pondělí 27. května 2013

VYVAŘUJETE: FREDINY POSTŘEHY ZE ŠVÝCARSKA

Čtenářka Freda, kterou si pamatujete z "Vyznání z gastroúchylek" přichází s novým příspěvkem!

Od přítelových rodičů jsme dostali jako vánoční dárek čtyřdenní poznávací zájezd. Vybrali jsme si Švýcarsko a jeli minulej tejden. Spíš než poznávání kraje to bylo hlavně o poznávání čecháčkovské duše a to sondou, co smrdí jako voschlý řízky z domova. Čas od času jsem se musela pořádně rozhlídnout a podívat se pod sedačky, jestli se tam neskrejvá Zdeněk Troška a nemá všechno to dění na svědomí on.

Na zájezdu by se vyřádil lecjakej sociolog*, fashionblogger**, no ale taky foodblogger, což já, rozhlasák v germinálním stádiu, sice zas tak úplně nejsem, ale už mám na kontě jeden článek, tak k němu ještě přibude následující pahejt (= ne úplnej hejt).

Fakta:

Na tajně smluveným místě vplula do autobusu česká kuchařka. (…)

Výňatek z instrukcí k zájezdu, které dorazily asi dva tejdny před odjezdem:



Facepalm.

Slibovaná polopenze byla let-down jako prase. Jídelna připomínala zájezd pořádanej ROH na přelomu 70.a 80.let.
Ad snídaně. Nemocniční evergreen: plivanec pochybný pomazánky (ti, co zažili školku do roku 1989, vědí), tři kolečka salámu, tři plátky nejlevnějšího sejra (dle senzorických vlastností se jednalo o tavené plátky Apetito, noční můra každýho cheeselovera), ubohý kolečko okurky, pláteček čtvrtky rajčete, proužek papriky (jakože přece ta vláknina, jak to ukazovali v televizi), kostička másla. 

Kupodivu nebyly rohlíky. Ty mají naštěstí vlastnost rychlýho tvrdnutí, chleba maximálně může obrůst plísní, no a to se odkrojí. (Heuréka: teprve teď mi došly ty kreativní tvary ráno v den odjezdu.)


Když jsem si u snídaně namazala chleba s máslem, dala na to sejr a přiklopila to druhym krajícem, okamžitě se na mě stočily pohledy všech přítomnejch, jako jestli si to tiše sbalím s sebou a vynesu z jídelny v záňadří (= byla bych jejich), anebo to strávím tam (= neni vona blbá?!). Nicméně každej, fakt každej, se za pašování free jídla zjevně dost styděl. Dokonce i před těma, co to dělali taky.
Ad obávaná večeře: zatímco si čecháčci večer v alpský vesničce užívali vepřo-knedlo-zelo  uvařený českou kuchtou z českejch zásob přivezenejch v ohromnejch plastovejch kontejnerech z IKEy, já a muž jsme si radši šli dát sýrový fondue do stylový alpský restaurace.

V německý části Švýcarska taky padnul stylovej bratwurst v samoobslužný jídelně, před definitivním opuštěním země pak italský těstoviny, olivy a šunka plovoucí v jakýsi růžový majonéze. Tak jako jsme na dovolený, ne?
Ad fondue: měla jsem ho poprvý a udělalo to na mě dojem. V rozehřátým sýru si namáčíte kostky čerstvýho chleba, který pak můžete jíst buď samotný, nebo s roztomilejma pidi bramborama ve slupce. V prostředí alpský restaurace s markytánkama to však získalo trochu jinej rozměr. Přinesly k tomu domácí hruškovej kompot a talířek s kyselou nakládanou zeleninou, která vůbec nechutnala jako aspartamový okurky z našich luhů a supermarketů.

