pondělí 12. srpna 2013

ZLO MÁ JMÉNO CHÝNĚ

Tenhle výlet byla prostě chyba. Takovej ten línej den kdy chceš jet k vodě, ale necháváš to náhodě. Je to hezký rozhodovat se impulzivně. Proto jsme jízdenky do Berouna pět minut po jejich koupi vyměnili obratem na pokladně za jízdenky na pražský motoráček. Jen proto, že nás okouzlil nejen jeho vzhled, ale i svéráz mašínfíry. Chyba. Na ceduli bylo napsáno, že motoráček končí v Praze-Zličín. To nebude na sídlišti, to bude někde na kraji, v nějakým vesnickým pozůstatku Zličína. A taky tam někde blízko prý je nějaký pivovar neboco, sliboval mi můj kluk. A tak jsem úplně zapomněla na koupačku v lomu, ačkoli bylo asi 40 stupňů ve stínu...
Začátek byl super- sice jsem se málem pozvracela z okýnka, když jsme jeli přes pražský semmering nad Prokopákem po hřebenu, ale výhled byl prostě malebnost sama a za moje závratě nebohej motoráček nemůže. Dokonce nám přes koleje přeletěl bažant, nekecám. Všechny zastávky byly malebný, jedna dokonce vypadala, jako by vlak zastavil v nějakým zapadákově v jižní Itálii. Jenže my jeli až na konečnou. Konečná byla Zličín. Vskutečnosti to bylo v Řepích prostě někde na pomezí řepskýho sídliště a Zličína. Opuštěná nádražní budova s jedním nádražákem, který nám zjistil, že jestli chceme někam dál (do Chýně, do pivovaru) musíme pěšky asi 15 minut na Zličín. Okraj Řep vypadal jako z apokalypsy- nikde nikdo. Nejdřív paneláky, pak satelit, pak výpadovka. Vopravdu chyběl jen válející se chumel slámy ve slabém větříku (bylo takový horko, že ani ta hypotetická sláma by se nepohnula).
Jediný skvost během strastiplné cesty na Zličín- staré potraviny.
A pak už následovala jen Chýně...dojeli jsme tam ze Zličína, od metra tam jede autobus, klasické mhdčko, cesta byla ani ne na deset minut. V šíleným hicu projíždíte pustou periferií směrem Ruzyně, takový ty okraje kde jediný co najdete jsou podivný satelity ve kterých bydlet musí být za trest a sklady.  Přesně tak to mimochodem vypadalo i v Chýni (na jejím okrai kde byl pivovar). Obrovský haly a spoustu zaparkovaných tiráku a za nima nekonečný pole. Romantický výhledy za všechny prachy. No a naprosti onen slavný pivovar.
Neuvěřitelný je, že v týhle prdeli mají ne jednu, ale rovnou dvě pivovarský restaurace, každou s jiným vedením (of course), jiným menu a jen stejným pivem (lišícím se cenou, lol). A to nepočítám zahrádku, která taky fungovala jako samostatný subjekt a nabízela nanuky, gril a - překvapení- místní pivo.

První restaurace je Pivovarský dvůr. 90s interiér z těžkýho dřeva a ceny, který naháněly hrůzu. A samozřejmě hospoda apokalypticky prázdná. Umím si tam živě přestavit třeba firemní večírek nějaký v cestovky nebo tak, ale rohodně jsem si tam neuměla představit svůj oběd. Nepamatuju si přesně ceny, ale všechno kolem 200 kč minimálně (já chtěla hotovku, heršvec!) a pivo v rozmezí 30-40 (samozřejmě na internetech mají naceněný jen polední menu, který žel o víkendu není).
Dali jsme si pivo (který bylo dobrý) a nenápadně se posunuli za roh, do Pivovarský krčmy.
Krčma působila lidovějším dojemem a lidovku jsme přesně chtěli. Jenže i tady jsme záhy poznali, že Chýně opravdu neskýtá milý přísřeší poutíkům.
Klasicky upatlaný vixlajvantový jídeláky jsou ještě v pohodě....a pivo skoro o polovic levnější než ve vedlejším dvoře:
Kéžby...
Horko a heavy stuff- ok, sice jsme v těch čtyřicítkách neměli uplně apetit na smaženou krkovici nebo tak, ale zase jsem si nechtěli stěžovat, přece jen, ceny byly v pohodě (o to víc jsme nechápali koexistenci těhle dvou rivalů vedle sebe). Tak jsme do toho šli. Konkrétně pečená krkovička a knedlíky mix a guláš.
I like smažený, smažený a smažený, v poho.

