pátek 9. srpna 2013

ČESKÝ VÝLETNICKÝ BIZÁR: PARANOLMÁLNÍ JEVY ČESKÝHO GASTRA

Výletnický postřehy z kategorie nevysvětlitelných až paranormálních jevů...

Úplně přesně mi není jasný, proč zrovna u nás je tenhle sektářskej týpek něco jako druhej Ghándí. Socha na nábřeží je pochopitelá, protože je v Praze, městě s vysokou koncetrací podivných bytostí jedoucích na nějaký devadesátkový vlně newage, ale vysvětlí mi někdo proč má "ulici" v Annínským kempu?! A vysvětlí mi někdo tohle?

Kašperské hory- kdysi samostatný město. Město s doslova zlatou historií (těžba zlata, FYIO). Zlatýho tady toho moc nezbylo, pár vzorků v lokálním muzeu a něco ze zlatý éry devadesátek. Nemůžu si pomoct, jsem na tohle prostě ujetá. Takže: zlatý český devadesátky v plný parádě.

(ten "zlatý" filtr na foťáku není náhoda)



Ovšem, že exteriéru odpovídal i interiér: jedna čast byla "intimní" místnost, dřevěné boxy,
lesklé dřevo obložení až po strop, nad každým boxem oranžová lampička z mléčnýho skla
(trošku to evokovalo bary z filmů z Janžurkou v nejlepších letech). Level světla mínus jedna
(možná při pohledu na jídelák dobře). Místnost druhá byla spíš asi pro rodinky s dětma.
Diskutabilní dětský koutek, žlutý zdi a nábytek a dispozice jako v jídelně letního tábora.
Nějaký pičičárníčky, který měly evokovat Waikiki (or whatever), level světla plus dvacet.
Tím myslím takový ty socíkovský přepálený žárovky na centrální zapínání.
Taky taktika jak ošulit pohled do jídeláku- oslepit.
Naproti Waikiki naděje- ovšem to by tam kromě tý cedule ještě něco muselo být:
...a tak jsme zašli do malýho místního muzea. Kašperskohorskej Ježíš je pohodář:
Kavárna/cukrárna Star. Party palec mají sice nahoru, použití textovýho editoru z Windowsů 95 taky zvládaj na jednotku. A jak by ne, když dál panečku nedošli. Produkty z koncese nadnárodnch brandů, to se tehdy taky nosilo, byla to žhavá novinka. Teď bych za to provozovatelům v 90 procentech případů (jako tenhle ukázkovej) udělovala nějaky tresty, nejlíp mučení. Mučení Nestlé frappíčkem. Prostě facepalm jako Everest tohle.
Scénografie:
Facepalm číslo dvě. Co je "prává" šlehačka? Měla jsem za to, že takhle se uvozuje ironie. Takže co mám čekat na štrůdlu? Božínku, ty to vidíš! V podobný rétorice je i van.zmrzlina. Tak trošku začínám tušit, že van. by mohlo znamenat vaničková.
90s aranže- tak aspoň něco.
A je to tady. Mor českýho léta: frappíčko. Není to frappé. Je to frappíčko- zmrzka, šlehačka, sirup. Dost podezírám podnik "Star", že celá tahle věc je zmraženej polotvar, kterej se jen rozmrazí a doplní trubičkou. Párty palec nahoru chtěl v tuhle chvíli utýct přes kopečky pašeráckou stezkou do Bavorska.

Dotek západu a "moderny": FINLIR. Facepalm number 3.
Vrchol výletnického gurmánství je bezesporu na hradních a zámeckých nádvořích a v přilehlých putykách. My byli na hradě Kašperk. A tohle byl opravdu "šperk" českých čuňačinek. "Kašperská placka". Na stánku inzerovali slanou variantu: kečup, sýr, pálivá paprika, bazalka (asi jakože je to moderní?) a česnek. Podle toho jsme čekali prostě langoš a celkem se na něj těšili. Nechali si naložit celou tuhle veselou oblohu (teda kromě bazalky, žít zdravě můžem jindy, žijem jenom jednou, žejo) a jaký bylo naše  zděšení (moje celkem hlasitý), když jsme dostali mastnou palačinku s výše jmenovaným? Tohle už ani nebyl facepalm. Na druhou stranu jsme to snědli (řekla bych, že trpím jakousi gastro-perverzí) a já se při každým soustě prostě musela smát...
Kamarádka mi pár dní potom říkala o českým gyrosu. Je samozřejmě v bramboráku. Pokud víte kde to dělaj dejte vědět. Sláva nazdar výletu.