Akorát švýcarský pivo je pěkně hnusný, vodový a řídký - když už, tak si radši dávejte nealko, který tam mají vážně dobrý.
Odmítnutí vepřo-knedlo-zela mě zařadilo mezi individualistický vyvrhele a zvrhlíky na okraji socialistického státu. Od svejch 15 let jsem si zase přišla jako ohromnej pank, kterej nepadne do šablony. Přinesení obřího pytle s cheesama z Mekáče na jednom Raststätte pak bylo jasný gesto kapitalistickýho imperialisty, co podporuje západní ekonomiku utrácením peněz v Mekáčovo frančíze někde za Regensburgem. Proč si nepřiveze řízek jako my?!
Na druhou večeři bylo na programu UHO. Radši surchoix, le gruyére a Brötchen za xy franků než UHO v ceně zájezdu. Podle názoru spoluúčastníků jsem vybíravá, rozmazlená a nevím, co je dobrý.

Vím.

Nebo možná nevím, ale UHO to rozhodně neni.

Ad ROH pitnej režim: zažloutlej přeslazenej čaj v duritkách jsem viděla naposled ve školce v roce 1989. Level stravitelnosti byl někde na pomezí nemocniční bašty a menzy Albertov. (Vzhledem k těm duritkám si troufám odhadovat, že z ČR do Švajcu putovalo i vlastní nádobíčko.)
Když jsem si k snídani nalila sklenici mlíka, nevěřili byste, jakej poprask to vyvolá. Ditto kafe - světlehnědej řídkej magorák, co jsem pro jistotu naředila mlíkem 1:1. Se přece pije čaj, ne?!
Jako kofeinovej závislák si nemohu odpustit stručnej komentář týkající se kávové úrovně na zájezdu. Jak už jsem uvedla, odvar z fuseklí po česku, co se vařil k snídani v retro (skoro)zahradnickejch plechovejch konvích, byl skoro tak hroznej jako voda od vodovek v plastovym kelímku při výtvarný výchově na základce. Zato italskej espressovej shot (= náprstek s ďábelsky černou tekutinou) v italský části Švýcarska byl pak jako 200 voltů lektvaru, co láme zdi a drtí sklo, vypálí vám kráter do žaludku a narve vám žíly koňskou silou – tak si představuju, že funguje skutečný kafe.

Čokoládička z vemen švýcarskejch stračen plněná whisky z vemen skotskejch barelů dojem ztrojnásobí.
Samozřejmě každá zastávka a každičkej výlet byl následovanej vybalením obligátních svačin. Best of: řízek zabalenej v alobalu, kde pár dní hnízdil a rozmnožoval svoje bakterie spolu s půlkou vokurky, plus chleba nakradenej u snídaně. Věčná klasika a sláva Májky. Tatranky. Řízky s pivem. Řízky. Řízky. Lovečák. Vysočina. A zase řízky. Kedlubnoidní postavy cestujících švejků byly rázem vysvětleny. (…)

(Tímto nechci urazit nikoho, kdo si na dovču bere řízky... ale já jsem se za ty Čechy fakt styděla.)

Čecháčkovskou ekonomickou duši by mohlo zajímat, že po důkladným propočtení a uvážení všech okolností se určitě daleko víc vyplatí si v zahraničí nakoupit čerstvej švýcarskej sejr a kvalitní oběd z místních surovin, než si vozit z domova kilo polskýho prasete ve strouhance. A i kdyby to mělo bejt dražší, kdo říká, že máte denně rozfofrovat 60 éček za jídlo do konce svýho života?
Skoro jsem se bála, že se takhle při večeru v malebným alpským údolí rozdělá oheň a čecháčkové si začnou opíkat buřty, ale naštěstí furt mrholilo...

* Při nehodě na Alpenpassu, kdy nám skoro zapadal autobus, každej čecháček do jednoho věděl naprosto přesně, co má řidič dělat, a ti, co nevěděli, alespoň trousili nesmírně vtipný poznámky, až jsme se za břicha popadali (nevolností).