Než vám povím závěr tohohle hororovýho příběhu (kterým bylo jídlo) jen na okraj k obsluze-
v předminulým článku z Šumavy si nemůžu vynachválit milou servírku U Kašny v Kašperkách.
I tam bylo jídlo průměrný s tendencí k podprůměru, jenže ona to zachraňovala a co víc-
převálcovala to slušně! Blbý, když k hnusnýmu jídlu dostanete přibalíno taky hroznej personál. Opravdu blbý a vy si řikáte, že tohle kombo jste si teda neobjednali, zvlášť,
když jste se trmáceli přes půl Prahy, žejo.
Takže takhle. personál byl na pěst. Vynucený úsměvy, neochota a taková ta okázalá manýra
"jsem tu, ale taky bych se nejradši válel někde pod bukem". Achjo.
Tak ono to trošku hezky vypadá, což o to....
Vtipní se snažili být...
Myslím, že na festival do Cýně asi nepojedu. Teda určitě.
Vrcholem všeho bylo tohle (viz fotka dole). Já vím, že obsluha má dost často jeden stůl vyhrazený pro sebe, ale takhle okázale se tam kydat s frappíčkem a cigárem a házet ostentativně kolem ty znuděný pohledy, to jsem si brala skoro osobně. Obzvlášť, když krčma je malá a u větších zadních stolů měli zrovna početnější skupinku anglofonních turistů na degustaci piv a na nás tím pádem uvnitř místo nezbylo- a řeknu vám, že v tom horku bych byla bývala dala přednost chladnějšímu interiéru...ok, ale beru to, nikoli to chování, achjo, opravdu si hosti v hospodě musej připadat jako osina v zadku ještě v roce 2013?
Čestný slovo, že jsem se nechovala jako čůza- usmívala jsem se, byla jsem milá. A oni takhle:
"Ty na tý třináctce si zas neuměj vybrat, dyť ty knedlíky jsou stejně polotovary, tak co blbnou.."
Horror dne- nebudu Vám vyprávět o místní parodii na rybník s betonovou pláží a děsivých lidech, kteří se v té zelenkavé hnijící hrůze koupali, sama na to nechci vzpomínat. Proto vám bude muset stačit tohle- aka jeden z nejšpatnějších gulášů co jsem kdy jedla. A to vězte, že já sním všechno a dost často mi chutná. Prostě bych nikdy neřekla, že guláš nemusí být dobrej. tenhle nebyl. Seriously.
A další masivní WTF bylo přenášení jídla v plastových přepravkách přes dvůr (kde seděli hosté, jistě) z nějakého skladu (kuchyně?) do krčmy. Moc jsem tyhle škatulata nechápala. A nebylo to nijak pěkný.
hanoře krkovice- standard, dole guláš- podprůměr.
Omlouvám se všem chýňským, ale tohle byl prostě horor obyčejnýho nedělního dne. A obě chýňský hospody mají problém. Jedna ceny a jídelní lístek (pozor ale jídlo jsme nezkoušeli, takže třeba...), druhá personál a jídlo samotný. No není to škoda? Zvlášť, když pivo bylo super!
A vtip na konec- večer mi můj kluk říká: "Tyjo, když nad tím tak přemýšlím, mám pocit, že tím pivovarem kam jsem chtěl jet byly vlastně Únětice." Tak nevadí, i tak dík za tu křížovou cestu.)

Bonus pro Tranha:
Recept tady! A tentokrát jsem si omáčku koupili ve Pho na Jiřáku. Upřímně- příliš práce a vynaložený energie.)