12 komentářů:

  1. Ach jo, to je tak, když si venkovský balík bez špetky vkusu otevře hospodu. Prostě útočí na stejnou cílovku a ti ostatní mu tam přijdou a se sebezapřením se nají, protože nemají kam jinam. Prostě "white trash" vkus.

    OdpovědětVymazat
  2. Stačí juknout na stránky středověkého hradu, sekce občerstvení. Překlepy, místní plackospecialita (kečup je jistě hitem kašperských místních již po staletí)
    http://www.kasperk.cz/kasperk-obcerstveni-a-sluzby
    bléé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to víte, v nedaleký Sušici se (asi již po staletí) vyrábí ozajstný Spack.)- kterej v tý placce tedy podle mě fakt nebyl, protože jejich Natur je jedním z mých top kečupů!(viz. starší článek).

      Vymazat
  3. K té "pravé" šlehačce. Šlehačka alias šlehaná smetana jako taková, je produkt z mléka, takže jakýkoliv přívlastek je zbytečný. Jenomže jak ji odlišit od toho, co šlehačka není ani omylem? Vrznem tam pravá!. No a na to pamatuje vyhláška k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, konkrétně § 4 odst. 2 písm. f) a § 4 odst. 4, ve kterých je uvedeno: „Na obalu určeném pro spotřebitele a na vnějším obalu, na jeho nesnadno oddělitelných součástech, na připojených součástech a v písemné dokumentaci, která potravinu doprovází, se neuvádějí údaje, že charakter nebo původ potraviny je "domácí", "čerstvý", "živý", "čistý", "přírodní", "pravý" nebo "racionální", pokud toto označení výrobku není součástí názvu druhu, skupiny nebo podskupiny uvedené u jednotlivých druhů potravin ve zvláštních právních předpisech. Ustanovení odstavců 1 až 3 platí rovněž pro způsob nabízení potravin k prodeji, zejména s ohledem na jejich tvar, vzhled nebo balení, použité obalové materiály, grafickou úpravu a způsob uspořádání, ve kterém jsou vystaveny k prodeji.“
    Podle stejné logiky je označování jako domácí. Jako že to šmudlají doma na koleni? Jen tak? A dva kusy jim zůstali tak to prodej? Asi ne, když je to hlavní náplň podnikatelské činnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den,
      souhlasíme s takové šlehaškami neni dobre, ale tak vemte neni dobre koupené ty co takhle foukaní šlehašky na dort! A pište méne je to dle stránky o jídel neni že právník každi kdo četl tak pak co má v očich?zmateni. Děkujeme a opravdu piš te o jídel ne toto.

      Tranh

      Vymazat
  4. Úžasný článek. Víc takových! Podobnejch putyk máme v Česku spostu...

    OdpovědětVymazat
  5. Do kašperek jsme jezdili s rodiči každý rok. Waikiki je moje dětství, tam sem se přejedl katova šlehu až běda!Je to skanzen 90s, můžu potvrdit,že je tam minimálně od roku 1992:) V dětství byl katák moje guilty pleasure a postupně jsem se stal znalcem, neb ho měli tenkrát ve všech čtyřech restauracích co v kašperkách byli:) Na náměstí stála dřív fajn lidová jídelnička zdobená mysliveckou tématikou a i cukrárna byla dobrá, ale dneska holt samej prefabrikát:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ,,ve všech čtyřech restauracích, co v kašperkách bylY!!!! Tam se píšete tvrdý Y dtakový vědí i vietnamce. Děkujeme Tranh

      Vymazat
    2. dobrý den,
      nesouhlasíme s dělat legrace neni dobre s stranky o jídel a vietnamsky!
      A stále zmateni je to dle stranky o jídel neni tak kdo ma v oči v stranky o jídel.

      Vymazat
    3. Co komu? čem? dame šlehačka je prava a tam kde co bylo Y neni zli! Neškodime tu. Tranh nashledanou vam dekujeme

      Vymazat
  6. Je škoda, že jste v kašperkách našli jen to nejhorší...

    Bohužel je také škoda, že máte pravdu.

    OdpovědětVymazat
  7. Škoda, že jste nedošli o kousíček dál na náměstí do Café Nebespán, kde se snažíme pozvednout kávovou i gastronomickou kulturu. Věřte mi, že je to příšerně těžký úkol, boj na všech frontách. Proto díky za jakoukoliv morální podporu! Z Kašperek zdraví Nebespán.

    OdpovědětVymazat