** Jako jasně, že zájezd do hor neni vo Tommy Hilfigerech a dobře střiženejch kalhotech, ale teplákový soupravy s proužkama? 1990s hadr. A co teprve ten dav hlav s pověstným módňopeklovým drnem, kterej přecházel od blond melírů až po růžový a oranžový prameny (odrostlý)?!

52 komentářů:

  1. miluju tě!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mluvíš mi z duše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom stejně, taky to tak vnímám.

      Vymazat
    2. Ještě musím připsat, že je mi hanba jet někam s českým pasem , natož s Čechy.

      Vymazat
    3. Veroniko, to je taky dost čecháčské...

      Vymazat
    4. Mám sice české občanství, ale naprostou absenci českých předků, takže si taky s tím co tady žije moc nerozumím . Chápeš ?

      Vymazat
    5. Momentálně žiju v Německu. Německy neumím, tak komunikuju anglicky, většinou si všichni myslí, že jsem britka :D ( to je asi tím, že nikdy žádnou ve skutečnosti nepotkali) a ptají se mě jestli jsem z UK... Příjde mi, že vždycky, když odpovím, že jsem češka, se jejich chování krapet změní.

      Vymazat
    6. Mám podobnou zkušenost. Když jsem žila v Londýně považovali mě za místní,když slyšeli( např. recepční) v hotelu mou angličtinu přešli plynně do němčiny nebo se ptali jestli mluvím francouzsky. No a pak jsem vytáhla český pas .... a ......koutky jim šly dolů ....a dál to nebudu radši ani popisovat.

      Vymazat
  2. Článek dobrý - nepřinesl sice nic nového, jen další várku zoufalství nad Gaussovou křivkou - ale co mě zaujalo na maximum... Ta čokoláda! *o* CHCI. Díky za info o její existenci.

    OdpovědětVymazat
  3. rádoby kosmopolitní, individualistická židovčička a její ,,nesnesitelná lehkost bytí,, s čecháčkama

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nebuď rádoby vtipnej, vždyť je to trefně napsaný a trefně vystižený :-)

      Vymazat
    2. Zase nějakej blbeček co se neustále ohání slovem "židáček"? :-)

      Vymazat
    3. Ale kdepak - jen hysterická-hipsterská kunda, co se ohání slovem čecháček a ve svém vyznání gastroúchylek div nezkrmí vlastní stolici.

      Vymazat
    4. @Unknown - no když se židáčci tak rádi ohánějí slovem "čecháček", proč se žinýrovat. :o)

      Ale mně je to osobně jedno, žid nebo nežid, já tuhle postmoderně proaktivní, internacionálně kosmopolitní, pokrytecky pseudohumanistickou pakáž nesnáším en gros. Jediný rozdíl mezi židovským pokrytcem a českým pokrytcem je ten, že židovský smrdí po česneku a český po laciném pivu. :-P

      Vymazat
  4. koukam, že "moje" česká výprava do švýcarska byla ještě celkem na úrovni...nebo jsem prostě víc tolerantní (pochybuju)

    OdpovědětVymazat
  5. A jéje...slečna Freda, kterou známe z jejích gastroúchylek, tepe čecháčky a jejich stravovací/módní a jiné návyky. Zatímco čecháček rozbaluje řízek ze staniolu, slečna Freda už si labužnicky vdechuje fondue nebo si kupuje něco v McDonalds.....článek o ničem....nebo spíše o tom, jak si jedna ,,nekonformní intelektuálka,, udělala poznávací zájezd do Švýcarska, kde se přesvědčila o omezenosti a hlouposti Čechů. Aneb jak z tisíckrát omílaného námětu vyvařit ještě něco.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, teď už jen doufat, že je to poslední příspěvek slečny Fredy...

      Vymazat
    2. naprostej souhlas. freda je tak uporne az hystericky cool, ze pusobi vic cechackovsky nez zbytek zajezdu

      Vymazat
    3. Přesně...

      Vymazat
  6. Ze slov "sejr a bejt" se mi zvedá kufr víc, než z toho řízku (v textu 8x)! Piš tyhle intelektuální průjmy alespoň česky, když už se chceš povyšovat nad čecháčskou omezenost!! Ondřej

    OdpovědětVymazat
  7. Freda je zkrátka nedorostlá "piča", nic víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jo, zavani to takovym tim pubertalnim pozerstvim a vymezovanim se proti vetsine

      Vymazat
  8. jack toho nemá se skotskem moc společnýho..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) skotský barely v Tennessee

      Vymazat
    2. A kosmopolitní vemeno ve Švýcarsku... to se doplňuje. :-)

      Vymazat
  9. Nějak nechápu celý tento článek. Pokud slečna Freda dostala nějakou pochybnou levnou poukázku na poznávací zájezd, těžko může očekávat zážitkovou gastronomii a společnost ,,na úrovni,,.
    Celý článek je psán v neskutečně povýšeném duchu a nepřináši nic nového. Skoro až alegoricky zde popisuje paštikářství čecháčků (autorky zvlášťě oblíbený výraz) a naopak sama sebe zde vyobrazuje jako patricije-gurmána, který zde musí snášet plebs a jeho zvyky.
    Slečno Fredo - ve Vašem minulém příspěvku jste málem zkrmila i pomeje, abyste ukázala jaká jste gastroúchylačka. V tom dnešním jste jenom potvrdila, že ne každý umí psát vtipné příspěvky.


    OdpovědětVymazat
  10. V Tennessee bude hodně skotskejch vemen:D A dost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pardon - chtěl jsem napsat hodně skotskejch barelů :D

      Vymazat
  11. no ano, málem jsem zapomněla, že vývařovna je deníček/blogísek/šmudlísek, ukňoraných neurotických dívek, které si píší (pičí?)
    surprisingly - ukňouraný blogísek,
    (nyní s mocným saportem)

    OdpovědětVymazat
  12. Jojo, tento Fredin clanek je ponekud v rozporu s clankem predchozim. "Jsem člověk, co jídlo pokládá za naprosto nudnej, avšak nutnej aspekt každodenního života." V jednom z clanku tedy lže. Sara

    OdpovědětVymazat
  13. radši řízek než umělou hmotu z mekáče

    OdpovědětVymazat
  14. Trapne. Takhle sme se k veci staveli coby pubertaci na skolnim vylete do Alp nekdy na konci devadesatek. Madam bude muset, slovy klasika, jeste hodne pracovat na tom, aby se na socialnim, intelektualnim a kognitivnim zebricku stala aspon matnym odrazem toho, cim si mysli ze je. Ale pobavilo me to. Nez tyhle pizdy, to radsi poctivej rizek z krkovicky v ytazenej pod tema glacialama. Mnam. Viva la Hame, adoratio Buckovy Krem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jste neochutnal(a) opravdu nikdy nic jiného ? A co si vy myslíte, že jste ?

      Vymazat
    2. Pointa je v tom, že do toho, co si ostatní vezou k jídlu, je každému (včetně autorky) jedno velký smradlavý zakroucený. Kdo chce řízek, má řízek, kdo chce hamé, má hamé, kdo chce bratwurst s fondama, má bratwurst s fondama... a kdo je vemeno, ten nad tim kroutí hlavou a píše zbytečná písmenka do internetu. ;-)

      Vymazat
  15. Takovej velkej je ten internet a vy tu všichni budete viset na jednom místě a držkovat, že se nepíše dle vkusu kterého toho soudruha. Zabalte si řízek a jeďte do p*dele.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, slečno Fredo.......příště radši bez Vás. Šáteček.....

      Vymazat
    2. hele, to jsem nepsala já :D F

      Vymazat
  16. Piš častěji! To je prostě nááádhera!! Výjmečně mě baví nějakej článek a to jsem léta blogerka, prostě mě to nějak omrzelo, ale tohle!! Wáu! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Přidávám se : Piš ! Co vystihuje Boris Buden v Konci postkomunismu na mnoha stranách knihy, je zde vyjádřeno jasněji, výstižněji, obrazněji - no prostě bomba článek !

