středa 5. listopadu 2014

NÁVYKOVĚJŠÍ NEŽ ČERSTVÉ OPIUM: MAKOVÝ KOLÁČ

Milé anonymní internetové publikum, milí přátelé, milí stalkeři, rodino, hateři...Já, Karol, jsem na krátkých pár slov zpátky na tomto blogu jako host. Ráda bych s vámi sdílela recept na koláč, který má takový úspěch (sebechvála v případě čerstvě upečeného koláče vždycky jenom voní..!), že je zkrátka nejjednodušší ho pověsit na internet než ho posílat všem žadatelům individuálně. Enjoy!


MAKOVÝ KOLÁČ

INGREDIENCE ~ na 1 ks, nízká forma o průměru 28 cm

TĚSTO
# 175 g hladké mouky
# 100 g másla nakrájeného na kostičky
# 1 žloutek (bílek si schováme do náplně)
# 4 lžíce vody
# 1 lžíce sušené nebo čerstvé citronové kůry
# 1 lžíce vanilkového cukru
# špetka soli


NÁPLŇ
# 200 g máku
# 350 ml sklenice borůvkového kompotu
# 3 lžíce medu
# vlašské ořechy (mohou být i mandle, pekanové ALE překvapily dokonce i arašídy..ano :))
# 1 vejce + bílek, který zbyde z těsta

POSTUP

# Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a prohněteme na těsto. Zatím se mi nepodařilo to provést způsobem, který by dopadl špatně. Hotové těsto dáme na 10 minut odpočinout do lednice. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto rovnoměrně rozprostřeme po celé její ploše, okraje můžeme udělat vyšší, jelikož se zdrcnou. Propícháme po dně na pár místech vidličkou.

# Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Na těsto dáme kus pečícího papíru a vysypeme na něj hrst suchých luštěnin jako zátěž. Pečeme 15 minut, pak luštěniny a pečící papír sundáme necháme v troubě ještě pár minut, aby se zpevnil i střed. Pečící papír omylem nezapalujeme o strop trouby, jako se to jednou podařilo mě.

# Mezitím si připravíme náplň. Semeleme mák (dá se i bez popř. některými typy mixéru). Do kastrůlku dáme mák a všechny borůvky z kompotu. Štávy z kompotu dáme do směsi jen tolik, aby to byla hustá kaše. Nesmí být vodová. Krátce povaříme. Ochutíme medem, přidáme vejce a půl a vsypeme nasekané ořechy.

# Vlijeme do formy s těstem a pečeme opět na 190 stupňů 25-30 minut. Po vychladnutí servírujeme, vhodné např. když si chcete šplhnout u kolegů apod. Snad jsem na nic nezapomněla :)

 MIMOCHODEM

Aby byli uspokojeni i čitatelé tohoto blogu, kteří jsou především voajéry (vojeáry..voe...nevim!) a odjakživa ho četli především, protože je bavily sledovat telenovely našich životů, pořád pracuju v televizi a takhle teď vypadám, když stojím u ledničky a mikrovlnky a připravuju se na živý vstup. Jinou fotku z gastronomického prostředí jsem v mobilu bohužel neměla.


P.S. A takhle my, elitní představitelky televizního zpravodajství, někdy jíme. Petržel s cizrnou by Václavské bistro, rtěnky obě Rimmel, Lasting Finish by Kate Moss. Takže se u mě zkrátka vůbec, ale vůbec nic nezměnilo. A jo - přiznávám, chybělo mi to / chyběli jste mi! Slzička sice neukápla, ale...tak nějak byla na cestě. Tak zase někdy!

3 komentáře:

  1. Takys' nám chyběla ;-(

    OdpovědětVymazat
  2. H.U.

    Ahoj Karol,
    mě třeba jako typickému voajerovi vadí, že když už na Primu koukám, tak tě tam slyším, ale nevidím. Z toho důvodu, si připadám tak nějak neuspokojenej a nenaplněnej.
    Tak alespoň, že nějaká fotka se našla. Jen při pohledu na ty vánoční ozdoby (koule) na hlavě, jsem na chvíli zpanikařil, že už se to zase blíží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré vědět, ale neboj se, zas jistě budu mít období, kdy mě v reportážích bude víc vidět :) Brzy! Díky za přízeň :)

      Vymazat