čtvrtek 26. července 2012

ZÁVITKY JAKO PÁN

Frčím si na nich obzvlášť dlouho a tak jsem si řekla, že si je smotnu sama, na tom přece nebude nic těžkýho, když to zvláde i Gavriely, no ne?
A taky, že ne, hele, uděláš dva a jedeš, jako tour de france. Co potřebuješ? Hlavně rýžový papír, skleněný nudle, zeleninu všeho druhu (a hodně trpělivosti s krájením na plátky...já jsem použila jarní cibulku, mrkev, okurku, salát (lollo). Bylinky jsou základ, nešetřit s koriandrem a lístek máty taky není na škodu. Kdo chce tak sojový klíčky, kdo chce předvařený krevety, minikousíček zázvoru. Můj tip na superfresh letní závitek je kousíček manga.
Osobně testuju nesmažený závitky po celý Praze, můj favorit je zatím Hanoj ve Slezský na Vinohradech. Cenově nepřekonatený, 22kč zeleninový nebo krevetový, 25 s masem (masové obzvlášť v létě nepreferuju, ale tady mají masíčko krásně vypečený a není mastný). A nejlepší na tom je, že je motají čerstvé na objednávku, nejsou tak půl dne ve vitrínce, což je u takhle čerstvý věci spíš horší než zanedbatelný fakt, víme? (Ježiš, snad to neznělo moc arogantně, a nedejbože vegansky.)
Taky to tam má nespornou výhodu v tom, že si je můžete objednat po kusu, ne jako kombo po třech a více.
To je k rolkám. Teď omáčka, tu jsem totiž začala dělat jako první a kapitálně jí zmrvila. Ale nebojte, jde to zachránit...potřebujete čerstvou chilli papričku, rybí omáčku a rýžovej ocet, taky cukr, vodu a mixážní schopnosti pokročilýho barmana. Můj tip: buďte u toho sama, nerada sprostě nadávám před lidma.
Akurátní recept najdete třeba na stránkách Apetitu a na youtubu. Tutorialy taméž vřele doporučuju. A jak rádi píšou gastrožurnalistky bez invence: důležitá ingredience- fantazie. Zásadní, řekla bych. Ježiš, fakt jsem to napsala? Za chvíli mě budou chtít evidentně do Chvilky pro tebe, jako moje zesnulá teta by na mě byla určitě hrdá, mít mě tam vedle křížovky a osmisměrky.
Tip na tutorial? Třeba tenhle:







mango a máta

ready!







soutěž: tenhle závitek je peklo speciál- kdo uhodne čím jsme tohle okořenily?

tip- papíry namáčejte do horké vody, kterou budete mít připravenou v misce na pracovním stole, a bacha, lepí to, utírejte si ruce.


15 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. no ty woe, to bude tak za 1,5 promile

      Vymazat
    2. jedno oko v telefonu, druhý na obrazovce,třetím čekuješ mail, čtvrtým odepisuješ...a tak...jakože: piš v práci, žejo..

      Vymazat
  2. nebyly ste na creepey teepey a u sv. Judy Tadeáše v Kutný hoře?

    OdpovědětVymazat
  3. odpověď na soutěžní otázku, jsou to škeble? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ehm, ne, zkus třeba poslední Hannah post...jako nápovědu.

      Vymazat
    2. :D Asi tušim. Stává se to trochu místním koloritem, což? A dobrý?
      Jinej Anonymní

      Vymazat
    3. Zeptej se Hannah, anonymní.)

      Vymazat
    4. Doufám, že o tyhle závitky uděláte give away!
      Anonymní Stejnej

      Vymazat
  4. no tyvole asi jsem to psala v práci? dejte mi čas na opravu, pfuuuuuuuuu...

    OdpovědětVymazat
  5. miluju závitky a tak jsem se vydala na doporučení do Slezské.Závitky dobré, sice menší, než za 30Kč na Jiřáku, přišlo mi, že i méně bylinek. Překvapil ananas v krevetových, neobvyklé, nemůžu říct, že špatné, příště bych dala bez. Ale co nechápu teda, je ta jejich omáčka. Smrděla přepáleným olejem a byl v ní malý zoufalý kousek mrkve. Proti té nádherně vychucené na Jiřáku teda bída. Tam je tak dobrá, že ji pak zbytek vyzunknu. Tahle byla nechutná natolik, že jsem tam namáčela závitky co nejméně (ale trochu to přece jen chtělo namočit.) Škoda, že nemám tolik času chodit pro omáčku na Jiřák a pro závitky do Hanoje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, co se týče omáčky tak souhlasím, ale i chuťově mi přijdou lepší ty na Jiřáku. Tyhle podle mě nešly jíst samotný, ty nudličky byli bez chuti. Takže já osobně zůstanu u Pho Vietnam, i když je to dál a je to dražší(ale pravdaže větší).

      Vymazat