    OdpovědětVymazat
  18. super, bavil jsem se

    OdpovědětVymazat
  19. Aha, takže každá pinda, co viděla komplet sérii Ano Šéfe, si dneska myslí, že je dobrej nápad když začne psát food blogísek. A nejlépe plnej povýšený hipsterský kritiky, která má působit vtipně -> jenže vtipná vůbec není. Pověs to radši na hřebík, všem bude líp.

    OdpovědětVymazat
  20. Jen doufám, že jakožto rozhlasák se slečna Freda nebude muset vyjadřovat písemně. A že to, co bude do rozhlasu předčítat, jí pro jistotu napíše někdo jiný, trochu inteligentnější.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak tohle je ještě prd čecháčkovství. To s náma byla na zájezdu holka, co si myslela, že když si koupí pytel hamburgrů, tak je víc, než ti, co si vezou k svačině řízek. Vlastně ji ani nezajímal cíl zájezdu. Jen furt porovnávala co má kdo k svačině, a pak podle toho kastovala lidi. Normální člověk s mozkem snad dneska nikoho neposuzuje po svačiny. Ale vona to kádrovala, jak vedoucí zájezdu za komuošů. Vlastně i tu závěrečnou udávací zprávu o chování účastníků zájezdu napsala. Jen místo na okresní výbor ji poslala na internet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Bum, zásah na komoru…

      Vymazat
    2. A vůbec nejsmutnější na tom je, že studenej řízek je furt maso, kdežto studenej burger je molitan omazanej majolkou.

      Vymazat
  22. Haha! To mi připomíná naše poznávací zájezdy, pamatuju, jak si na cestě do Francie někdo vytáhl řízek a chleba s nakládačkama i lákem v igeliťáku. Naštěstí zpátky nám autobus smrděl už jenom francouzskýma sýrama.

    OdpovědětVymazat
  23. a proc jezdite na poznavaci zajezdy tohoto stylu? To je tak tezky jet do Svycarska sam? Co cekate ze s vama pojede za lidi? Logicky vvetsina tech kulturnejsich si cestu umi zorganizovat sami a taky se tam aspon trochu domluvit,nemusi na to jet organizovatnym zajezdem, zvlast do tak exotickych destinaci jako Svycarsko nebo Nemecko, takze se da cekat ze ucastnici tohoto zajezdu budou ponekud zemitejsi...nic proti nim, i strec z holomoca muze cestovat, i se svou bodrosti a zemitymi manyry, jenom se z takove skupiny pak neda delat zaver na celou populaci.

    OdpovědětVymazat
  24. Slabej clanek. Stokrat resene tema, radobyvtipnej styl... Popis syroveho fondue.lol. Jako bys objevovala Ameriku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Slečna naoko dělá, že jí vadí, že ji ostatní považují za "jinou". Ale v podstatě je to cíl její mise. Libuje si v tom, že to těm chudým hloupým čecháčkům natře...kdyby psala jen o lokálním jídle, je to jen několikrát řešené téma. Ale machrováním s cheeseburgrem to totálně zazdila...

      Vymazat
  25. No domácí řízek určitě není horší než hamburger, do kterýho namelou celou krávu i s rohama a kopytama... a za další až bude v česku alespoň poloviční mzda jako je na západě, tak to lidi přehodnotí a nebudou sebou nic vozit, ale s třetí nejmenší mzdou v EU se není čemu divit, že každej není ochotnej na zájezdu uvalit za jídlo pomalu víc, než stál ten zájezd samotnej... jak tu někdo psal, proč tedy vůbec jezdíte na zájezd busem, když jsou ti čecháčci tak strašní a nejedete autem? Nebo už vám na to nestačí prachy, když je uvalíte za jídlo? To jsou názory rozmazlené pubertální kravky, nic víc...

    OdpovědětVymazat