středa 16. března 2016

GOOD OLD VS. NOVÝ ŠPATNÝ.


Víte, co je podle mě na Anglii špatně? Nový zákon o tom, že imigranti ze zemí mimo EU s příjmem pod 35K ročně musí opustit zemi, Londýn, domy, co jsou jak krabice a předražený nájmy v nich, kluby, ve kterých ve tři ráno rozsvítí a vykopnou vás, lidi, hodně lidí je tam špatně, londýnské rozevírající se nůžky – za pár let bude město vlastnit pět lidí, a zbylých deset milionů jim bude sloužit, aniž by si mohli dovolit tam žít, a tak.

Víte, co je na Anglii špatně podle Morisseyho?

1. Jamie Oliver
2. Jamie Oliver
3. Jamie Fucking Oliver

Kolem-Paříže-ruce-rozhazující frontman The Smiths nejí maso a Jamie ho vaří, navíc i v televizi, není jediný na světě, ale zrovna on za všechno může, je horší než Mekáč a měl by být zplynován, asistovat by měla Princess Anne, na Vývařovna.com (ODKAZ ZDE) víme, že takový přístup nepatří mezi nejdospělejší, ale samy ho občas aplikujeme, někdy to tak prostě vyjde, možná mají mezi sebou i něco jinýho, nevim, neřešme to. Já mám Jamieho Olivera ráda, spíš víc, hlavně po tom, co jsem objevila recept na pečený celer s houbami a kroupami, protože miluju celer, houby a kroupy, a navíc se to celé jmenuje Zombie Brain

Jsem nemocná, na internetu jsem se už dneska vytočila u dvou dílů Ano, šéfe, kde by novým režisérům někdo mohl vysvětlit, že držení se zadání je nejvyšší ctnost a že pořad o provozu restaurací by měl být primárně o provozu restaurací (navíc, svůj Dokumentaristický sen si můžete žít, aniž byste ostatním tahali do života peklo), a Zdeňkovi zase, že říkat lidem, že by jim bodl nůž do břicha, je trochu za hranou, i když to jsou třeba zastupitelé za KSČM, to jsem teda hodně odběhla, pak novou sérii Munchies o pizze a Hercula Poirota, abych nakonec skončila u Jamieho Olivera.

Spousta lidí kolem mě teď řeší novou Ditu P, protože je pro ně především fascinující, jak trefně shrnuli na Aktuálně.cz. Já jsems vydržela minutu a půl, fascinující to pro mě nebylo. Vzápětí jsem objevila Jamie's 15 Minute Meals a to mě tak udivilo, že ani nevím, jestli mě to fascinuje nebo mi to dělá něco, co nevím, co je. Ale rozhodně jsem u anglické cooking show byla takhle zmatená naposledy v roce 2011, kdy moje gastro-láska, Marco-Pierre White, vše potíral Knorr bujonem a já nechápala proč. Zpětně si uvědomuju, že i Marco-Pierre má tělo a nebojí se oblíknout, a to si vyžaduje určitá opatření. Ale o co jde přesně Jamiemu? Aby lidi vařili doma a nebáli se, že jim to zabere hodně času. OK. Ale tohle je prostě...no, asi byste se měli podívat na pár dílů.

Tady je výčet věcí, které mě na sérii dráždí - tak, že způsobují závislost.

1. SO BRITISH! GORGEOUS! BEAUTIFUL!
Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že Angličani takhle fakt mluví. Použijte nice cibuli, nakrájejte jí beautifly ostrým nožem, na gorgeous fine kostičky. Je to pro případ, že britská populace hloupne, a kdyby jim někdo neřekl, ať použijí hezkou cibuli, použijí plesnivou? Nebo si tím jen potřebují doplnit to obrovské prázdno, co v sobě mají, protože jsou tak studení a bezcitní?

Obzvlášť vysazená jsem jsem na "good old" - i když jsem vařila v Hatchi s Holly polívku, říkala, že tam dáme good old cider vinegar. Je zvláštní, kolik takové fráze vypovídají o národní mentalitě, nemyslíte? Jako by nic nového nemohlo být dobré. Nebo mohlo? Ale "good new" jsem od žádného Angličana nikdy neslyšela.


