pondělí 30. listopadu 2015

KRABÍ SALÁT


Myslím, že už dozrál čas na článek o krabím salátu. Společenská hysterie, politická scéna a fakt, že už i lidé, kteří by to rozhodně dělat neměli, píší hluboká zamyšlení, u kterých máte chuť vyprsknout smíchy... prostě tohle všechno mě poslední dobou čím dál častěji žene na to jedno místo v Bille s popraskanýma kachličkama na zemi, tedy přímo tváří v tvář sekci rybích salátů. 
ilustrační foto
Možná za to může moje máma, co mi vždycky odmalička básnila o naloženém krabím mase, co bejvávalo kdysi a už není. Našly jsme ho jednou na společných nákupech v M&S a já se teda těšila, co to bude za zázrak (už tehdy jsem totiž propadla kouzlu krabího salátu). No a ne, děkuju, nesoudím, ale naložené PRAVÉ krabí maso nemůžu ani vidět.
nedávno se to spustilo na kolbence
To ale neznamená, že jakákoliv zmínka o krabu ve mě nevyvolává jasný podmíněný reflex nekontrolovatelný chuti na majonézovou lahůdku. Nepopírám, že součástí mojí lásky je i taková  ta zlomyslná radost z bizarního faktu, že v krabím salátu není krab. Vás to nebaví?
V poslední době se ale něco změnilo. Nerada bych to dávala do větších geopolitických souvislostí...ale v Bille ho přestali prodávat na váhu. Přesněji, nahradili ho odlehčenou jogurtovou verzí. Na tu se taky nemůžu ani podívat. Bramborový salát sice pravidelně "šidim" jogurtem, ale u krabího salátu očekávám akutní žaludeční křeče, pálení žáhy a kyselý rozežraný krkání...něco jako probublávání teplý majonézy smíchané s kečupem a hořčicí a kuřecím masem na pánvičce maminky z Vysočiny v Prostřenu. Krabí salát si musíte odžít. 


Díky tomuhle faktu jsem se musela odhodlat k prozkoumání sortimentu v chladícím pultu, kde pode mnou už popraskaly dlaždičky. Bylo to docela strastiplný a dlouhý hledání. Tyhle smutný a většinou i vzhledově dost nevábný krabičky s rybíma salátama už jakoby samy o sobě křičely "nekup si nás a uteč". Ustála jsem to a v poslední době jsem ukotvila u dvou značek. Obě splňujou všechny atributy, který si já žádám. Jsou hodně tučný a majonézový, lehce nakyslý a mají velký kusy krabích tyčinek. Nejsou přesolený a naopak jsou nasládlý. Přesně jako v Chlebíčky Letná, kam teď ráda chodím postávat u pultu a pozorovat lidi na ulici. 

Jo a krabí salát je bez palmového oleje! Thumbs up! 


3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle bych já do úst nikdy nevzal. Je to už od principu určeno pro nevzdělance nebo ignoranty. Nebo obé. To je stejné jako kdybych nosil šálu z norka, která by byla z hranostaje nebo kdybych jedl foie gras, která by byla z normálně krmené slepice. Dříve vyšší vrstva věděla, že takovéto padělky jsou pod její úroveň a nikdy by se k tomu nesnížila. To jen umaštěné dělnictvo začalo vymýšlet revoluce a náhražky. Náhražky monarchie, náhražky dobrých potravin za nechutnosti jen aby uživili svou rozvětvenou rodinu. Vítězslav Ivičič www.czechfashionisto.com

    OdpovědětVymazat
  3. Krabí salát je prostě kultovní prasárna, kterou si za čas dá každý, a dělá, že ne, ale všichni moc dobře víme, že jo. S rohlíkem, u televize, zamatlaný prsty, mega říhnutí. Krabí salát bude mít navždy kousek místa v mém srdci!!! :D :D
    Napsané moc vtipně :D :D
    www.hroznetajne.pise.cz

    OdpovědětVymazat