sobota 31. října 2015

KAMARÁD DO DEŠTĚ 2: MÍT PODNIK BEFORE IT WAS COOL

Nebudete mi to věřit, ale včera jsem poprvý viděla tenhle film. Sama nevím jestli je to dobře nebo špatně, nicméně jsem zjistila báječnou věc- celý to můžete číst velice současně. Sagi a Luky byli v roce 92 pionýři trendů roku 2015. Nevěříte? Dám vám pár příkladů.
Sandra Pogodová before it was cool x Ošklivka Katka(Betty) 
Otevřít si podnik chce koule vždycky. Nekompromisní product placement pak nazanačil trendovou linii, velice blízkou roku 2015: LOKÁLNÍ. Ano, v Brooklynu tekla proudem Bohemka (k ní se ještě vrátíme), Gambáč (ne v buranskejch basách, ale cool kartonech, hipsters friendly) a Becherovka. Že k tomu všemu vyhrával diskžokej z Evropy dvě ani nemusím zmiňovat. Taková porce zábavy a českých lokálních značek, že by dneska nejeden marketingovej specialista pohledal. Myslím, že Soukup vytvořil fiktivní předlohu jakýhosi Kobzy ve vakuu roku 92. Jen místo kavárny byla diskoška a místo pián na ulici byly na ulici tak možná holky (ovšem s vizáží Simony Krainový).

 Filmovej Brooklyn pak stojí na místě dnešní Erhartovy cukrárny. Náhoda? Nemyslím si!
Gambáč v kartonech. Club Maté anyone?
Kluci myslej i na cofee-nazis. Když vejde Simona poprvý do Brooklynu Sagy jí galantně nabízí kávu: preso nebo turka. Simona volí Vývařovna friendly cestu: dá si stovkový cigáro.
Romantika level holešovická marína aneb pojď na Polygon
Jak už jsem řekla- Bohemka. Snad v každým záběru. Není to moc? Není! Naše posedlost proseccem a bohemkou a vším šumivým dostává v tomhle filmu až děsivě živý předobraz. Vaculíkovo květnatý "dem na bubliny" předbehlo dobu o desetiletí.
O módě ani nemluvím- Vaculíkovy baloňáky a kabáty versus Sagiho roztrhaný džíny, křivák, tepláky a tílko s potiskem? Simona a její mikrošatičky s oversized sakem? Současnějsí než současné.
Zároveň tahle parta trenduje cool místa. Než byl v holešovickým přístavu Polygon courali se tam na rande Simona a Luky. Romantika roku devadesát dva v kulisách roku 2015.
Jako bonus je tu Sandra Pogodová daleko dřív než byly Velmi křehké vztahy a Standa Majer devadesátek (Marek Vašut) v další uber-bizarní roli zhrzelýho herce se sklonem k chlastání a mluvení špatnou angličtinou.
Jako bonus číslo dva legrační představa drogovýho světa a zásadní gastroscéna s řízkem a citronem.
Alko-tip pro všechny mileniály. A teď mě omluvte, jdu tzv.na bubliny.

4 komentáře:

  1. Tento článek je slabý. Pokud Vás zajímá opravdu kvalitní tvorba, pak je to určitě můj oblíbený seriál Panství Downton. Vždy si představuji, kterak bych byl v této krásné době, kdy lidé narození do nuzných rodin znali svoje místo a honorace byla obdivována. Představuji si vždy, jak bych byl v této době, této rodině, kolik bych měl kožichů, obleků, holí, sluhů, na kolika večírcích, plesech a honech bych byl. Krásná doba, kdy společenská hierarchie ještě pevně platila. Vítězslav Ivičič www.czechfashionisto.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítězslave! Velice obdivuji Vaše příspěvky zde na blogu. Vaše mluva, vize lidí na úrovni a vaše všeobecné hedoné pro věci kvalitní a prestižní mne nechávají ve stavu vzrušení a jemného šimrání v podbřišku.
      Jsem velmi rád, že lidé Vašich kvalit stále zkrášlují tuto upadající společnost plnou zapšklých feministek, čakristických raw-veganu co neocení foies-gras a špinavých obyvatelů Karlína!
      Jen tak dál s Vaší hodnotnou osvětou.
      Láďa Špačků

      Vymazat
    2. Ano, vždy se najde nějaká zapšklá feministka, která brojí proti nošení kožichů. A já opakuji, že zvířata jsou pro to chována, jsou se svým osudem smířena a je tomu tak už drahnou dobu. Ano a foie gras. To je my také často vyčítáno, je proti mně vedena agresivní kampaň, která ze mne dělá nelidu a někoho, kdo týrá zvěř. Směšné.
      Máte pravdu, společnost se radikálně ekofašizuje. Jsou zde náznaky veganského extremismu atd. Ale to myslím, že již širší veřejnost zaznamenala. Vítězslav Ivičič www.czechfashionisto.com

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat