sobota 25. května 2013

GASTRONOMICKÁ GENOCIDA : MATEŘSKÉ ŠKOLY

V generaci mě i mých rodičů je dost jedinců, kteří si z předškolního a školního stravování odnesli traumatizující zážitky. Strašná strava, kruté kuchařky nutící k dojídání a následné blicí blitzkriegy jsem brala jako pouhý pozůstatek socíku. Podnikla jsem proto nyní malou sondu do současné situace.

Výběr z jídelníčků několika náhodně vybraných mateřských škol. Právní úprava problematiky ZDE.


1# 18. Alternativní MŠ Příbram. Minimálně způsob stravování tu hodně alternativní je.


2# Člověk by si myslel, že pokud některá MŠ takhle vaří, bude se to snažit ututlat a ne se tím ještě chlubit na svém webísku, jako to udělali v MŠ Bratří čapků v Příbrami.




3# Tohle sice není MŠ ale ZŠ v Běchovicích, ale to nic nemění na rozměrech failu...a pravděpodobném sponzoringu firmou Ferrero.


4# Pro ty, kteří by snad měli pochybnosti o vhodnosti pokrmu servírovaného v MŠ a jeslích Pohádka (ANO - jeslích...) dávám k dobru odstaveček z článku na na TN.cz:

"Rybí maso se pro surimi zpracovává následovně: mele se, louhuje a suší, aby se zbavilo přebytečné vody. Cílem je získat pastu, ze které se snadno modelují různé tvary – například krabí tyčinky. Aby hmota neztratila svoji tvárnost, neobejde se bez přídatných látek – nejčastěji se používá sacharóza nebo sorbitol, přidává se i škrob, olej, glutamát nebo sůl, aby krabí tyčinky dostaly ten správný šmak. Správnou barvu pak dodají různá barviva, v poslední době je oblíbené zejména červené barvivo košenila E 120, které se vyrábí z broučka červce nopálového."



5# Paní kuchařky v tom holt mají poněkud...guláš. Chudáci maďaři a strávníci v MŠ Blatenská/Pošepného a MŠ Bratří Čapků Příbram.



6# Polévkové peklo v MŠ Čtyřlístek Běchovice a MŠ Pohádka Příbram. Můj skromný tip je ten, že Běchovice mají zhruba čtrnáctkrát větší výskyt žaludečních vředů než je celonárodní průměr.



7# Tomuhle se říká tzv. mít máslo na hlavě.


8# Nojo, jenže to pak jako to želé budou vypadat i ty děti. / MŠ Blatenská/Pošepného






9# Na základě výsledků mé malé studie by se mohlo zdát, že bez uzenin jídelní lístek pro předškoláka prostě nesestavíte, i kdybyste se snažili sebevíc. / MŠ Pohádka Příbram; MŠ Čtyřlístek Běchovice; MŠ Blatenská; Pošepného; ZŠ Běchovice; MŠ Zadní Třebaň.




10# Sacharidová smršť: Diabetická dieta nebo spíš...diabetické dieťa. Smutné. / MŠ Blatenská; MŠ Bělehradská Most.

P.S. Na zapití! / MŠ Kličkova Vila Příbram; MŠ Bratří Čapků Příbram; Církevní MŠ Srdíčko.




 Co vy, máte ze svého dětství podobnou zkušenot? Jak by se to mělo řešit?

39 komentářů:

  1. Tyjo. Chci vědět, co je to lososový/ovocný máslo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máslo smíchané s marmeládou? ve škole nám dělali i medové .. ten losos teda nevím (poměrně drahá suroviny na jídelní rozpočet).

      Vymazat
    2. Jestli ono to nebude ala losos...

      Vymazat
  2. Ano, některé "moderní" inovace jsou opravdu zajímavé, leč vzpomínky na drožďovou pomazánku a kašovitou čočku s modro šedým vajíčkem a následně poblitý stoleček to nepřebije... prostě zdraví dětí nadevše...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím že ne každému chutná všechno, ale je to i o zvyku, co dítě jí od malička - mamča je dietka (nutriční terapeut) a od jeslí doma byla drožďovka, i čočka, vůbec jídla ze zeleniny - takže já s tím pak neměla problém nikde - narozdíl od spolužáků (chápu, že některé jídelny prostě neumí uvařit ani taková jídla, to už je pak problém jinde)..

      Vymazat
  3. Ééé fuj, moje školková strava byla naštěstí "normální"... Já radši ani vědět nechci, co to je. Stačí mi si jen představit ty "dětské tvary" a pravděpodobný vzhled mystické Colindy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mletý rybí separát ve tvaru srdíčka, rybičky a podobných pitomostí (pokud to teda patří k té polévce..)

      Vymazat
  4. A já měla štěstí, stravu v MŠ si nepamatuju, na základce vařili dobře a na střední přímo výborně.
    Moje první dítko je teď v MŠ a nechce tam skoro jíst. Moc se nedivím, skladba jídla je sice docela v pohodě, ale strašně mi to připomíná hospodskou stravu. Takže ono záleží i na kuchařích.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Maminka přítele je učitelka v mateřince a sama říká, že nejoblíbenější jídlo dětiček jsou hranolky, řízek a tatarka - normální jídlo do nich dostat je kumšt. Za prvé jsou na vině rodiče, pro které je rodinným výletem exkurze do mekáče (prej se na to už pořádají i zájezdy!) a za druhé pokud nám takové menu diktují školské normy, tak sorry, ale už se nedivím, že nám dětičky tloustnou čím dál víc.
    Osobně si vzpomínám cca před 15 lety, že my na základce dostali tak max. na Den dětí nějaký oplatek jako bonus, a na Mikuláše pytlík ovoce a čokoládovou figurku.
    Kde jsou jídla jako vločková kaše, zapékané těstoviny (které byly na naší základce naprosto exkluzivní), kapusta, dušená mrkvička?
    Ze školky si jen pamatuju, že nás nutili do koprovky a zelených fazolek - ale zase dělali skvělé pomazánky (rybičková, tvarohová..) na svačinky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Syn chodí do školky, kde jsou jídla výborná. Zdravá v surovinách i v přípravě. S možností vege menu. Sladké jídlo jen v pátek. Není ten výběr daný preferencí zřizovatele (ředitelky)? Nebo školské normy diktují "rybí tvary" :)?

      Vymazat
    2. Můžu se zeptat kde? Hodně známých hledá školičky s možností vege a je to bída... díky.

      Vymazat
    3. těžko říct, zda o tom rozhoduje ředitel/ka - zkusím se zeptat, čistě ze zvědavosti :D
      Takhle - viděla jsem v jednom dokumentu, že v Americe lobisti z fastofoodů tlačí na vládu, aby školám doporučovala tyhle typy jídel, tak jen doufám, že u nás je Kinder vyjímkou :D

      Vymazat
  6. oni už nedělají dětem dušenou mrkvičku?? ani zapékané těstoviny?? a vločkovou kaši naše malá miluje

    OdpovědětVymazat
  7. Humáček. Ach díky bohu, že už na těchto a podobných MŠ/ZŠ "stravách" nejsem závislá. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jako něco je určitě špatně...ale nedělala bych z toho takovou aféru. Ještě jak je to vystříhané, tak nemůžeme posoudit, jak často to ty děti mají. Pokud jednou do měsíce, tak v tom nevidím problém..
    A třeba nechápu, proč je zaškrtnut např. tropický čaj. Může to být normální ovocný čaj (z tropického ovoce) a na tom nevidím nic špatného. To samé šunková pomazánka. Jestli je ta šunka aspoň normální kvlity, tak kde je problém? Hlavně školky, kde je měsíční poplatek kolem 300 korun si asi nemohou dovolit excelentní výběr potravin. Pokud je někdo sponzorován kinder, tak to už je jiná. Samozřejmě nejsem příznivcem sladkých kinder dezertů, stačí nějaké ovoce, děti si aspoň zvyknou ho jíst.
    Takže toť můj názor, teď hrrr do mě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si uvědomuju, že to vystříhané je, ale jména jednotlivých školek se opakují.