Zase jsem po roce motala závitky!

A jako dezert pohár jako z devadesátek! Nanukáč, "pravá" šlehačka, ovoce a trubička!

24 komentářů:

  1. Já napoprvé četla název článku jako zlo má jméno tchýně :) Jinak moc pěkný článek a ačkoliv Chýně není zrovna v blízkosti mého bydliště, zřejmě se jí budu obloukem vyhýbat :)

    OdpovědětVymazat
  2. kde je tranh kam zmizel tranh

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. si taky řikám, a to mu jdu prostě na ruku a von nikde!

      Vymazat
    2. To četli!!!Tam koukni co TRANH tam psala! Bonus dáme!běželi sme a rodič taky mu to co psala četli a ten takovi hezké tváře na to a on že co kdo zna Tranha mě zna!!! Krasné to tam vidět zase závitci!!!Ano takovi ano. Přijdte do SAPA - dáme takové porce!ne 1 víc porec na jeden táliře.Vite u nas je že se poví pří -sloví: Komu rodi buvol - má dva buvol, komu opic kouká ve kleci - ten má chytrost,, a to Pakočka to je chytrá!! POZOR pani - co je ,,nahoře krkovička,,? jak dělaj? smaž? krájet?to čteme porád rodič - koukej tam koukaj tam - TRANH psaly!!! děkujeme váma hezký večer přejeme vám. Tranh a můj rodič (otec tam matka sedi taky vidi to).

      Vymazat
    3. hanoře?dolu?nahoře vysoko? to neni možné chyba.Tranh

      Vymazat
  3. Kdybych měla pivovařovnu tak ch7ni doporuč9m jednoznačn2. tak říznou desítku maj snad jedin2 tady. Ale jídlu opravdu nevěřit :(

    OdpovědětVymazat
  4. Asi takhle... já jsem Chýňská! a tenhle článěk mě tak nějak... neříkám pivovar, byla jsem tam na obědě jednou (nemám prostě ráda hospodský jídla) a tohle prostě je typická hospoda, kde není nic co očekávat. Pivo je tu dobrý, s přítelem se na procházce často stavíme na zahrádce na jedno. Ale proč komplet urážet Chýni? Je to prostě vesnice no tak co. Ze strany od Prahy je hnusnější, ze strany dál za pivovarem je to prostě vesnička kde se lidem krásně žije. Přítel tu postavil barák, do práce dojíždíme oba do Prahy a co nám tu chybí? Nic. Menšinou je tu akorát jeden vietnamec s krámkem a jinak klid. Já bych za nic neměnila a jen bych lidem doporučila, nejezděte sem na výlety, je to prostě vesnice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak říkám- opravdu je článek reakcí na onen pivovar a jeho gastro-provozovny a ne na Chýni jako takovou. A pivo bylo za ten den to nejlepší co jsme v obou zařízeních dostali, fér.

      Vymazat
    2. Dobrý večer,
      tak vám povedl napsat takové krásné to všechno, děkujeme vam tak le.. Ptal rodič a cože vietnamec zase špatni tváře -ale neni to ten co kamarád. Mysleli rodič ež to je!Lin Thuy, ale ten vietnamec. Vietnamec Lin Thuy ten tam taky byl, ne už ted ne.Tam neni on.Hezké závikty to zabalila.POZOR - všechni zaviteky stené!Nesmí POZOR tam je věčší jeden než tamti závitci.Chyba špatni. Musi stejni jeden, stenji druhy, stejni črtvý a paté zavitci.Tak pozor toto!Hezké pozdravy zásilka! Nashledanou a hezkynoverok i večery. Tranh POZOR naty zavitci jenom. Stejni všechny musí tak byt šetři tam šetři sem to je to!

      Vymazat
    3. Vitnamec!!!!!Velké porce-češský rádi toto.Děkujeme Tranh.