2. OVEREXPLAINING.

Má přehnané vysvětlování co dělat s tím, že - opět - kdybyste neřekli, že na vytáhnutí pekáče z trouby musíte použít chňapku, polovina diváků to neudělá a spálí se? Dobře, jde o bezpečnost, ale třeba tady - Jamie si jde pro tymián a oznámí vám, že si na to bere nůžky (7:20 dál)? Každý díl je takovými informacemi protkaný, stačí, když pořádně posloucháte. Posloucháte pořádně? Poslouchá tohle někdo pořádně? Přemýšlí Jamie, když to říká? Je nutné to říkat? Mluví tak rychle, že se jeho slova mění ve zvukovou kulisu, zní jako celý Londýn, čím víc je toho řečeno, tím míň je toho řečeno, až nakonec neslyšíte vůbec nic, protože vám hučí v hlavě.





3. NENÍ ČAS ZTRÁCET ČAS.
Jamie se pohybuje a mluví opravdu rychle. Vypadá to fakt nepřirozeně. Osobně pro to mám dvě vysvětlení - za prvé, ve skutečnosti vařil hodinu, ale ve střižně ho zrychlili, za druhé, je na koksu. Eventuelně to může být obojí. Anebo víte co, že to tak vypadá, jenže neznamená, že to tak je. Já jsem velmi otevřená vysvětlení. Můžete mi to někdo objasnit?

4. HLAVNĚ SE S TÍM NESRAT, ŽE.
Hlavně, abychom to uvařili za 15 minut. To nevadí, že uděláme takový bordel, který budeme uklízet tři hodiny. Neni čas loupat česnek! Mrdněte ho do lisu i se šlupkou, čau! Jestli takhle neumíte podrtit avokádo, nedělejte guacamole. Nevadí, že je si tím zaserete celou kuchyň. HAPPY DAYS! TAK URČITĚ!




Jamie začíná plakat (12:40). To je tou cibulí. Určitě to nebude ničím jiným. To jídlo je totiž velmi emotivní. Někdy je jídlo to jediné, co má emoce.

Co jsem tím chtěla říct? Nic. Naopak, doufám, že mi k tomu něco řeknete vy, že mi to celé vysvětlíte.

Vysvětlete mi to, prosím.




10 komentářů:

  1. Já Vám to vysvětlím slečno Hannah - jste afektovaná mrdka, co dostala krámy. S pozdravem Aleš

    OdpovědětVymazat
  2. HAha, Aleši, sám jste MRtKA ! slečna Hannah je jediná kdo na tom blogu umí psát !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. právě to ji staví do pozice mrdky. Aleš

      Vymazat
  3. hannah se topi ve vlastni sofistikovanosti. tem radoby zasvecenym blafum bez kontextu co tu posledni dobou pridavas uz zda se rozumis jenom ty a pseudointelektualsti vege hipstri s oblibou v transparentnich materialech. skoda. googoldhannah sem mela rada.

    OdpovědětVymazat
  4. Co je spatneho na lisovani cesneku se slupkou? Taky to tak delam a na uklid je to praktictejsi nez bez slupky. Teda pokud clovek nelisuje cesnek pro celej regiment :) A vubec, co je spatneho na Londyne? Plus teda na "good old" taky nevidim nic spatnyho, v cestine se to pouziva naprosto stejne a nikdo si nestezuje. Proste normalni slovni obrat (jestli je pro to vhodny jiny pojmenovani, tak se vsem cestinarum omlouvam).

    OdpovědětVymazat
  5. Já v Anglii žiju. jestli je někdo studený, bezcitný a konzervativní, tak to jsou češi, kteří přebývají v postkomunismu. Váš článek jsem ani nedočetla, působí na mě tak agresivně a zaujatě, že i kdybyste měla pravdu, tak je mi to jedno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Milá Eivy,
      takhle přece nemůžete argumentovat.
      Podle mě je Váš argument na hovno.
      Antonín

      Vymazat
  6. Ad Delirian - souhlasím, nebyla jsem si jistá, jak vyjádřit, z čeho plyne moje rozpolcení, ale řekla jsi to za mě!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. 'Nebo si tím jen potřebují doplnit to obrovské prázdno, co v sobě mají, protože jsou tak studení a bezcitní?'

    největší pravda, amen. jak já teď zpětně miluju věčně nasraný Čechy, kde se nikdo nebojí tu svoji nasranost sdílet pěkně upřímně, od srdíčka.

    OdpovědětVymazat