úterý 7. března 2017

ICELAND: ZDE NEJSEM ČLOVĚKEM, ZDE NAKUPUJI

Lidl ke svýmu neoddiskutovatelnýmu sortimentu a týdnům jak z katalogu CK Fisher přidal modely všech barev do letáku a čtvrtinu platu svým zaměstnancům. Vše zní víc než fajn, až na to, že každý mileniál potřebuje svůj tragický diskont, jak kvůli nízkým cenám, tak kvůli pocitu naprostý beznaděje a zoufalství. Naštěstí je tu Iceland. Ještě jste na něj nenarazili? Jakto? Je přeci v Hloubětíně, Malešicích, na Ládví, na Kladně a v Říčanech.

Co přesně znamená Lidl? To nevim. Co přesně znamená Iceland? Přeci led + ráj. Nebo teda spíš peklo. 

Když jsem přijela poprvý do Londýna na delší dobu, už při prvním nákupu v supermarketu mě zarážely polotovary převažující svým množstvím nad většinou sortimentu. Ještě dlouho po příjezdu jsem obcházela Tesco, Sainsbury's a Waitrose jen proto, abych se přesvědčila, že většina toho, co nabízí, spočívá jednoduše v tom, že to strčíte do mikrovlnky. I když jsem si časem zvykla, Iceland mě fascinoval do poslední chvíle. 

Když jsem před pár týdny poprvý vešla do jedný z jeho českých poboček, bylo mi, jako bych se teleportovala. Všechno je až tak původní, že na většině etiket najdete i cenu v librách.

Hned u vchodu vás přivítá to nejtypičtější z anglický kuchyně. Octový chipsy, černý čaj v balení po 500 kusech, digestive bisquits, tikka masala v zavařovačce a deodoranty. Myslí to opravdu vážně.


No a pak už následuje typická selekce jídel pro singles, kteří si nechtějí vařit, neumí vařit, a nemají ani z čeho, protože základní suroviny se přeci neprodávají. Třeba Mac'n'Cheese nebo Saussage and Mash, anglická obdoba KašPárka.


Kdybyste chtěli samotnou brkaši, taky může být. Nevadí, že je zmražená, že ne? Aspoň dýl vydrží.


Párky tu mají taky bez kaše, až na to, že jsou teda obalený pizzou:


Tak radši dál. Ještě se chvilku zdržím u klasický nabídky jídel pro jednoho: nechybí tzv. "spag bol" – protože proč ztrácet čas vyslovováním celýho názvu jídla, tikka masala ani lasagne. Jenže co se stane, když v ledový továrně dojde ke zkratu? Je tohle ještě vůbec fusion? Je tohle vůbec ještě život? Nevím, jestli na planetě, kde můžou vzniknout chicken tikka lasagne, chci žít opravdu hodně moc nebo vůbec.




Když jsem se o Icelandu bavila s mým britským kamarádem žijícím v Praze (čtěte: když jsme si tam udělali výlet jeho dodávkou), před Spaghetti Hoops jsme dostali regulérní záchvat smíchu. On je nazval "ultimátním sick-day jídlem". Jasně, že jsou, přeci je sníte a jste nemocný. Napravo beef ravioli, nalevo good old utopenci. 

Jak si asi dovedete představit, z anglický kuchyně tu mají opravdu všechno. Fotit fish a chips mi s ohledem na charakter všech ostatních fotek přišlo trochu zbytečný, ale pro klid duše: mushy peas tu najdete taky:



Pro mě osobně byl a je tou nejzrádnější položkou Schrodingerův Cheesecake: je ho šest porcí, dokud je v krabici. Šest porcí maximálně tak pro lidi dostatečně soudných na to, aby do Icelandu nikdy nevkročili. Anebo jedna porce pro Hannah. Říkala jsem si, že ho v obchodě fotit nebudu, protože by bylo fajn aspoň jednu fotku pořídit doma.




ilustrační foto

Bylo by ale nefér tvrdit, že je Iceland místem zoufalých nákupů. Když už do něj podniknete dlouhou ironickou cestu, k cheesecaku si můžete přihodit i spoustu fajn věcí, jako třeba autentický cheddar, opravdovou anglickou slaninu na opravdovou anglickou snídani, včetně Heinz fazolí ve výhodném sixpacku a třeba taky...třeba taky...HUMRA.

HAPPY DAYS!




5 komentářů:

  1. Dobrá den chote rasi do sapa mam taliž plni masa ryze nudle bho pho dame velká porec co takovi %Cesi maji oni radi honě věci jidel na taliž velká porec neni mrážěni. ¨Pritezas děkujeme Váš Nguyen Tranh

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no cso to jé, tohle mela bfýt komtář od Tranh afy jen nápodobofat náss. oi troi oi!

      Vymazat
    2. Pán je podle jména zřejmě rejžožro....ehm asijského původu a chtěl by vědět, co rádi Češi, aby zase mohl vykoupit zboží do jeho večerky...

      Vymazat
  2. Já tam vlezla a zase s odporem vylezla... prej anglický... půlka sortimentu á la Penny s přirážkou cca 6 Kč - 15 Kč :D

    OdpovědětVymazat