      Vymazat
    4. Jako recenze na pivovary souhlasí, to nepopíram, ale věty "Neuvěřitelný je, že v týhle prdeli mají ne jednu.....nebudu Vám vyprávět o místní parodii na rybník s betonovou pláží a děsivých lidech, kteří se v té zelenkavé hnijící hrůze koupali" se mě prostě dotkly. Navíc dnes jsme byli opět posedět na venkovní zahrádce, kde to je pro rodiny s dětmi ideální. Je pravda, že v restauraci, když jste Čech a niz extra z Vás nekápně, tak se k Vám chovají blbě.

      Vymazat
    5. Já sem z Vietnamu! z Da Nang! Tam co se plave v řece je špinvé ale takoví lidé tam taky skoč a plavají sem nahoru dolu a sou zdravé lidé neznají čisté bázení s chlor, špina, ale ne nemocni. Děkujeme. Tranh

      Vymazat
  5. tou chýní z nadpisu asi bude myšlen ten pivovarsky restórant, než nejaka vesnice kde nikomu nic nechybí, no a že by TRANH byl z CHÝNĚ? a byl tam menšinou!WOW!
    TEKU

    OdpovědětVymazat
  6. Jsou i horší věci.
    Invaze z Marsu, termonukleární válka... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      pište prosime jen takoví věci co si tykaji téma. Necheme tu valku.Zname co tam vietnam udělala špatni doted vše.
      Děkujeme Tranh

      Vymazat
  7. Pakočko Pakočko, to není chumel slámy, to je kytička. :-)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Tumbleweed

    OdpovědětVymazat
  8. kokokodák! "a pivo v rozmezí 30-40 (samozřejmě na internetech mají naceněný jen polední menu...)" - milá dámo, nevím jestli jste slepá, nebo prostě husa, ale do pivovaru Chýně jezdím pro pivo už velice dlouhou dobu, uvnitř v restaurantu jsem byl už X-krát na obědě i večeři, a přesto že jídlo tam není opravdu z nejlevnějších, je výborné a všechna piva od desítky po sedmnáctku tam stojí 21 korun českých. Takže si svá z prstu vycucaná moudra strčte kam slunce nesvítí. Na druhou stranu při hodnocení putyky ve dvoře máte přiznávám v lecčems pravdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobry den, jak dělat slepa husa? pečet? nebo jak že pak kra jite? davajk Knedlici? Děkujem vám mnoho Tranh

      Vymazat
    2. tak asi tebe kokodák znaj páč seš asi čtamgast, chudákům co vypadaj ze přijeli z prahe, pivo nabouchaj cenu až se oči protočí, páč naše pivo stálo taky 38

      Vymazat
  9. Mate pravdu majitelka je falešná ubohá a recenze urovně pivovarské restaurace klesají tam umí jenom zdražovat a uroven no hruza.Bývalý štamgast z Chýně.

    OdpovědětVymazat
  10. paaane jooo, myla pakocko, musim rici, ze takovouto snusku hlouposti a primitivismu jsem uz dlouho necetl. Do chynskeho pivovaru jezdim tak 4x rocne na vynikajici tataracek, ktery v kombinaci s polotmavou dvanactkou nema konkurenci siroko daleko, stovezatou maticku nevyjimaje. Holt za dobre jidlo je treba zaplatit - vy se tu presentujete zcela v duchu "koupila jsem parky za 10 korun a vono v nich neni maso"???
    Nooo a vase vypady vuci vesnici cele - to uz je nejvyssi forma idiocie. Doporucim - zkuste si najit lepsi praci nez psani nesmyslu tady na netu a za usetreny peniz si postavte domek. Treba zjistite, ze ne vsichni, kdo zde bydli jsou podivni lide a bydlení za Prahou opravdu nemusí být za trest.

    OdpovědětVymazat
  11. Jojo Chyne a ta majitelka to je podvodnice a lharka.

    OdpovědětVymazat
  12. TO MATE PRAVDU KDYBYSTE VEDELI Z CEHO KOLIKRAT VARI TAK BY SE VAM ZVEDL ZALUDEK A JAK SE CHOVA K ZAMESTNANCUM HRUZA A TECH MISI CO TAM BEHA.BYVALY ZAMESTANEC

    OdpovědětVymazat