend). Což u mě získává extra punkty, včetně faktu, že je šroubovací!
No-filter, no-photoshop, no-rma a vožralá ženská jako mystery shopper.
Ještě něco navíc pro milovníky kultury a divadla: Hamlet z Rakvic. Nedodám víc.
A pokud jste se dopili až sem, zasloužíte si bonus v podobě písničky, opět sponzorováno by #Vožraláženská:

BONUS:
Tvrdý alkohol taky nebyl pozadu co se týče designu- vlastně mě nakonec ani nemrzelo, že jsem nestihla Prague Design Week. Byla jsem totiž v Normě. Zde nějaké fantasticky exotické pitíčko v bachraté lahvi.
Mezi standartníma potravina jsme objevili klasiku s asijským twistem:
Další šok (a ještě větší fakt, že jsem si to koupila) byla ŘEPOVÁ MUESLI TYČINKA. V čokoládě. Pro mě absolutní důkaz toho, že svět se řítí do záhuby a nic není jako dřív.
(O pár hodin později: právě jsem ke kafíčku snědla New Bar z český Cerey ze Zábřehu a jsem nadšená, tyčinka je sladká, šťavnatá a v docela milý mléčný čokoládě, pokud nás čte někdo ze Zábřehu z Cerey tak gratulujem a pošlete nám bednu vašich českých flapjacků a taky další várku muesli-řepy, namotala jsem se, sama koukám jak puk!)
A teď chlaďák. Sekce kysaný zelí:
Zelíčko ve stylu vintage
Zelíčko ve stylu česká pohoda.
 Ready-made smažený hermelín- opět extra punkty!
 Hledání ztraceného času v chlaďáku...
A co jsem si v Normě nakonec koupila? Prozradím vám, že bonbony Latte Macchiato to nebyly...
 Ale bylo to tohle:
jakožto duše Drogerieráj jsem neodolala designu bavlněno-viskózový vaty (ovšem česká není, země původu EU) a mandlovýmu krému s hezkým složením z Hradce Králové, rafíčko za 17 korun, protože miluju kokosový věci, řepová česká muesli tyčinka, protože jsem byla v šoku a samozřejmě, miniatury sektu a rosé (#vožraláženská).
Ještě maličko architektury a reklamních sdělení:
Tetu Normu, diskont pro opravdový srdcaře najdete mimojiný v Holešovický tržnici, pavilon 11.

 P.S. Norma jde s dobou, tohle je meme ve svojí fyzický podobě, já gratuluju!



5 komentářů:

  1. super článek! Norma je fakt peklo. Byl jsem tam dvakrát a poprvý jsem přemejšlel, jestli vůbec berou platební karty. Měl jsem pocit, jako kdybych byl někde v Polsku začátkem 80s.

    OdpovědětVymazat
  2. Norma pobavila při úterním ránu!
    Dík.

    OdpovědětVymazat
  3. Školní koření je chuťofka, co kuchařky ve školách a školkách mrdnou do každýho jídla, a pak se diví, že to děcka nechcou žrát. Přece nebude Máňa přemýšlet, jak co dochutit - prostě lupne pár sáčků do hrnce a je hotovo!
    Bonbóny nechci - mám radši lízátka. Tak až se uvidíme, dáš mi líznout, ju?

    OdpovědětVymazat
  4. Tradičně báječné čtení k popukání, díky!

    OdpovědětVymazat
  5. No ufky-pufky do Normy chodí jenom plebs! A možná tak zamindrákované feministky. Protože si myslí, že je to kchůl. Vítězslav Ivičič

    OdpovědětVymazat