      Jídelníčky řady školek byly tak otřesné, že jsem si mohla vybrat jedinou a dát jí na pranýř, ale vzhledem k tomu, jak je ten problém rozšířený přišlo mi to nefér a neobjektivní.

      A právě za těch třicet korun nevím nakolik je reálná koupě slušné šunky...

      Vymazat
    2. Ale kolik té šunky jedno dítě sní? 1, 2 kolečka a někdy násilím :D takže ten náklad nemůže být tak velký?

      Vymazat
  9. A co děti, mají si kde blít... ?)

    OdpovědětVymazat
  10. Uvidíte co řekne statistika, ale já říkám "píča".

    OdpovědětVymazat
  11. Na popud tohohle článku jsem se musela podívat na jídelníček ve školce mojí sestřičky. Zjistila jsem, že se tam má opravdu dobře - tudíž bych řekla, že opravdu záleží na vedení kuchyně a na přístupu kuchařek. Každý den na svačinku ovoce, na snídani bývají pomazánky nebo ovesná kaše a zrovna příští týden budou mít jeden den na oběd i dušenou mrkvičku, která byla v komentářích zmiňovaná. Prostě a jednoduše, i za levno jde kvalitně uvařit, důležitý je přístup! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Jsem ráda, že článek opět vyvolal řadu reakcí z vašich řad, chtěla bych proto poprosit, zda byste mi sem nehodili na školky, které zmiňujete nehodily linky. Bylo by fajn mít i nějaký pozitivní případ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      je tak vidět, že co pokomu do jidél dát děti! pak pojedi že to koukaj nato rodič že je tlusté a takovi hubeni kdo pojedi co po čem daj na táliř, vite že je PHO aneni nad to. Přijeli k nám a mužete se ukazat to natočit tak váři tak smáži co krevet to kuř a hóvězí maso dáme a najedi i vy.

      Děkujeme vám omluváme se za že píšeme špátni české

      Tranh a Thuy

      Vymazat
    2. Moc ráda se za vámi stavím, kde vás najdu?

      Vymazat
    3. http://www.msmilicovazlin.cz/Dom%C5%AF/Aktu%C3%A1ln%C3%ADj%C3%ADdeln%C3%AD%C4%8Dek.aspx

      Tady je odkaz na tu, podle mě, jednu z lepších školek... Posuďte sami :)

      Vymazat
    4. Dobrý den! V SAPA!Hai Há! Děkujeme Tranh

      Vymazat
  13. Podívala jsem se na svou bývalou školku, kde vařili vynikajícně a já si pravidelně přidávala... Z jejich současného jídelníčku mám pocit, že jste polovinu zkopírovaly odtamtud. Smutný.
    Hodně mě nicméně pobavilo na menu malcao, což sice je spíš z mých dob, ale v životě jsem ho neměla - a ono má revival o pár desetiletí později :D

    OdpovědětVymazat
  14. Teď jsem koukal na školku kam chodí náš kluk (jídelníček zde http://www.pohadka-ms.pcsa.cz/jidelnicek ) a krom "rýžová kaše s grankem, čaj" bych to celkem snesl.

    Předseda

    OdpovědětVymazat
  15. Tak sem hned zčekl mou bývalou školku a celkem to jde http://kachlikova.unas.cz/jidelnicek1.pdf.

    OdpovědětVymazat
  16. Sem plánuju dát děti: http://www.msvekose.wnet.cz/?mi=4&smi=1 Strava zdá se nejen OK, ale dokonce inspirativní pro unavenou máti na mateřské...

    OdpovědětVymazat
  17. Jojo, tohle jsem řešila nedávno, když náš starší synek začal chodit do MŠ: http://madlinakuchyne.blog.cz/1209/rekni-mi-co-ji-tvoje-dite-a-ja-ti-reknu-jaky-jsi
    Bohudík teda nemívají k jídlu sladkosti typu Fidorky, Kinder řez apod. (ale asi jen kvůli ceně), ale jogurt, popř. tvaroh mívají tak maximálně jednou do týdne, to samé s ovocem, zeleninou. Většinou je jako "zelenina" k hlavnímu jídlu jen sterilovaná zelenina. V květnu, červnu, kdy je spousta sezónní, čerstvé zeleniny (myslím loni, teď jsou teda teploty poněkud netypické) jsem z toho rostla. Rodičům holt bnezbyde nic jiného, než se doma snažit dohnat u dětí příjem zakysaných mléčných výrobků, ovoce a zeleniny a ryb.
    Ale co vím od paní učitelek, tak je hrozně důležité, na co jsou děti zbyklé z doma. Třeba náš junior miluje ryby, ale ostatní děti ve školce je nejí, pokud to zrovna není smažené rybí filé.
    Problém je nejen ve stravovacích zvyklostech dětí (znám hodně matek na mateřské - jen třeba s jedním dítětem), které doma vůbec nevaří a chodí se i s dítkem stravovat po hospodách na meníčka, ale i v tom, že se jídelny musí řídit prastarými spotřebními koši (příliš mnoho bílkovin živočišného původu, málo ovoce a zeleniny). Záleží samozřejmě na konkrétní jídelně, u nás na malém městě (kde všechny školky mají to, co navaří centrální školkovní vývařovna), je situace dost smutná, viz aktuální jídleníček: http://www.msunicov.cz/dbimg/file/jidelnicek0022.pdf, kde mě mrazí ze salámové pomazánky, ze špeclí s kečupem, párku ke hrachové kaši se sterilovanou zeleninou. Ale snad se bude situace brzy lepšit.

    OdpovědětVymazat
  18. No to sice ne, ale zase jeden odždibnutej kousek vařeného/dušeného masa mezi dvěma plátky chleba přemazaného máslem se taky strávit nedalo. Na to nezapomenu dodnes.

    OdpovědětVymazat
  19. Dostali jsme se do vegetariánské třídy, menu ve spodní části:

    http://wmsdusikova.skolka.info/index.php?page=jidelnicek

    OdpovědětVymazat
  20. Koukám na jídelníček naší školky a taky se tento týden nestačím divit. K svačině zmrzlinový pohár! Doufám, že jde o výstřelek k nadcházejícímu dnu dětí. Pak je tam ochucené mléko, čokoládové řezy, mexický guláš, hermelínová pomazánka..Abych nekřivdila, taky kedlubna, ředkvička, jablko, salát (ovšem zda to dítě sní, to teda nevím. O salátu a rajčeti vím 100% že ne. o poháru vím 100% že jo. Ach jo. když si ten lacinej polárkáč představím...

    OdpovědětVymazat
  21. Rodičům, kteří dají dítě do vegetariánské třídy by mělo být děcko odebráno...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tento vyrok pochazi z nazoru na vyzivu z roku 1965 nebo 1950?

      Vymazat
  22. Co je špatného na Milka pomazánce? http://www.crestcom.cz/tiskove_stredisko/files/download/132/Philly%20Milka%20prkenko.jpg
    , lžíci Granka a Kinder vajíčku? My jsme jako malí chodili k dědovi pro Kofilu, Lentilky a Granko si sypali polívkovou lžící rovnou do pusy.
    Ty děti toho ve školce nesní tuny, a troufám si říct, že mnohem hůře se povětšinou stravují doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když...oni kdyby to nazvali pomazánka, ok, ale ono je tam napsáno ''čokoládový sýr''...pod pomazánkou si každý představí, no, téměř cokoliv...ale sýr, SÝR?! :D Milka pomazánka je vcelku dobrá :)

      Vymazat
  23. nic šokujícího to není ale - asi nikdy nezapomenu na můj žlučníkový záchvat po ''škvarkové pomazánce''...školky prostě umí :D

    OdpovědětVymazat
  24. V mojí školce snad vaří ještě "kuchařka", kterou pamatuju. Po shlédnutí jídelníčku si vybavuju, že do nás pořád cpali nějaký fujtajbl pomazánky a rádobyčaj. http://www.skolkatyrsova.cz/jidelnicek.php.

    OdpovědětVymazat